Bruce Dickinson - Scream for Me Brazil (1999)

Label: Air Raid

1. Trumpets of Jericho (6:26)
  2. King in Crimson (4:56)
  3. Chemical Wedding (4:33)
  4. Gates of Urizen (4:21)
  5. Killing Floor (4:12)
  6. Book of Thel (8:26)
  7. Tears of the Dragon (8:06)
  8. Laughing in the Hiding Bush (4:01)
  9. Accident of Birth (4:19)
  10. The Tower (7:42)
  11. Dark Side of Aquarius (7:32)
  12. The Road to Hell (4:58)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Sterk livealbum van Bruce Dickinson opgenomen in Sao Paolo in 1999, ik vind geen informatie terug of het om één optreden gaat. Krakers van songs, een levendig publiek en Bruce in heel goede doen. Mij valt zijn strakke begeleidingsgroep op waaronder een zekere Adrian Smith op gitaar...

Had hij tijdens de toer voor Accident of Birth nog twee Maiden covers nodig (ik heb hem toen in de A.B. in Brussel gezien als voorprogramma van Lynyrd Skynyrd), doet hij het hier volledig op eigen kracht en volkomen terecht want met Accident of Birth en The Chemical Wedding leverde hij twee sterke albums af die grotendeels de setlist invullen: zeven songs van The Chemical Wedding, twee songs van Balls to Picasso en drie songs van Accident of Birth.

The Tower bevat dan wel een meezinggedeelte en ik had nog graag een paar songs meer gezien (keuze genoeg, denk ik), dit houdt me niet tegen om dit met vele blinkende sterren te belonen. Beste songs? Allemaal! Livealbum naar mijn hart!

avatar van Edwynn
Je zou kunnen zeuren over het feit dat er maar weinig tot geen nummers van zijn vroegere albums zijn geselecteerd voor een heus Dickinson live album. Neem bijvoorbeeld het fantastische Skunkworks. Volledig genegeerd. Ook zou je kunnen zeuren over waarom Powerslave en The Prisoner van Dickinsons broodheren, die wel op de setlist stonden niet uiteindelijk op Scream For Me Brazil terecht zijn gekomen. Zeuren kan ook over wat er allemaal dan wel of niet in een studio is bijgesmeerd op de geluidsbanden van zo'n optreden.

Zou kunnen. Maar doe ik niet. Want dat valt allemaal in het niet als je een album als Chemical Wedding op zak hebt. Een album waar niet vaak genoeg uit geciteerd kan worden. Die paar hoofdstukken uit Accident Of Birth en dat piepkleine beetje Balls To Picasso nemen we dan maar op de koop toe.

Tel daarbij op het broererig schreeuwende Braziliaanse publiek, de moddervette performance van de begeleidingsband en een opperhoofd die zich als een volgevreten piranha in de Amazonerivier voelt bij het plechtstatige aankondigen van die onvolprezen Chemical Wedding hoofdstukken en u heeft een liveregistratie in handen die het aanhoren meer dan waard is.