Daniël Lohues - Gunder (2012)

Pop / Folk
Label: Greytown

1. Van Vinden & Zuuken (2:22)
  2. De Wereld in de Zunne (3:01)
  3. Komp Wel Goed (3:07)
  4. Veur Wat 'T Weerd Is (2:32)
  5. Praoten Doen We Later Wel (2:03)
  6. Waorum Vuult 'T Zo (3:22)
  7. Goed Hööi Komp Zelden van Slecht Grös (4:08)
  8. Had 'M Zölf in de Buze (2:32)
  9. Alles Kan Ja (3:35)
  10. Miranda Holdersma (4:03)
  11. Meen Mar Niet (3:28)
  12. Ze Benn Benauwder Veur Joe as Ie Veur Heur (4:15)
  13. Horizon (4:17)
  14. Ienige Geluud (3:15)
avatar van Editoor
Die is productief. Heb zo het idee dat deze muziek niks voor mij is.

avatar van Pinsnider
Nou dat weten we dan ook weer

Ik ben dan wel weer benieuwd. Kijken of hier weer zo'n absolute parel op staat als "Bij de hemel in de rij" van zijn vorige plaat. Wat een prachtige liedjes maakt deze man toch.

avatar van AOVV
Op elk van zijn platen staan minstens een paar pareltjes, dat zal hier dan wel niet anders zijn, zeker? Geweldig productieve kerel, en kwalitatief nog sterk ook (al valt dat bij deze nog af te wachten). Hulde!

avatar van niels94
Leuke hoes Ga deze ook maar proberen, Hout Moet beviel me erg goed. Een erg productieve man inderdaad.

avatar van Wallie1985
Single 'De Wereld In De Zunne' is te verkrijgen op iTunes. Erg fijne plaatje!

avatar van hadiederk
Op de tracklist mist het nummer "Had ‘m zölf in de buze"

avatar van Oldfart
Heb Had ‘m zölf in de Buze maar even toegevoegd.
Het is overigens het antwoord op de vraag op Hout Moet of iemand wist waar het sleuteltje was, had hij hem zelf in de broekzak....

Verder weet ik het nog niet zo met deze plaat.
Komt mijn angst voor een te groot klein kunst gehalte uit?

Ik geloof dat nu alle nummers op You Tube staan, en heb de meeste nu een paar keer beluisterd.
Het is allemaal wel een beetje lief.
Nu weten we sinds Hout Moet dat Lohues vindt dat de wereld wel wat liever mag worden ( Aordig doen tegen Mensen die niet Aordig Doen) , maar vooral aan de nummers met de strijkjes moet ik nogal wennen.
Maar misschien is dat het wel, even wennen.
Dus een eerste oordeel daar wacht ik nog even mee.
Gewoon eerst maar eens wat vaker beluisteren.

avatar van Ronald5150
Bij een eerste luisterbeurt valt op dat Lohues het strikt akoestische geluid van de afgelopen platen achterwege heeft gelaten. "Gunder" laat een meer bandgeluid horen. Tot nu toe een prima eerste indruk, vele luisterbeurten en een definitief oordeel zullen nog volgen, maar ik twijfel eigenlijk nooit aan de kwaliteiten van deze Drentse rasmuzikant.

BobbieMarley
En Oldfart, hoe bevalt deze nieuwe nu? Wederom een ijzersterk album, toch?

avatar van Bartjeking
Hij flikt het hem weer! Gewoon weer een 4+* album. Heeft bij mij nog bijna niemand gepresteerd. Ik ga dit jaar weer gewoon naar het theater, want vanwege zijn productiviteit is het elk jaar weer een belevenis om zijn nieuwe verhalen en songs te horen. Ik heb deze vier woorden nog nooit in mijn leven uitgesproken maar doe het nu toch: Ik houd van deze man.

Zijn wijze van schrijven is behoorlijk uniek in Nederland, hij is niet bang om zijn ziel bloot te leggen en dat is denk ik de sleutel van zijn 'succes'. En dat zet ik tussen aanhalingstekens omdat ik hier in Brabant steevast in halfvolle zalen zit tijdens een concert van Daniel. Maar als jullie zijn andere albums kennen weten jullie vast wat ik bedoel.

En ik zeg het nog maar een keer; ga hem ajb een keertje live zien, want zijn geweldige verhalen zijn bijna net zo prachtig als zijn liedjes. Deze man is écht en ik hoop dat we nog lang van hem kunnen genieten.

