Fates Warning - Inside Out (1994)

Label: Metal Blade

1. Outside Looking In (4:51)
  2. Pale Fire (4:18)
  3. The Strand (5:29)
  4. Shelter Me (4:45)
  5. Island in the Stream (6:30)
  6. Down to the Wire (4:31)
  7. Face the Fear (5:38)
  8. Inward Bound (2:35)
  9. Monument (6:34)
  10. Afterglow (3:26)
  11. Outside Looking In [Live] * (5:28)
  12. Down to the Wire [Live] * (4:58)
  13. The Eleventh Hour [Live] * (8:12)
  14. Point of View [Live] * (4:54)
  15. Face the Fear [Live] * (5:18)
  16. Outside Looking In [Demo] * (3:56)
  17. Pale Fire [Demo] * (4:17)
  18. Shelter Me [Demo] * (5:46)
  19. Island in the Stream [Demo] * (5:31)
  20. Face the Fear [Demo] * (7:49)
  21. Monument [Rough Mix] * (6:12)
  22. Circles [Demo] * (6:11)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Laat ik met de deur in huis vallen, ik heb bijna een jaar geleden volgende versie op de kop getikt voor 9,98 eur: Fates Warning - Inside Out (2012, CD) | Discogs, dus met een bonus cd én nog eens een bonus dvd. Die dvd laat ik buiten beschouwing, de bonustracks ook (wat mijn gewoonte is), hoewel een verder onopzienbarend Circles vermeld staat as “unreleased”, dus heeft dit album niet gehaald destijds.

Bij mij zorgt het fysieke exemplaar voor plaatsgebrek (de kast waarover ik al jaren het hoofd breek, is besteld!) maar ook voor de volledige ervaring met het begeleidend boekje met de teksten en de liner notes. Vele dankwoorden natuurlijk maar ook de vermelding van ene Bill Metoyer als producer van hun zevende album. Verrassend en toch niet gezien zijn rijk gevulde loopbaan: Bill Metoyer | Discographie | Discogs. Ik had hem nooit verwacht als producer bij Fates Warning.

Goed, bijwijlen stevig en gevarieerd album dat soms iets te nadrukkelijk hunkert naar één of meerdere hits (Pale Fire en Shelter Me) en waarvan de tweede helft van dit album mij beter bevalt dan de eerste helft, iets kalmer en trager van opzet maar interessanter. Moeite ondervind ik nog altijd met de hoekige opener Outside Looking In en The Strand dat mij iets te gewoontjes aanvoelt.

Als dit hun laatste poging was om commercieel door te breken dan moet ik hen feliciteren om een videoclip te maken voor Monument, dat van alle nummers het minste “hitpotentieel” heeft / had. Monument is voor mij het beste nummer op deze plaat en wat een schitterende drummer blijft Mark Zonder toch.

Alle muziek door Jim Matheos, alle teksten ook buiten twee nummers. Deze Inside Out borduurt verder op de lijn ingezet met voorganger(s) Perfect Symmetry en Parallels, alleen mis ik een wereldnummer als The Eleventh Hour en iets meer tempo, vandaar de iets lagere score.

Een blik op mijn stemmen voor het jaar 1994 levert twee conclusies op: hoge punten voor twee Rock platen (The First Run van Marathon en Brave van Marillion) en geen enkel Metal album met meer dan vier stemmen. Het is niet mijn geliefde tijdperk...

avatar van namsaap
Inside Out is mijn gateway naar de muziek van Fates Warning. Geïntrigeerd door de review in de Aardschok ging ik naar dit album op zoek in de Zwolse platenzaken. Ik vermoed dat ik ‘beet’ had bij Sam Sam. Het is niet het sterkte album uit de discografie van de band, maar wel veruit mijn meest gedraaide album en Inside Out neemt voor mij wel een bijzondere plek in.

De kracht van dit album zit in de relatieve eenvoud van de nummers en de enorm sterke melodieën. Waar de band, of Matheos zo je wilt, met Parallels al een eenvoudiger geluid kozen, klinkt Inside Out nog rechtlijniger. De composities zijn wat mij betreft door de bank genomen wel sterker en de uitvoering is warmer, ingetogener en minder afstandelijk. Of misschien heeft dat alles te maken met de band die ik heb met dit album. Hoogtepunt is voor mij wel het magistrale Monument, dankzij de geweldige zanglijnen van Ray Alder.

1. Awaken The Guardian
2. Inside Out