The Humblebums - Open Up the Door (1970)

Label: Transatlantic

1. My Apartment (2:56)
  2. I Can't Stop Now (4:44)
  3. Open Up the Door (3:31)
  4. Mary of the Mountains (3:07)
  5. All the Best People Do It (3:01)
  6. Steamboat Row (2:07)
  7. Mother (3:01)
  8. Shoeshine Boy (3:18)
  9. Cruisin' (3:23)
  10. Keep It to Yourself (3:19)
  11. Oh No (2:20)
  12. Song for Simon (2:22)
  13. Harry (3:03)
  14. My Singing Bird (3:20)
avatar van bikkel2
Dit album kocht ik ooit voor 10 gulden in een bak vol aanbiedingen . Ik heb nooit spijt gehad van deze aankoop .
Nog voor Stealers Wheel vormde Gerry Rafferty samen met Billy Connoly ( de latere komiek / acteur ) de Humblebums . Deze ontstond eind jaren 60 .
Het leuke van deze cd is de afwisseling doordat beide heren hun eigen songs zingen en nogal verschillend componeren . In Rafferty's songs hoor je al duidelijk de invloed van de Beatles terug , en liggen zijn songs heel prettig in het gehoor . Connolly stoeit met Folk en bluesachtig spul . In bepaalde stukken van hem is dat gortdroge van hem al te bespeuren .
De geluidskwaliteit is niet echt denderend , maar het is een heel vermakelijk geheel met een stel prima songs .

Met Shoeshine Boy stonden The Humblebums voor het eerst en voor het laatst in de Top 40.
Ik vind de composities van Billy Connolly hier beter te pruimen dan op het vorige album.
Gerry Rafferty schudt hier de ene mooie song na de ander uit zijn mouw.
Steamboat Row heeft hij later opnieuw opgenomen met Stealers Wheel en Keep It To Yourself staat op een recenter solo album.
Na dit album ging Gerry Rafferty solo en kwam in 1971 met het album Can I Have My Money Back? en in 1972 met Joe Egan (en anderen) als Stealers Wheel.