Tol Hansse - Tol Hansse Moet Niet Zeuren! (1977)

Label: CNR

1. Big City (3:30)
  2. Met Z'n Allen op een Bol (2:54)
  3. Familieproblemen (3:10)
  4. Keer Terug Marie (2:56)
  5. Achter de Rhododendron (2:21)
  6. Ome Jaap Z'n Neus Is Blauw (2:32)
  7. Pakke, Pakke Zal Ik Haar (2:57)
  8. De Suikerbeat (2:38)
  9. Vogelijn (2:38)
  10. Zes Planken (3:45)
  11. Even Fijn Bezig Zijn (3:07)
  12. Mijn Mina Heeft een Snor (1:45)
  13. Poor John (4:14)
Ted Kerkjes
Op zich wel een vermakelijke plaat, maar op een gegeven moment kwam Tol's nasale stemgeluid en Clous' carnavaleske melodietjes me toch m'n neus uit.
Ik vond het jammer dat er in de meeste liedjes geen sprake was van een leuke clue. (En dan bedoel ik niet 'een leuke Clous', maar een 'een leuke ontknoping') (Sorry, maar na die flauwe van Jack in the Box, vond ik deze grap ook wel op deze pagina passen)
Ook de melodieën van Clous vond ik af en toe ietwat tegenvallen. Ze klonken allemaal best wel hetzelfde, hoewel Clous van Mechelen veel meer in zijn mars heeft dan slechts carnavaleske liedjes schrijven. Luister maar naar: YouTube - Grolsch - Vakmanschap is meesterschap, YouTube - Mr Carrington - De Lachende Scheerkwast, YouTube - Wat kan mij nog nog gebeuren - Opzoek naar Yolanda en YouTube - Smoke, gammon & spinach - Opzoek naar Yolanda.
Ik vond het album een beetje tegenvallen, maar desondanks staan er een heleboel meesterwerkjes op, waar Big City ( YouTube - TOPPOP: Tol Hansse - Big City ), Met Z'n Allen Op Een Bol, Keer Terug Marie, Achter de Rhododendron en Poor John voorbeelden van zijn.

avatar van Boermetkiespijn
Vroeger vaak gehoord, mijn ouders draaiden hem regelmatig. De platenhoes vond ik altijd wel shocking, als kleine jongen zijnde! Humoristische liedjes die in combinatie met het 'droge' stemgeluid van Tol Hansse op de lachspieren werkt.

Deze debuutplaat is mijn favoriet van Tol Hansse, zal ook met sentiment te maken hebben. Favorieten zijn "Familieproblemen", "Keer Terug Marie", "Pakke, Pakke Zal Ik Haar", "Even Fijn Bezig Zijn", "Mijn Mina Heeft Een Snor" en "Poor John".

"Big City" en "Achter de Rhododendron" (waar komt die 'h' vandaan?!) komen me de neus uit. Te vaak gehoord, veel te vaak.

Haha.
Tol Hansse heeft ook videoclips gemaakt: Achter de Rhodondendron, Hoofdpijn, reumatiek, Big City en nog een van Big City.

Ted Kerkjes schreef:
Tol Hansse heeft ook videoclips gemaakt:
Oma.

avatar van Kos
Kos
Achter de Rhododenderon is tamelijk briljant.

OEHOE MIEN

Vreselijk vaak geluisterd deze plaat van Hans van Tol. Geweldig leuk en natuurlijk jeugdsentiment. Mijn ouders hadden alle elpees met de wat aparte hoezen met schaars geklede dames.

avatar van ricardo
Prachtige plaat met zijn leuk gevonden rijmende texten, maar ook met serieuze thema,s die zelfs nu nog steeds actueel zijn als overbevolking "die bol die is zo vol straks dan draait het zooitje dol" Of Big City ook nog steeds actueel, en net of er niets is veranderd! Even Fijn Bezig Zijn vind ik het leukste nummer, dat hij een vleugelpak maakte om mee te vliegen, maar naar beneden viel en in de onderbroek van zijn buurvrouw bleef hangen die er beneden aan de waslijn hing! Of zijn Mina die van alles mankeerde en alleen maar minpunten had op eentje na, en dat was een hoge banktekening! Of zijn Ome Jaap die altijd aan de drank zat en daarom geen cent te makken had, maar wel een aardige vent was! Achter de Rhodondendron vind ik ook echt geweldig, zijn "vrouw" moest niets van hem hebben, dan weer in haar nachtjapon, of in haar trouwjapon of naakt verstoppen achter de Rhodondendron, maar gelukkig graafde hij een valkuil voor haar deur om haar te vangen! Hele fijne plaat, zeker in deze tijd waarin nog maar weinig mag!!