Mayhem - Grand Declaration of War (2000)

Noorwegen
Label: Season of Mist

1. A Grand Declaration of War (4:14)
  2. In the Lies Where upon You Lay (5:59)
  3. A Time to Die (1:48)
  4. View from Nihil (Part I of II) (3:04)
  5. View from Nihil (Part II of II) (1:17)
  6. A Bloodsword and a Colder Sun (Part I of II) (0:33)
  7. A Bloodsword and a Colder Sun (Part II of II) (4:27)
  8. Crystalized Pain in Deconstruction (4:10)
  9. Completion in Science of Agony (Part I of II) (9:44)
  10. To Daimonion (Part I of III) (3:26)
  11. To Daimonion (Part II of III) (4:53)
  12. To Daimonion (Part III of III) (0:07)
  13. Completion in Science of Agony (Part II of II) (2:14)
avatar van wizard
Grand Declaration of War was mijn kennismaking met Mayhem. Aanvankelijk vond ik het vooral een vreemd album. Lastig om doorheen te komen. Niet in de laatste plaats vanwege de lange stiltes (of hoge piepen) die op twee plaatsen in het album zitten. In 2012 heb ik de cd dan toch gekocht, aangezien hij voor een zacht prijsje ergens tweedehands te koop was. Ik vind het nog steeds een vreemd album, of eigenlijk, een vervreemdend album.

De sfeer is kil en desolaat. De gedachte aan een soort eerstewereldoorloglandschap laat nooit lang op zich wachten: een compleet kapotgeschoten wereld. De aarde is veranderd in een vlakte van zuigende modder, met hier en daar een afgeknapte boomstam. In die wereld ploeteren Gollemachtige mensen rond, op weg naar een nieuwe, onderdrukkende wereldorde.
Muzikaal is Mayhem hier mijlenlang verwijderd van de black metal van De Mysteriis Dom Sathanas. De sfeer hier is echter vele malen intenser en bedreigender dan op De Mysteriis. Grand Declaration of War gaat meer richting de industrial, met een scheut hoorspel (van het moeilijk te doorgronden soort). Zonder teksten erbij is het verhaal me nog niet duidelijk geworden in ieder geval. Er is ruimte voor electronische geluiden naast koude gitaarriffs. Hier en daar zijn er nog wat blastbeasts, screams of gitaarpartijen die nog aan black metal doen denken.

Zo’n 15 jaar na de releasedatum komt dit album nog nergens gedateerd over, wellicht omdat het zo vervreemdend is dat het niet makkelijk in een hokje te stoppen is. Ondanks enkele zwakke punten, zoals de zang die me soms niet helemaal goed ligt, verdient Grand Declaration of War wat mij betreft meer aandacht dan het hier op MuMe heeft gekregen (32 stemmen, geen berichten de afgelopen 2.5 jaar...).

4.0*