Santana - Shape Shifter (2012)

Label: Starfaith

1. Shape Shifter (6:16)
  2. Dom (3:51)
  3. Nomad (4:49)
  4. Metatron (2:39)
  5. Angelica Faith (5:03)
  6. Never the Same Again (5:01)
  7. In the Light of a New Day (5:06)
  8. Spark of the Divine (1:03)
  9. Macumba in Budapest (4:01)
  10. Mr. Szabo (6:20)
  11. Erez La Luz (4:51)
  12. Canula (5:22)
  13. Ah, Sweet Dancer (3:08)
avatar van musician
Het album verschijnt 15 mei en nog geen enkele reactie, niemand die al iets heeft gehoord?

Nu is het wel zo dat sinds Borboletta (1974) en dan m.u.v. Moonflower, de werkstukken van Santana hier niet hoger worden gewaardeerd dan iets meer of iets minder dan 3***. Daar ben ik het lang niet altijd mee eens maar goed, dat is niet anders.

Maar de Santana fanclub is hier niet zo actief.

Nou, hier is dan een fanatiek lid van de (niet officiele) Santana fanclub,,,,
Samen met mijn maatje run ik Santanamigos. Misschien ken je het, anders google je maar.
DE vraagbaak voor fans qua setlists, optredens, bezettingen etc.
Ook is er het Moonflower Cafe, ook een gewilde plek voor de fans.
Van Shapeshifter zijn 4 nummers "vrij". Shapeshifter hoor je als je Santana.com opent en ook Nomad en Mr. Szabo zijn in hun compleetheid van sites te plukken. Ah sweet dancer hoor je tijdens een interview op weer een andere site.
6 vd 13 nummers zijn trouwens hetzij kort, hetzij wat langer geleden live gespeeld of zelfs op CD verschenen, Zal wel een verademing zijn na al die huest appearances.
Live blijft het een belevenis, ondanks de wat statische setlist. In 2011 heb ik ze 4 keer gezien en elke keer weer een feetsje, zeker in Montreux, waar net die DVD van uit is!

avatar van musician
Heel goed! Ik ben geen lid van de Santana fanclub maar hou wel van veel van zijn albums.

Informatie over deze cd (of over Santana) is van groot belang uiteraard, gezien het nieuwe album dat verschijnt. Dus ik zou zeker alles wat je ervan weet, of wat je er alvast van gehoord hebt, even met ons delen en de muziek beoordelen! Daar is deze site voor!

avatar van snarf349
Allemaal leuke gitaardeuntjes en zowaar maar één nummer met wat zang, is dit sowieso een stuk beter dan het vorige 'Guitar Heaven' gedrochtje. Ik ben wel bang dat de verveling weer snel toeslaat.

Fantastische album met leuke deuntjes en vooral Shape shifter met jazzrock invloeden een heel toegankelijk album met weer de lekkere Hamond

HB

avatar van Red Rooster
Ik beschouw me als een Santanaliefhebber van het eerste uur, maar heb nu toch wat gemengde gevoelens. Het gitaarwerk is als vanouds uniek, virtuoos en met veel gevoel gespeeld, maar het klinkt wat schizofreen tegenover de gelikte begeleiding, die soms neigt naar muzak in de vorm van obligaat en steriel toetsenwerk. De drums lijken zo nu en dan eerder uit een ritmebox te komen dan uit de handen van Dennis Chambers. Zijn bijdrage (en die van Chester Thompson) zie ik ook nergens vermeld in de liner notes, wel een opsomming van het management en de vertrouwde spirituele teksten. De openingstrack Shape Shifter is veelbelovend, maar die belofte wordt vooralsnog niet volledig ingelost.