En dan moet je nagaan dat ik in het dagelijks leven een raspessimist ben

avatar van Germ
Germ (crew)
Om de nu.nl recensent te quoten: "Gunder is wederom een fraaie aanvulling op zijn toch al smetteloze discografie".
En hier kan ik me alleen maar volmondig bij aansluiten. Voor wie houdt van mooie, opgewekte pop/folk liedjes is dit een absolute aanrader.

Dit seizoen toch eindelijk eens ergens live aanschouwen!

avatar van hadiederk
Ik heb hem 3 februari in De Voorveghter te Hardenberg gezien. Dit waren de eerste optredens van de Gunder tournee die hij samen met Guus Strijbosch (contrabas) en Bernard Gepken (verschillende snaarinstrumenten) doet.

Daniel Lohues is geen megalomane wereldverbeteraar, hij houdt het klein maar o zo herkenbaar, is nuchter en relativerend maar ook gevoelig.

Zomaar een paar dingen die mij opvielen tijdens het beluisteren van Gunder:

Achter de piano weet hij hetzelfde nostalgische gevoel op te roepen zoals Gilbert O'Sullivan in z'n begintijd.

Het nummer "Miranda Holdersma" heeft dezelfde strekking als "Annabel"van Hans de Booy. (Een toevallige ontmoeting met een vrouw lijkt aanvankelijk niet zo veel bijzonders maar naderhand wordt het bijna een obsessie) maar dan op z'n Herman Finkers.

"Ze Benn Benauwder Veur Joe as Ie Veur Heur" deed mij nogal denken aan "Gloria" van Van Morrison

avatar van AOVV
Wederom een goeie plaat van Lohues, al laat ie na een eerste luisterbeurt nog niet zo'n goeie indruk na als zijn voorgangers. Maar dat is niet zo erg, misschien groeit dit plaatje nog wel. De nodige luisterbeurten zal ik 'm zeker geven, zoals elke plaat van deze Nederlander. Een frappante stijlbreuk is het zeker niet, een minimale verschuiving van de accenten toch weer wel. Dat doet ie altijd goed, en zo houdt hij er de schwung in. Erg herkenbare liedjes, en toch apart.

avatar van Pinsnider
Bijzonder AOVV; je brengt echt volledig en 100% mijn exacte gedachten onder woorden! Ook ik vind hem nog niet zo sterk als de vorige. Een "hemel in de rij" staat er m.i. niet op, maar toch is het weer lekker fris en fijn wat ons wordt voorgeschoteld. Heerlijk!

avatar van Madjack71
Daniel Lohues is een artiest om te koesteren. Zijn muziek doet mij ook denken aan een Toon Hermans. Niet direct een voor de hand liggende vergelijking misschien. Maar als je zijn teksten erbij pakt en zoals hadiekerk het zo helder uiteenzet; klein, herkenbaar, nuchter, relativerend en gevoelig, dan ligt het niet zo ver uit elkaar. Hermans wist bij mij ook een glimlach op het gezicht te toveren en de burger -of i.i.g. mij dan- moet te geven, Hout Moet dus. Dat zelfde album behoorde vorig jaar tot mijn favorieten en ik ga op zeker Lohues dit jaar live bewonderen in het theater. In 1ste instantie heeft dit Gunder niet direct eenzelfde impact als Hout Moet. Het geheel klinkt wat zachter, ingetogener en ook dat is niet verkeerd als Lohues dat doet. De 'vrees' voor een te groot klein kunst gehalte valt mee. Nope. ook met Gunder zet Lohues voor mij de wereld in de zunne en geeft mij het gevoel dat het wel goed komp. Daniel Lohues komp van goed gros, zoveel is zeker.

avatar van kanjer
Ik zag hem gisteren nog bij DWDD. Boeiende man. Intens. Hij maakt van liedjes toch iets bijzonders. Deze cd is ook gewoon weer van grootse kwaliteit. Ik verheug me nu al op zijn liveoptredens binnenkort.

avatar van Joz
Joz
enkele liedjes op deze plaat zijn wat meer aangekleed, en doen denken aan Lohues' tijd met Skik.

niks mis mee.

