Shadows Fall - Fire from the Sky (2012)

Label: Razor & Tie

1. The Unknown (4:55)
  2. Divide and Conquer (3:05)
  3. Weight of the World (3:56)
  4. Nothing Remains (3:20)
  5. Fire from the Sky (4:56)
  6. Save Your Soul (3:54)
  7. Blind Faith (6:27)
  8. Lost Within (3:40)
  9. Walk the Edge (3:32)
  10. The Wasteland (4:06)
avatar van james_cameron
Shadows Fall levert meestal wel kwaliteit af, ook nu weer. Het geluid van de band, een melodieuze mengeling van traditionale metal, metalcore en hardcore, klinkt sporadisch een beetje gedateerd en oubollig, maar op bepaalde momenten ook wel weer heerlijk vet. De band heeft er alles aan gedaan om de boel afwisselend te houden, vooral qua zang, en dat is vrij goed gelukt. Je kunt in ieder geval niet zeggen dat alles op elkaar lijkt. Echt sterke songs ontbreken, maar het album kent gelukkig ook geen missers. Wie van simpele maar tegelijkertijd doeltreffende metal houdt is bij Shadows Fall nog steeds aan het goede adres.

Bastiaan Prasath
Beste Shadows Fall in jaren.

Het vorige Retribution was al een zeer goede stap in de goede richting na het zeer matige Threads Of Life en het afdankertjes-album Fallout From The War.

Ik ben zeer in mijn nopjes met deze plaat. Die is, zoals eerder aangegeven, behoorlijk afwisselend. Het is zonder twijfel de meest dynamische en veelzijdige plaat tot nog toe. De nummers gaan stuk voor stuk van goed tot zeer goed. De sound klinkt weer lekker en is redelijk herkenbaar. De zang is als vanouds erg sterk, en voor het eerst ben ik volledig overtuigd wat betreft de invulling van de cleane vocalen.

Ik wil nog even ingaan op de post van james_cameron. Simpel? Wat mij betreft niet. De band speelt op een behoorlijk technisch niveau, hoewel altijd ook funtioneel. Met name het gitaarwerk vind ik erg goed. Gedateerd en oubollig vind ik gewaagde uitspraken. Dat hoor ik er zelf niet echt in. Maakt ook niet uit. Als het zo is vind ik dat Shadows Fall de doorsnee metalcoreband hier de les leest. De band, en de leden, zijn immers pioniers binnen de metalcore . (net als bijvoorbeeld All That Remains, Unearth en Killswitch Engage & God Forbid uit ongeveer dezelfde streek), dus dat is op zich geen schande.

Topplaat!

Heerlijke plaat. Hard met veel melodie.