Tol Hansse - Tol Hansse Moet Niet Zeuren! (1977)

Label: CNR

1. Big City (3:30)
  2. Met Z'n Allen op een Bol (2:54)
  3. Familieproblemen (3:10)
  4. Keer Terug Marie (2:56)
  5. Achter de Rhododendron (2:21)
  6. Ome Jaap Z'n Neus Is Blauw (2:32)
  7. Pakke, Pakke Zal Ik Haar (2:57)
  8. De Suikerbeat (2:38)
  9. Vogelijn (2:38)
  10. Zes Planken (3:45)
  11. Even Fijn Bezig Zijn (3:07)
  12. Mijn Mina Heeft een Snor (1:45)
  13. Poor John (4:14)
Marcel²
Mien zat zonder nachtjapon achter de rhododendron.

avatar van Kos
Kos
Geweldig liedje. oehoe Mien .

Marcel²
Mijn Mina Heeft een Snor.

avatar van Bighead
Laatst weer eens opgezet. Dikke fun.
Best knappe teksten ook. En dan met zo'n dreuge stem.

jdb
pompiedompiedom even fijn bezig zijn

avatar van monique
big city en achter de rhododendron blijven leuke liedjes,helaas is tol hansse veel te vroeg overleden

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Altijd lachen als ik deze plaat weer eens op zet, vooral de nummers Even fijn bezig zijn en Mijn Mina heeft een snor zijn geganrandeerd lachen

Leuke plaat 3,5*

EVANSHEWSON
Big City was erg vermakelijk, zowel wat tekst als muziek betrof. Zo ook Achter de Rhodondendron.

Helaas, dat zijn de enige twee liedjes die ik ken van deze artiest.

Leeft die man nog ??? Nadien in België niets meer van vernomen.

Nee, in 2002 overleden. (tenminste......hopelijk voor hem, hij is toen iig begraven)

avatar van ricardo
prachtig album met veel humor en die "dreuge" stem, van een man die veel te vroeg heen gegaan is, zijn beste album 4* voor dit humoristische album van nederlandse bodem

avatar van musicfriek
Ken alleen het nummer Big City en die vind ik om eerlijk te zijn helemaal niks.. Dus niet echt nieuwsgierig naar de rest. Vind Nederlandstalige muziek sowieso niet echt de moeite waard (op enkele uitzonderingen na).

avatar van ricardo
ik vind nederlandstalige muziek ook niet veel aan hooguit boudewijn de groot of voor de humor tol hansse, en er zal nog wel iets zijn maar dat schiet me nu niet te binnen

avatar van ricardo
tjonge wat is hier toch moeilijk origineel aan te komen,ik ben deze nog nergens tegen gekomen,ik moet het helaas nu nog met gedownloade nummers doen van dit album, maar ik zal hem vinden.

avatar van Suez
Origineel is deze uitgekomen op LP en op cassette, maar bij fonos kun je hem wel op cd krijgen.

Jammer dat nooit officieel op cd is uitgekomen. Deze man verdient een mooie dubbel-verzamelcd.

Empyrium
Net zoals Bots. Mooie Nederlandse muziek.

avatar van kaztor
Behoorlijk grappige snuiter vind ik dit.

En zo te zien was ie ook niet vies van een potje eigenzinnige kunst.

avatar van Rickll
Echt jeugdsentiment. Briljante teksten en een droogkomsiche manier van zingen. Zo hoor je ze tegenwoordig niet meer.
Kan zo in het rijtje met Drs.P.

avatar van bikkel2
Deze Tol Hansse kwam uit het niets in ''77'' de hitlijsten binnenstormen met Big City . Vooral tekstueel een heel humoristisch nummer over Amsterdam , waar hij ook vandaan komt .
Clous V . Mechelen , ook wel bekend als Jan Vos uit de Wim t. Schippers reeksen als Op zoek Naar Jolanda en De Lachende Scheerkwast , schreef samen de liedjes met Hanssen .
Ondanks de meligheid in het muzikale zijn de teksten om te gieren en niet gespeend van het nodige cynisme .
Eigenlijk was deze man kunstschilder en heel veel verder dan deze behoorlijk succesvolle plaat kwam het eigenlijk niet .
Ik denk ook dat deze onverwachte roem vokomen onverwachts was .