Ga deze vent ooit eens live zien: Hij is een magnifieke muzikant en brengt de boodschap goed over. Ontdaan van opsmuk, nuchter en recht-toe-rechtaan. Hij bespeelt alles met snaren: gitaar, banjo, ukelele of met "hamterties van vilt".

avatar van niels94
Er zal waarschijnlijk niemand zijn die de vorige albums van deze man kon waarderen die deze niet kan waarderen: het klinkt vertrouwd, al is het, zoals AOVV al aangeeft, ook weer niet exact hetzelfde. Wat wel hetzelfde is, is de aanwezigheid van sterke nummers die lekker wegluisteren en leuke teksten met de bekende tegeltjeswijsheden (goed hooi komt zelden van slecht gras). Op het moment vind ik dat Hout Moet iets meer hoogtepunten kende, maar qua niveau ontlopen de twee elkaar nauwelijks (misschien is deze over de gehele linie zelfs wel iets sterker dan de vorige). Daarom ook voor dit leuke plaatje weer een dikke 3,5*.

avatar van Madjack71
Terug van een zeer mooi concert van Lohues en consorten. Prachtige sfeer, innemende persoonlijkheid en een groot gevoel voor humor, zorgen voor een heel aangename avond.
De muziek van dit Gunder word goed uiteen gezet door Lohues waardoor de nummers ook meer zijn gaan leven. Grote gedeelte van Gunder is voorbij gekomen, de teksten zijn door de verhalen erachter ook beter binnen gekomen.

Jocharo-T
Ik ben geboren en getogen in Utrecht en heb daar zo'n 26 jaar gewoond. Als je uit Utrecht/de Randstad komt wordt er toch altijd met een zekere arrogantie neergekeken op de drie bovenste en de drie onderste provincies. Dat zijn maar boeren en die lopen lichtjaren achter krijg je vaak te horen. Werkgelegenheid is daar zwaar benedenpeil en waar je kijkt zie je weiland en koeien. Nederlands kunnen ze ook niet, dus afscheiden van de rest van Nederland is een goede optie. Dat is wat je voornamelijk hoort en in één van de provincies gaan wonen zou toch echt nooit gaan gebeuren, heb ik ook altijd gezegd.

Die jaar geleden vanuit Utrecht naar Groningen verhuist voor de liefde. Iets wat ik nooit had gedacht, heb ik toch gedaan. Inmiddels vanuit Groningen naar Drenthe verhuist. De provincie van Daniël Lohues. Nu naar drie jaar kan ik die stugge boeren nog steeds niet volledig verstaan. Toen dit album hier binnenkwam, werd het gelijk opgezet en het enige wat ik vervolgens heb gedaan is mij storen aan deze boer met een spraakgebrek.

Die noorderlingen om mij heen vinden dit natuurlijk helemaal fantastisch, maar ik als Utrechtse straatjongen kan hier echt helemaal niets mee en begrijp sinds drie jaar, ondanks een paar overdreven aspecten, goed waar al die vooroordelen vandaan kwamen. Muzikaal is het natuurlijk allemaal dik in orde, maar dat valt in het niet door het spraakgebrek van Daniël Lohues. Het zou prettiger zijn geweest als deze man een instrumentaal album had gemaakt of op Nederlandse les had gegaan voordat hij zijn teksten ging schrijven.

Hendrik68
Uiteraard is bovenstaand stukje bedoeld voor de Noorderlingen om te happen, nou dat doen we dan maar.

Wordt wel een beperkt wereldje als iedereen met een accent voor jou afvalt. Het spijt me wel, maar als je na 3 jaar wonen in Drenthe het Drents nog steeds niet kan verstaan ligt het toch echt aan jezelf.Ken genoeg Amsterdammers die er geen problemen mee hebben. Maar als je het niet wilt verstaan houdt het op. Ik heb zelf in totaal een kleine 2 jaar in Friesland gewerkt en verstond het na een half jaar al probleemloos. Kwestie van instelling. En Fries is bepaald een stukje lastiger dan Drents. Drents is gewoon Nederlands met een accentje. Bennie Jolink zei ooit: Iedereen die ons niet kan verstaan is een "lellijke stadse stoepeschieter" en zo is het maar net.
Nadeel is dat je door het principieel afwijzen van streektaal heel wat moois misloopt. Daniel Lohues is er een van. In het muziekwereldje is Lohues alom gerespecteerd. Maar je hebt ook Rowwen Heze en Ge Reinders in het zuiden die toch ook aardige muziek maken bij vlagen.
Als het muzikaal dik in orde is, zoals je zegt, dan rest je alleen nog een cursus begrijpend luisteren en je hebt een topalbum, want dat is dit. Niet zijn beste, maar er is niemand in de hele Benelux beter in het schrijven van liedjes dan Lohues.

