George Harrison - Early Takes: Volume 1 (2012)

Label: Hip-O

1. My Sweet Lord [Demo] (3:33)
  2. Run of the Mill [Demo] (1:56)
  3. I'd Have You Anytime [Early Take] (3:06)
  4. Mama You've Been on My Mind [Demo] (3:04)
  5. Let It Be Me [Demo] (2:56)
  6. Woman Don't You Cry for Me [Early Take] (2:44)
  7. Awaiting on You All [Early Take] (2:40)
  8. Behind That Locked Door [Demo] (3:29)
  9. All Things Must Pass [Demo] (4:48)
  10. The Light That Has Lighted the World [Demo] (2:23)
Stijn_Slayer
Volgens mij heb ik deze nummers allemaal al op bootlegs (sessies van All Things Must Pass, Beware of ABKCO, etc.). Misschien zit er nog iets bij dat ik nog niet heb, maar ik draai die demo's eigenlijk nooit.

avatar van Ducoz
Dat het Volume 1 wordt genoemd betekend dus dat er meer op de planning staan.
Daar ben ik eigenlijk wel blij mee, deze vind ik dan minder spannend omdat ik alles rondom ATMP nu wel ken... maar uit zijn latere periode wil ik wel eens wat demo's horen.

Volgende vraag.. wat zou zo'n geintje gaan kosten?

avatar van devel-hunt
Een wat vreemde release. 1, 2,3, 6,7,8 en 9 komen uit 1970, zijn van de All things must pass sessies en al op honderden verschillende bootlegs te vinden.
The light that has lighted the world komt uit 1973, van de Living in the material world sessies en is vrij gemakkelijk te vinden op allerlei bootleg.
Mamma you've been on my mind en Let it be me komen uit een radioprogramma van eind 1988. Harrison was daar om Cloud nine en The traveling wilbury's vol 1. te promoten. Ook die nummers staan op heel veel bootlegs. Bovendien is alles terug te vinden op YouTube.
De CD komt niet uit de stal van Harrison nabestaande. Anders was de plaat op EMI/Dark Horse label uitgebracht. Deze plaat verschijnt op Hip-O-Records, een label die zich vooral heeft gespecialiseerd in de betere bootlegs.

avatar van Peterjan
heeft iemand al de documentaire gezien ?

Jazeker

avatar van Peterjan
was het goed ?
martin scorsese is tenslotte een gewldige regisseur

Erg goed.
De film gaat wel voornamelijk over Harrisons spirituele zoektocht en hoe hem dat als mens heeft gevormd. Waardoor zijn muziek iets op de achtergrond staat. Solo platen komen met uitzondering van All things must pass en concert for Bangla desh veel te weinig aan bod.
Uitgangspunt vind ik dat Harrisons nuchtere kijk op het leven direct voortvloeit uit zijn geloof en levensfilosofie. Dat deel komt heel goed naar voren in de film.
De nummers op deze CD komen er volgens mij allemaal in voor.

Stijn_Slayer
T/m 1974 is de docu erg de moeite waard. Daarna wordt het afgeraffeld en worden enkele belangrijke gebeurtenissen (vrijwel) genegeerd.

avatar van Ducoz
Dit grapje gaat overigens wel zo'n 20 euro kosten... veel geld voor 30 minuten en nummers die eigenlijk helemaal niet zo bijzonder zijn.

Stijn_Slayer
Ik ken 't label verder niet, maar ik zie het eigenlijk ook nog wel gebeuren dat ze gewoon de opnames die op het net circuleren gebruikt hebben (dus niet de bronopnames).

avatar van Ducoz
Als ik zo eens de releases van dit label bekijk lijkt het net zo'n label te zijn als Immortal...

avatar van Von Helsing
12,99 WOW HD (voorheen cdwow). Maar niet de moeite waard om te kopen. Ik ken deze demos al jaren. Beetje overbodige release en dat voor nog geen 30 minuten. Met weinig liefde samengesteld.

avatar van IllumSphere
Peterjan schreef:
heeft iemand al de documentaire gezien ?

Documentaire ?

avatar van Ducoz
"Living in the Material World" van Martin Scorsese, van vorig jaar.
Wel een aardige docu, weinig nieuws onder de zon...

Ik sluit me aan bij Von Helsing...

avatar van IntoMusic
Ducoz schreef:

Nee hoor, lees het stuk maar op wikipedia.org maar.

avatar van Ducoz
De Universal naam hebben ze dan... maar toch... er mag dan toch wel verwacht worden dat er wat meer aandacht in de releases wordt gestoken..
Sowieso vind ik de hoes nogal sfeerloos, helemaal omdat het gewoon dezelfde hoes is als die van de Docu, alleen nu met grijs water.