Red Rooster schreef:

Helemaal mee eens. 3,5 is dan trouwens nog vrij hoog.. )

Ik vind de 1e 4 nummers top, Mr. Szabo en ook Candela, het één na laatste nummer.
Lees mijn(Engelstalige) recensie hier:

Moonflowercafe.com: Shapeshifter review after listening 3 times - members2.boardhost.com

avatar van Red Rooster
Ik kan me wel vinden in je review. De 3,5 is deels afgerond, deels opgebouwd krediet, maar je hebt gelijk, het is krap. Dan nog, het blijft muziek verheven boven de middelmaat.

avatar van Thuurke
Wat een lekkere plaat is dit, helemaal weer terug naar de roots met latin rock en jazz gitaar. Dit is weer helemaal wat anders dan de 4 laatste studioplaten van de band sinds 1999: Supernatural, Shaman, All That I Am en Guitar Heaven. Dit gaat weer helemaal terug naar de mooiste instrumentals van Moonflower mid jaren '70.

avatar van Soul Dreamer
Eerste 4 nummers zijn geweldig! De rest is duidelijk wat minder...alleen al voor de eerste 4 nummers moet je deze hebben...

avatar van musician
Ik sluit mij daar voor een belangrijk deel bij aan.

Bijna dacht ik na het eerste deel van de cd te hebben gehoord het beste in handen te hebben ná Moonflower. Het komt ook wel een eind, maar helemaal zeker weet ik dat niet meer.

Het album verzandt jammer genoeg in een aantal wat niemandallerige melodietjes terwijl Santana juist zo ontzettend ouderwets scherp en to-the-point was begonnen. Ik ben na Shaman ooit afgehaakt, daar doet hij mij bepaald geen plezier mee.

Ik gunde hem het succes van Super Natural ook van harte maar ook dat kende naar mijn smaak ook teveel slechte momenten. Van die beide albums is leuk één cd samen te stellen van een minuut of 40.

Maar alles wat daarna kwam, heb ik links laten liggen. Shape drifter lijkt mij meer dan voldoende overtuigend om de 'oude' fans weer binnen te halen. Ik meende zelf menigmaal het oude keyboard van Tom Coster (70, verliet de band in 1978) weer te horen maar dat was natuurlijk wishful thinking.

De meeste nummers zijn geschreven door Santana. Het betekent dat hij gemotiveerd, gedreven, gepassioneerd en geïnspireerd was, spiritueel ook weer bevlogen als ik de tekstjes in het bijbehorende cd boekje lees.

Zijn gitaar roept Santana weer terug naar zijn roots, de tijd van gastvocalisten (er wordt nu nauwelijks nog gezongen) modieuze grillen en dito muziek is voorbij. En gelukkig maar, zou ik er haast aan toevoegen.

WPE
Dit vind ik echt sinds jaren weer een echt Santana-album. Zonder hiphoppende en jojo-roepende zangers behangen met kettingen en zo...
Gewoon lekker gitaarwerk, lekker in het gehoor liggende nummers en natuurlijk heerlijke solo's van Carlos himself. Je kunt horen dat hij er zin in had om lekker gitaar te spelen. Ik kan deze cd echt aanbevelen.

avatar van goldendream
Wat een verademing! Het geloof in Santana hersteld!

Tijdens de lange ontdekkingstocht met veel hoogtes en laagtes was de moed me in de schoenen gezonken met 'Supernatural', Shaman', 'All That I Am','Guitar Heaven' en het latere 'Corazon'. Neem daar dan ook maar 'Ceremony' en 'Ultimate Santana' bij, verzamelaars gebaseerd op die gastartiesten. Bij momenten rappende pummels aan de zang, dan weer truttige zangeressen, en zo vaak het gevoel naar het Eurosongfestival te luisteren. Brrrrrrrrrr.

Dit album is een ware opkikker. Weg die onbenullige zangertjes en zangeresjes van het zevende knoopsgat, weg die tenenkrommende rappers, weg die goedkope hitparadenummers. Leve de mooie instrumentals en de pure emotie!

De ontdekkingstocht heeft de cd-collectie verrijkt met 'Santana', 'Abraxas', 'Santana III', 'Caravenserai', 'Oneness', 'Brothers' en 'Shape Shifter'. 'Santana IV' volgt nog en zal ik zonder te beluisteren vooraf aanschaffen. De 7 genoemde albums vind ik de beste in het geheel. De overige albums werden verzameld met hun hoogtepunten.

The City Kid
Eerste helft van het album vind ik heerlijk, daarna kakt het helaas een beetje in. Het is dan nog steeds een prima album, maar deze plaat moet het echt hebben van de A-kant van de LP.