Dunkelziffer - In the Night (1984)

West-Duitsland
Rock / Avant-Garde
Label: Fünfundvierzig

1. Retrospection (2:53)
  2. Sunday Morning (4:51)
  3. Watch on My Head (13:29)
  4. Q (5:01)
  5. (Do Watch You Can) Prof. (2:25)
  6. I See Your Smile (4:00)
  7. Oriental Cafe (10:23)
Als Rebop Kwaku Baah rond de releasedatum van Colours and Soul onverwachts tijdens een concert in Stockholm overlijdt aan een hersenbloeding, komt er versneld een einde aan de samenwerking met Dunkelziffer. De Afrikaanse reggae invloeden van de Ghanese artiest worden vervangen door het tevens van Can afkomstige Japanse stemgeluid van Damo Suzuki waarmee de band vervolgens In The Night opneemt.

Of de plotselinge dood van Rebop Kwaku Baah ermee te maken heeft durf ik verder niet te beweren, maar In The Night klinkt een tikkeltje ingetogener dan de voorganger. De geest van de voormalige leadzanger overheerst nog overduidelijk in de intiemere reggae van Watch On My Head en het zonovergoten positivisme van I See Your Smile. Het leven gaat door, en bij Sunday Morning krijg je door de dromerige harp het sfeertje van een Oosters sprookje. Een uitnodigend vliegend klankentapijt waaroverheen de meer spiritueel ingestelde Damo Suzuki als een ware goeroe zijn herkenbare, maar tevens onnavolgbare betoverende hoge stemgeluid drapeert. Jazzy pianotoetsen en lome saxofoonpartijen doorbreken als uitgestrekte zonnestralen de ritmische hypnotiserende regendans. De rol van blazer Wolfgang Schubert is in omvang toegenomen, hij laat de instrumenten gevaarlijk krijsen, beangstigend gillen en liefkozend ademen. Een prachtig krioelend samenspel welke weer eens bewijst met wat voor wonderbaarlijk getalenteerde muzikanten we hier te maken hebben.

Het mysterieuze filmische Retrospection heeft een grijs ondervlak waaroverheen een typisch fluorescerende eighties kleurenveld geschilderd is. Een eeuwigdurende epische jamsessie welke in gang gezet wordt door de repeterende drums van Stefan Krachten die hier blikkerig en schel doorheen klinken. Een gemis om deze niet in de mix mee te nemen, blijkbaar is er uiteindelijk toch gekozen voor een zo authentiek mogelijke live sound. Door deze wat amateuristische aanpak krijg je sterker het sessiegevoel en blijft het identieke Dunkelziffer geluid intact. De rust wordt herwonnen in de eindsprint als Rike Gratt doelbewust een voorzet geeft met zijn onderdompelende baspartijen. Door het abrupte einde wordt deze helaas niet ingekopt.

Ze stappen van hun elektronische verleden af door een meer levendige sound neer te zetten. De invloed van de progressieve rock en ingewikkelde free jazz is tastbaar in het zomerse droog funkende Q, waarmee ze een mijlenverre voorsprong hebben op de heersende new wave en het hokjes denken simpelweg ontwijken. De gangster ska van (Do Watch What You Can) Prof. beukt onbedwingbaar alle kanten op, een multicultureel boevennest aan smerige straatrock die achterdeur opent voor de punk en wereld muziek. Natuurlijk worden de Krautrock liefhebbers niet teleurgesteld. Oriental Cafe is een dwarse intensieve beleving die zich een weg waant door ophitsende jungle conga’s naar bedrieglijke fata morgana romantiek om uiteindelijk te eindigen in een ultieme psychedelische hypnotiserende bad dream trip. Koortsig als een zwerm malaria muggen die net besloten hebben om het jachtseizoen te openen.

Dunkelziffer - In the Night | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com