Porcupine Tree - Warszawa (2004)

Label: Transmission

1. Even Less (7:37)
  2. Slave Called Shiver (5:08)
  3. Shesmovedon (5:22)
  4. Last Chance to Evacuate Planet Earth (5:01)
  5. Lightbulb Sun (6:00)
  6. Russia on Ice (12:26)
  7. Where We Would Be (3:40)
  8. Hatesong (8:37)
  9. Tinto Brass * (9:05)
  10. Stop Swimming (7:08)
  11. Voyage 34 (12:37)
  12. Signify (5:40)
avatar van daniel1974nl
Kende deze nog niet, moet ik zeggen. Inderdaad een fenomenale live cd, die zich kan meten met vele andere albums. Coma Divine is erg goed, nog behoorlijk op de oude tour. Ik zag PT voor de eerste keer in 1994 met het Planet Pul Festival in Uden. Dat was nog een andere band als wat ze ons vandaag de dag voorschotellen.

Dit is een mooi tussendoortje, mooie keuze van nummers en een paar ontzettend goede uitvoeringen. Russia On Ice, begonnen ze destijds in 1999 in De Kade mee en was toen nog niet uit. Toen al kippevel, en dit nummer heeft zijn sporen van klassieker duidelijk verdiend. SheMovedOn, altijd mooi, dan wel betrekkelijk commercieel. Stop Swimming was een herontdekking voor mij, en Voyage 34 werd destijds in de Kade afgesloten. Toen ook bijzonder sterk.

Het Arrow concert was inderdaad niet hun beste concert. Ook al was dit van een tour, en wellicht een van hun beste albums (mijn voorkeur gaat eerder uit naar In Absentia), waar een paar fenomenale nummers op staan als bijvoorbeeld Arriving Somewhere But Not Here. Het plan was dat PT in de kleine tent zou spelen en dat ging niet door, dus Steven beklom het pidium met tegenzin, en dat was ook redelijk zichbaar en deels te begrijpen omdat de muziek op het grote pudium bij licht dag niet zo goed tot z'n recht kwam. Erg zonde, dat wel.

Moet zeggen dat ik tot nu toe iedere live cd erg mooi vind en ja, live is het beter. Ook al wordt er niet geimproviseerd met concerten van PT, nummers worden alleen iets anders gespeeld, gitaar is wat meer op de voorgrond ingemixed of de solo is anders (maar neem niet aan dat dit ter plekke wordt verzonnen). Het is allmaal net even met iets meer power gespeeld en is minder gepolijst.