Verve - A Storm in Heaven (1993)

Label: Hut

1. Star Sail (3:59)
  2. Slide Away (4:03)
  3. Already There (5:38)
  4. Beautiful Mind (5:27)
  5. The Sun, the Sea (5:16)
  6. Virtual World (6:20)
  7. Make It Till Monday (3:05)
  8. Blue (3:24)
  9. Butterfly (6:39)
  10. See You in the Next One (Have a Good Time) (3:07)
Aardig cd'tje. Met als uitschieter 'butterfly'.

JonnieBrasco
Wat een bescheiden gedrag omtrent dit album op deze alweer meer dan anderhalf jaar bestaande site. Wat mij betreft is dit groeps-debuut specialer dan het enigszins vergelijkbare werk dat Ashcroft solo heeft uitgebracht, en doet het ook niet onder voor bestseller Urban Hymns. Misschien komt het doordat ik een zwak voor dreampop heb. Dreampop wordt hier zeer geconcentreerd uitgevoerd: In elke seconde muziek, die over het algemeen ruimtelijk van aard is, zitten meer dan een gemiddeld aantal geluiden verpakt: oneindig luisterplezier. Prachtige gitaarmuziek, fijne drums en af en toe jungle-achtige percussie en dromerige achtergrondblazers begeleiden je rustig door het album heen, zonder dat je daarbij langs een zwak moment moet. Deze muziek is inderdaad wel aan te bevelen aan de Slowdive-liefhebber. 4,0*

Nu wil ik wel eens weten wat er voor de three-star-voters ontbreekt aan dit album.

Ace
JonnieBrasco schreef:

Ik ben een groot Verve-liefhebber en bij dit album tevens een three-star-voter. Binnenkort zal ik dit album nog eens onder loep nemen en erop terugkomen. Die 5 keren dat ik het gedraaid heb, raakte het me niet echt.

JonnieBrasco schreef:

5 sterren voor mij hoor, en ze hebben dit nooit meer geevenaard, zeker die lamme pop van ashcroft solo niet...

avatar van Saldek
Ik kon me haast niet voorstellen dat de Verve die mid-negentiger jaren bekend werden dezelfde was als de Verve die ik kende met 'A storm in heaven'. Ik was echt helemaal freak van deze CD. En al vond ik het latere werk wel o.k., het heeft lang geduurd voor ik werkelijk overtuigd kon worden van de onomstotelijk waarheid.
Dit vind ik een majesteus album die je bij het luisteren echt naar een andere dimensie meevoert. Eigenlijk schieten woorden tekort. Gewoon.......ja......., perfect.

fastpulseboy
met saldek kan ik praten....

avatar van Saldek
Heb dit album in de player zitten nu.....,mejemig, wat is dit een majesteus fantastisch dingetje. Krijg er werkelijk kippevel van, niet normaal........moest ik gewoon even kwijt........

fastpulseboy
super, dat kan ik ook elke keer zeggen als ik em hoor!

avatar van Premonition
Een geestverruimende plaat!
Beautiful Mind is een ongelofelijke trip zonder bij- en nawerkingen. Ontwenningsverschijnselen zijn er wel, je speelt 'm steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Lost Highway
Ik vind het moeilijk om hier iets over te zeggen.
Zeker niet de meest toegankelijke plaat.

Lost Highway schreef:
Ik vind het moeilijk om hier iets over te zeggen.
Zeker niet de meest toegankelijke plaat.

niet?
ik vind a northern soul een taaiere

Lost Highway
Die heb ik nog niet.
Moeilijk toegankelijk is misschien niet het juiste woord, maar ik heb wel de indruk hoe meer ik hem draai hoe beter ik hem begin te vinden.
Is Northern soul dan zo ontoegankelijk? Ik dacht dat die plaat een beetje de brug vormde tussen deze (vrij) experimentele plaat en het commerciële succes Unrban Hymnes.

avatar van Premonition
De eerste vijf nummers zijn geweldig daarna zakt de boel behoorlijk in. Ben ook geen liefhebber van dwarsfluit en sax. Beautiful Mind is het beste Vervenummer ooit!

tondeman
Wat een heerlijke gitaargolven toch

avatar van OldRottenhat
Ik heb deze cd net maar eens aangeschaft, uit nieuwsgierigheid, en ik ben hem nu aan het beluisteren. Tot nu klinkt ie goed! Ik vind deze stijl mooier dan wat The Verve/Ashcroft later heeft uitgebracht. Stem volgt.