De foto is geloof ik zelfs van de 'HELP!' opnames, en heeft dus al helemaal niets met de muziek te maken.. Nou hoeft dat natuurlijk ook helemaal niet.. maar ik gok dat je snapt waar ik naartoe wil.

avatar van Dungeon
Die foto vind ik wel wat hebben. Dat George The Dark Horse is spat er van af. Maar de foto hoort inderdaad wel bij een andere tijd.

avatar van devel-hunt
Volume 1? Dat kan betekenen dat er meerdere delen komen.

avatar van lennon
devel-hunt schreef:
Volume 1? Dat kan betekenen dat er meerdere delen komen.

Jammer.. hadden ze beter zo'n mooie anthology box ala Lennon kunnen maken....

avatar van Dungeon
Dat doen ze daarna wel weer denk ik met volume 1 t/m 5 of hoeveel dan er ook mogen komen.

lennon schreef:

Jammer.. hadden ze beter zo'n mooie anthology box ala Lennon kunnen maken....

Of ze gaan naar de echte interessante bootlegs die nauwelijks te vinden zijn. Zijn periode 1974 t/m 1980 en de periode 1997 tot 2001 zijn leuker als slechts bootlegs uit de periode 1970-1973, daar zijn er al duizenden van. Nee het zeldzame werk, daar zit ik op te wachten.

Stijn_Slayer
Of eindelijk eens de dvd van z'n 1974 tour.

Stijn_Slayer schreef:
Of eindelijk eens de dvd van z'n 1974 tour.

Helemaal mee eens, daar is toentertijd zelfs een documentaire van twee uur van gemaakt en het was de bedoeling dat er ergens in maart 1975 een dubbele live lp zal verschijnen. Maar omdat de tour behoorlijk slecht is ontvangen en Harrison als Louise Armstrong klonk is dat allemaal geschrapt.
Zal het niet leuk zijn om dat nu allemaal alsnog uit te brengen.

Ook verkrijgbaar op HDTracks in 96kHz-24bit. Ik vind die stripped down-versies wel leuk klinken.

devel-hunt schreef:

Stijn_Slayer schreef:

Ik weet niet waar jullie bovenstaande vandaan halen, maar jullie zijn slecht geïnformeerd.

Dit is een vers samengestelde compilatie door Olivia Harrison en Giles Martin, bestaande uit een zeer groot merendeel van opnames waarvan fans het bestaan niet eens wisten, laat staan dat het ooit op bootleg verschenen is.

Stijn_Slayer
Ik heb deze opnames nog niet gehoord, dus ik weet nog niet of mijn vermoeden klopt, maar het zou me niets verbazen. Er is zelfs een hele boxset met heel veel (out)takes van allerlei nummers van All Things Must Pass. Vergis je niet hoeveel er circuleert.

Op Amazon noemt iemand die 'm gehoord heeft ook Beware of ABCKO. Hier nog één: George Harrison: Early Takes, Volume 1 | Sound and Vision Magazine - soundandvisionmag.com
Zal een dezer dagen zelf eens luisteren of ik deze opnames al heb.

Meestal doen de samenstellers alsof het allemaal onuitgebracht is, terwijl het vaak al wel online staat. Of hebben ze het expliciet over bootlegs gehad?

avatar van Von Helsing
nyancat schreef:

Ik heb net de tracks doorgenomen maar alles is al jaren in omloop. De meeste takes heb ik al in 2007 gedownload. Het enige verschil is de kwaliteit van de demos. Ze klinken nu flawless. De songtitels van dit album invoeren op Youtube en vergelijken met de tracks die al jaren op Youtube staan, de tijdsduur komt overeen en je krijgt de zelfde tracks te horen.

Ik geeft het album een 3. Twee strafpunten voor de belachelijk korte tijdsduur en het willekeurig samenstellen ervan. Er had meer in gezeten als men de archives echt had opengetrokken.

avatar van Ducoz
Het grote verschil is dat ze nu LEGAAL, OFFICIEL zijn uitgebracht. Daarom kan dit bestempeld worden als nog nooit eerder uitgebracht.

nyancat schreef:

Ik heb het interview met Oliva Harrison ook gelezen. Ze zal per toeval de opnames tegen zijn gekomen. Ik heb Olivia best hoog zitten, maar dat is echt onzin. Ik heb de opnames al jaren thuis op de plank liggen, en die zijn identiek aan de opnames die op Early takes staan. Bovendien staan ze al jaren op Youtube. Het enige merkbare verschil is de geluidskwaliteit, die is flink opgepoetst.

Stijn_Slayer
Heb 'm ook beluisterd en had dit spul al. Altijd leuk om gelijk te hebben.

Ik hoef deze niet te hebben. Het is ook tamelijk gierig om er maar tien nummers op te zetten, terwijl er echt heel veel materiaal is. 'My Sweet Lord' wordt verpest door de drums en het is niet ideaal als je ineens overgaat naar een stem van bijna 20 jaar later. Het is ook te duidelijk hoorbaar dat het hier om het (goed) vastleggen van ideeën gaat.

En dan die gitaarsound van 'Awaiting on You All'. Het lijkt wel de overdrive van een 15 watt Behringer-ampje...

'Woman Don't You Cry for Me' is wel lekker bluesy zo.