"zes planken"is ook gewoon een heel mooi liedje.,net als "met z'n allen...".Het is een beetje een tijdloze plaat.
Poor John is echt tragikomisch.
En wat te denken van "keer terug Marie":'je hondje heb ik goed laten verzorgen........in 't asiel,daar heeft 't beest 't zo!
Ik maak een mooie bloempot van z'n schedel..
die krijg je straks op moederdag kado'

voor mij veel jeugdsentiment

avatar van Madjack71
Pompiedompiedom even fijn bezig zijn....dat mag je wel zeggen van deze Tol Hansse die niet moet zeuren. Een brede glimlach versierd mijn gelaat. De hond die het goed heeft in het asiel. Ome Jaap met zijn blauwe neus. De nederklassieker Big City en laten we ook de Suikerbeat niet vergeten...doe doe doe doe de Suikerbeat, die voor een nieuw koosnaampje zorgde...mijn suikerbietje.
Leuke lollige plaat, die ik voor 1 eurootje meegepakt heb op een beurs. Kende deze lp ook van mijn jeugd en dat mijn grote broer die had....achter de Rhododendron. Afsluiter Poor John op zijn Cowboy Gerard's.
Deze Moet Niet Zeuren heeft een hoog VPRO gehalte.
Blijkbaar is deze klassieker niet op cd verschenen....voor diegene die ook tevreden zijn met de lp, moeten de advertentie sites maar eens nagaan.

Jack in the Box
Ik heb de eerste 3 albums van Tol Hansse (Hans van Tol) altijd netjes op vinyl bewaard.
Alle nummers zijn hartstikke komisch en goed. Zes Planken is een ode aan alle makelaars (zoals Harry Mens).
Hans van Tol (helaas overleden) was de man met de geniale teksten en Clous van Mechelen (alias Jan Vos bij Ron Flon Flon met Jacques Plafond) de man van mooie muziekjes.
Robert Palmer heeft begin jaren 80 zelfs een heel album aan Clous gewijd.
Begin jaren 80 heb ik bij Cornuco Chips met een aantal Chips-wikkels (en bijbetaling) de verhalen LP 'Kabouter Cornuco ...' besteld, dat heel mooi door Hans van Tol verteld wordt.
Het zal inmiddels wel een collector's item geworden zijn.

avatar van lebowski
Jack in the Box schreef:
Robert Palmer heeft begin jaren 80 zelfs een heel album aan Clous gewijd.

Hier maak je me toch nieuwsgierig.

het lijkt mij gewoon een flauwe grap

Misschien had ik beter het advies van een ander Robert Palmer album op kunnen volgen: Don't explain...

Ik kan me herinneren dat mijn ouders dit vroeger ook op LP hadden en dat ik het als klein jochie erg kon waarderen. Ik ben na lle positieve reacties hier eigenlijk wel nieuwsgierig wat er van het jeugdsentiment overeind zou blijven bij herbeluistering. Helaas is de hele LP collectie inmiddels - verspreid over verschillende jaren koninginnemarkt - de deur uit gegaan.

avatar van lebowski
Poe, die is wel heel flauw zeg

Typische MuMe humor blijkbaar...:

Wel jammer dat dit nooit op CD is verschenen. Behalve de hitjes Big City en Achter de rhododendron ken ik het materiaal niet en aangezien ik zo'n ouderwets type ben die geen platenspeler meer heeft, heeft het niet zoveel zin om de snuffelen in de platenbakken.

avatar van Malleus75
Wat een klassieker.. heerlijk dat drama in die stem ook.

avatar van sheep67
Heb deze plaat het laatst gehoord toen mijn vader hem aanschafte in 1977.
Wat een droogkloot en kan me vaag (buiten de 2 hits) nog wel wat nummers herinneren.
Ik lig krom om het nummer Poor John!

avatar van Dibbel
Ik durf het gerust een Nederpopklassieker te noemen.
LP gekocht in voorjaar 1978 toen Big City een grote hit was.
Ik heb werkelijk ieder liedje woord voor woord van buiten gekend.
Ook nu nog kan ik het meeste zo weer meezingen.
Hoewel zingen natuurlijk een groot woord is voor het meer droogklotig declameren wat Hans Van Tol deed.
Hilarische teksten alom.
Leukste nummers waren en blijven PomPieDomPieDom, Even Fijn Bezig Zijn, Mijn Mina Heeft Een Snor, Familieproblemen, Ome Jaap z'n Neus Is Blauw en Keer Terug Marie.
Big City was de grote hit en Een Huisje Van Zes Planken is gewoon een heel mooi liedje met een rake tekst.
De muziek zit dikwijls tegen het hoempapa aan en is dikwijls net zo droog als de teksten.
Ik heb hier ook nog VPRO-associaties aan van vroeger, want Clous van Mechelen was natuurlijk wel een VPRO-icoon toen.
Spijtig dat deze Tol Hansse zo vroeg is overleden.
Maar dit blijft gewoon een geweldig leuke plaat en ik laat hem toch nog even onder staan weer.

avatar van paulmccuytney
Vanwege Big City heb ik begin 1978 dit album in een nogal impulsieve bui gekocht. Afgezien van het feit dat de songteksten wel grappig zijn, kwam dit album mij toch helaas veel te snel de strot uit. Tol Hansse heeft nu eenmaal niet een stemgeluid, waarmee hij de Voice of Holland mee kan winnen. Maar volgens mij was hij ook meer schilder dan zanger.