Ja klinkt goed! Deze ga ik zeker vaker luisteren! Voorlopig 4 ****

avatar van OldRottenhat
En nu, een paar dagen later, is deze cd zo'n beetje de enige cd die ik draai sinds ik hem gekocht heb. Alle liedjes beginnen nu een beetje een eigen karakter te krijgen. En zoals tondeman hierboven al zei, de gitaargolven zijn inderdaad schitterend! Virtual World is denk ik mijn favoriet! Of Already There. 5*'en!

heel goed!
iemand die het op waarde weet te schatten!
veel beter dan het latere werk he.

Kid A(cid)
The Verve is meer dan Urban Hymnes en Bitter Sweet Symphony en ik moet toch eens op zoek gaan naar deze plaat.

avatar van Blue88
Beter dan Urban Hyms, ik ben er uit. Desondanks is toch Bittersweet Sypmhony is het nummer geweest waardoor ik deze band ontdekte. Nog steeds een van mijn favoriete nummers overigens, maar dit album heeft juist zo'n typisch sfeertje... die ontbreekt in het latere werk.

Ik wil hem eigelijk wel origineel hebben. Iemand enig idee waar ik deze kan krijgen ?

4,5 * Geweldig!

avatar van AriTupari
Ja, deze is inderdaad een stuk beter dan het latere werk. En als de nieuwe in de trant van het vorig jaar vrijgegeven 'Thaw Sessions' gaat zijn, dan zou het wel eens dicht bij deze 'Storm in Heaven' kunnen aansluiten. Laat ons hopen!

fastpulseboy
waar zijn deze "thaw sessions" te horen?

(edit..ik heb een opname gevonden op soulseek van z'n 14 minuten, is dat em?)

avatar van starsailor
that's the one!

fastpulseboy
en klinkt idd erg veelbelovend!

tondeman
Ik heb ook wel goeie hoop, spacy shit man.

avatar van wakingdream
Ik heb deze cd maar even gecheckt omdat the verve op Werchter staat (waar ik toevallig heen ga) en ik moet zeggen dat dit zeker niet tegenvalt! Vooral Blue, Star Sail en Slide Away zijn echt geweldig 4 Sterren geef ik hem, maar dat kan nog meer worden

avatar van jeroen1904
wakingdream schreef:

The Verve is voor mij de enigste reden dat ik dit jaar ook nog eens naar Werchter ga, was zwaar ontgoocheld toen ze in 1998 enkele dagen voor T/W afgemeld hadden en ik daar op de wei in Torhout stond met mijn kaartjes. Hopelijk maken ze het vrijdag 4 juli goed.

Over dit album, ik heb dit lang hun minste album gevonden. Had The Verve leren kennen via Bittersweet Symphony (en het bijhorende album Urban Hymns). Nadien A Northen Soul gekocht en nog later deze Storm in Heaven voor een prikje aangeschaft. Wist eerst niet goed wat ik met deze plaat moest aanvangen.Dit is totaal anders dan het latere werk van The Verve. Veel minder echte songs, veel meer sfeer , veel epischer , moeilijker ook. Ik kon het niet echt vatten en heb dit vrij lang links laten liggen. Tot ik enkele maanden terug mij echt verdiept hebt in deze Storm in Heaven, en ineens viel alles in zijn plooi. Lekkere lange nummers, meer psychedelica dan hun latere werk, veel meer één geheel dan hun andere platen, sterke gitaarpartijen/melodieën van Nick McCabe. De zang van Richard Ashcroft blijft hier een beetje op de achtergrond , maar dit vind ik net ook sterk. Topplaat.

Jornaquin
Already There is hun beste track ben ik achter gekomen. Hoe geweldig, verder deze ingeruild voor A Northern Soul in mijn top 10.

avatar van Schizophrenia
Wat voor soort muziek is dit?
Ik lees hier soms een paar reacties zoals: Ik hou niet van drarsfluit en sax.

Of deze reactie:
Hele vette gitaargolven.

Nu word ik eigenlijk toch wel heel erg nieuwschierig, wat voor soort muziek is dit?

Verwacht geen Sonnet of Drugs Don't Work, eerder space-rockers als The Sun, The Sea en Butterfly of shoegaze als Beautiful Mind. Naast space-rock en shoegaze is er ook psychedelic rock te horen, allesbehalve Britpop (Urban Hymns).

Verve was te vergelijken met Pink Floyd, Slowdive en the Smashing Pumpkins in hun vroegere dagen (bij liedjes als Suffer en Window Paine).

Star Sail, de opener zet eigenijk de toon voor het album: een lied zonder echte structuur vol met guitaren met geluidseffecten, terwijl Ashcroft op de achtergrond is te horen.

5 sterren