't Hof van Commerce - Ezoa en Niet Anders (2005)

Belgiƫ
Label: Petrol

1. Oed Under Grjid (4:09)
  2. Niemand Grodder (3:38)
  3. Zonder Fans Gin Bands (3:02)
  4. Jaloes (4:13)
  5. Skit Omoage (En Kopt Drip) (1:00)
  6. Lop Mo Deure (3:54)
  7. Achter 8 Jaer (3:35)
  8. 20 Frang da Aufgeplakt (0:45)
  9. Leegaert (4:04)

met Brahim

10. Super Commerce Bros. (3:50)

met Peter Lesage en Nina Babet

11. In de Rayoeng (4:33)

met Gabriel Rios, Riemeloare, Balo en Tlp

12. Ik Wil U Geld (3:54)
  13. Borsjt (1:11)

met Lazy Horse

14. Gisternaevend Laete (3:56)
  15. Driekartkilo Tekstn (4:09)

met Spok en Statiek

16. Van de Fakteur (1:20)
  17. Oei Gin Vlams Verstaet (7:03)
avatar van Devoo
Dit blijft gewoon een geweldig album. Mijn favoriete Nederlandstalige album ooit. Samen met Yevgueni zijn dit mijn favoriete Vlaamse artiesten. Yevgueni kun je omschrijven als kleinkunst, maar 't Hof van Commerce is ook kunst. Kunst met woorden, kunst met teksten, en de perfecte flow om die humoristische teksten tot uiting te brengen.

Op dit album wordt er gerapt in het West Vlaamse dialect. Een dialect die ik erg goed begrijp, aangezien ik in West-Vlaanderen woon. Voor mensen die geen West Vlaams kunnen, is dit album al meteen een stuk minder denk ik, aangezien de teksten de essentie vormen van de muziek. De teksten zijn zeer humoristisch, en vaak ook gewoon niet serieus te nemen, maar toch zo schitterend en geniaal gevonden. Er zitten veel grappen in, geniale rijmpjes en veel hillarische zinnen. En dat allemaal typisch West Vlaams. Als je dit zou vertalen naar en het beschaafde Nederlands, zou een groot deel van de charme verloren gaan. En zouden veel dingen ook niet meer rijmen.

Een nummer zoals Super Commerce Bros, is echt indrukwekkend. De MC's rappen hier de longen uit hun lijf. De indrukwekkende snelheid waarmee alle West Vlaamse zinnen toch duidelijk uitgesproken worden is echt schitterend. Voor een niet West-Vlaming zal dit waarschijnlijk gewoon gebrabbel lijken, maar als West-Vlaming begrijp je gewoon alles wat BZA en Flip Kowlier laten horen. Super Commerce Bros kent heel veel verwijzingen naar het spel Super Mario Bros, en dat allemaal met een humoristische tint.

In ieder geval een schitterend album, met grappige lyrics, goede beats en over het algemeen ook geweldige producties. De beste rapper van het gezelschap is BZA. Die heeft perfecte rauwe flow, een perfecte stem, en de geniaalste teksten.