Jocharo-T
Het was niet bedoeld voor de Noorderlingen om te happen of om ze te beledigen, het is gewoon een stukje tekst uit mijn hart, wat ik op dat moment dacht. Hoe ik het ervaar hier in het Noorden en om die reden ook dit album. Mijn schoonouders spreken Drents en Gronings door elkaar heen en daar is echt geen tauw aan vast te knopen. Dat je een dialect spreek oké, maar als er geen Noorderlingen in de buurt zijn, praat dan normaal. Dat je je er niet in kunt vinden kan ik mij ook nog wel voorstellen. Dat kan mijn Groningse vrouw namelijk ook niet. Ik blijf er echter bij dat een dialect een taalgebrek is. Dat het vervolgens ook nog zo opgeschreven wordt (songtitels) vind ik helemaal bedroevend.

avatar van Koenr
Pffrt, zoiets heet een dialect. Maakt de wereld alleen maar kleurrijker.

avatar van maxinator
Ik heb er als Rotterdammer/Vlaardinger totaal geen problemen mee dat ie in het Drents zingt. Meestal versta ik hem wel, maar zelfs als ik hem niet versta is dat voor mij geen reden om zijn muziek slecht te vinden. Dan zou ik ook Franse en Braziliaanse muziek die ik luister moeten uitsluiten.

avatar van Oldfart
De enige die hier een gebrek heeft ben jij Jocharo; een album wat je muzikaal dik in orde vindt een 1 geven getuigt van je beperking.

Ga maar snel naar de Straatweg terug, kun je daar je eigen spraakgebrek beoefenen, waor ....jochie

avatar van trebremmit
Saksisch is gewoon een taal en geen spraakgebrek, zelfs in Noord Duitsland verstaan ze je als je Drents praat. Deze streektaal werd zelfs nog in een groter gebied dan het Nederlands gesproken.
Mischien eerst eens in de materie verdiepen voordat je zulke botte uitspraken doet?

Leerstof voor jocharo

Jocharo-T
Goh Goh er zijn wat mensen op hun teentjes getrapt! We leven in Nederland, daar spreken we Nederlands. Ik vind het gewoon niet klinken en heb er niets mee. In Nederland hebben we ook recht op een eigen mening en dit is de mijne. Heb het duidelijk verwoord en nog duidelijker kenbaar gemaakt dat het om een mening gaat. Dat alle Noorderlingen zich gelijk beledigt voelen, vind ik jammer, maar dat was duidelijk niet de bedoeling. Ik neem dan ook geen milimeter terug van wat ik gezegd heb.
Oldfart schreef:

Ga maar snel naar de Straatweg terug, kun je daar je eigen spraakgebrek beoefenen.
Ik spreek gewoon Nederlands, zoals we op school hebben geleerd, dus spraakgebrek? Nee! Een album waarbij ik mij irriteer aan het taalgebruik en ik daarom met moeite uitzit verdient in mijn ogen inderdaad een één. Een album hangt en staat tenslotte niet met één onderdeel. Het feit dat jij andermans mening niet respecteert getuigt van een beperking.

avatar van Oldfart
Ik neem dan ook geen millimeter terug van wat ik gezegd heb.
....wel correct Nederlands schrijven dan

avatar van niels94
Ieder zijn mening over de muziek en ik kan het me voorstellen als mensen een dergelijk dialect in de muziek niet vinden klinken, maar het een spraakgebrek noemen is niet alleen dom te noemen, het is ook nog eens regelrecht beledigend jegens iedereen die zo praat. Alsof een dergelijke manier van spreken minder is. Qua grammatica en woordgebruik van hetzelfde niveau als ABN in elk geval. Uit de hoogte, zo kom je nu over. Ik begrijp nu waarom 'westerlingen' arrogant worden genoemd. Ook jij hebt een dialect, die ze toevallig ooit eens ABN hebben genoemd. Zelf is dat ook het enige dat ik kan spreken, ben dan ook geen 'Noorderling' (al kom ik wel uit het oosten). Die één mag je geven, maakt me geen fluit uit, dat je het niet vindt klinken is je goed recht, maar hoe je je nu uitlaat over dialecten in het algemeen vind ik ronduit belachelijk en bekrompen.

avatar van trebremmit
Jocharo-T schreef:

Tja als je de feiten al niet wilt erkennen, jouw mening is in deze kwestie een onjuiste en puur gebasseerd op botte vooroordelen.
Feit is dat Saksisch een taal is en dus geen spraakgebrek.
Maar vooral volhouden en niet openstaan voor een andere kijk op de dingen.
Wederom het advies om je eens te verdiepen in de materie, want zoals ik het nu lees weet je er vrij weinig van.