Thin White Rope - The Ruby Sea (1991)

Label: Frontier

1. The Ruby Sea (4:24)
  2. Tina & Glen (2:24)
  3. Puppet Dog (4:42)
  4. Bartender's Rag (3:46)
  5. Midwest Flower (5:06)
  6. Dinosaur (1:33)
  7. The Lady Vanishes (2:00)
  8. Up to Midnight (3:47)
  9. Hunter's Moon (5:17)
  10. Christmas Skies (3:03)
  11. The Fish Song (4:03)
  12. The Clown Song (1:10)
avatar van dix
dix
Dit is de laatste release van Thin White Rope. Ten ten opzichte van de platen en EP's die voorafgingen kun je vaststellen dat de band zonder koers te wijzigen, toch progressie boekte. The Ruby Sea is zeker de meest veelzijdige van allemaal.

Net als bij de voorganger Sack Full of Silver laat TWR al in de eerste drie nummers horen dat ze uit verschillende vaatjes tapt. De opener is tamelijk straight-forward rock, het tweede nummer rammelt lekker als The Fall ten tijde van The Wonderfull & Frightening World, maar bij het derde nummer gaan in huize dix de speakers nog wat harder. Puppet Dog begint als een akoestisch miniatuurtje, maar het hondje blijkt al snel een heuse pitbul. Prachtig, zo hoor ik ze het liefst.

Iets verderop vinden we Dinosaur, anderhalve minuut Swans-drums maar met een relativerende tekst in twee regels : "I was watching TV, the announcer said they'd found your bones...I'm too sad to be horrified but I'm glad you're coming home". Thin White Rope klinkt als band al heavy genoeg, ze kunnen zich wel wat humor permitteren. The Fish Song is ook zo'n relativerende track over grote vissen die ze maar niet op het droge kregen. Of zou het toch over ontrouwe vrouwen gaan ?

Het beste nummer van de plaat is Hunter's Moon, maar dat kun je niet los horen of zien aan wat vooraf gaat. Up to Midnight is een duet, waarbij het karakteristieke superlage stemgeluid van Guy Kyser (denk Feargul Sharkey die een grunt opzet) wordt begeleid door een engelachtige vocaal. "Every day is long climb up to midnight, and from there a roll and tumble into sleep..." Maar TWR is geen band om lang met engeltjes te stoeien, en na middernacht struint Guy de deserts af op zoek naar zijn verloren geliefde. Hunter's Moon is als zoveel TWR nummers uit dezelfde elementen opgebouwd: simpele bas, stuwende drums, een killer riff en een meanderend gitaartje daaromheen. Dit nummer heb ik live ervaren - pure trance, stoner-rock avant la lettre.

avatar van Sander B.
Zojuist deze plaat aangeschaft op vinyl via marktplaats. Ik ben erg benieuwd!

Deze naam regelmatig wel ergens voorbij zien komen, maar vreemd genoeg hebben ze niet echt veel stemmen.
Gisteren dit album voor 4 Euro bij De Waaghals kunnen scoren, en aangenaam verrast.

avatar van henkiev
Geweldige plaat van een geweldige band, helaas altijd erg ondergewaardeerd geweest.

avatar van WesleyX16
deric raven schreef:

Ik heb ze als support van Pixies gezien en later gaven ze nog een eigen show voor wel 27 mensen die de show hadden bekeken. Ja ze waren en zijn niet zo bekend geworden (in Europa).
Dit was dan alweer hun laatste album. Er is nog een live registratie in Groni(n)gen op album uitgebracht. Ze waren live echt top. Het live optreden in 88 voor de Pixies, is toch echt een concert die me is bijgebleven.