Daughn Gibson - All Hell (2012)

Country / Rock
Label: White Denim

1. Bad Guys (1:57)
  2. In the Beginning (3:32)
  3. Tiffany Lou (4:36)
  4. A Young Girl's World (2:33)
  5. Rain on a Highway (2:59)
  6. Lookin' Back on '99 (3:25)
  7. Ray (2:30)
  8. The Day You Were Born (2:49)
  9. Dandelions (2:46)
  10. All Hell (3:52)
Josh Martin is drummer van de stoner-metal band Pearls and Brass en heeft nu een debuut solo-album onder de naam Daughn Gibson gemaakt genaamd All Hell.
Je zou denken wederom een heftig album maar nee dus. Niet heftig als in een bak herrie die we voorgeschoteld krijgen van de meneer met het knappe smoeltje (ook al zoiets wat je hier niet verwacht).

All Hell is een album met een bijzonder randje en waar het allereerst de stem van Gibson is die opvalt: donker en als een ware crooner gezongen zoals we dat kennen van Scott Walker wiens sfeertje hij aardig weet op te pakken.
Maar wat dit album nu zo bijzonder maakt is het gebruik van moderne middelen die hij niet schuwt.
Neem een track als In the Beginning dat met een country-gospel piano begint en de zang belooft die lijn flink voort te zetten. Southern-gospel optima forma maar dan komt dat tegendraadse electro rafelrandje erbij inclusief mysterieuze zang van de achtergrondzangeres.

En zo weet Gibson je continue op het verkeerde been te zetten: die Scott Walker-achtige bariton, de samples en het warme countrybad met gospelinvloeden.
Niets is wat het lijkt en toch klinkt het nergens vreemd, retro of überhip en dat is de kracht van All Hell.
Je hebt het gevoel naar iets ouds en vertrouwds te luisteren en toch voel je ook wel dat dit ergens niet helemaal waar is zonder dat het geforceerd overkomt.

Is er dan geen kritiekpuntje te bedenken? Misschien de erg korte duur van het album maar zoals wel vaker bij dit soort uitgesproken werkjes is het misschien wel goed om het kort te houden om zo een 'truukje' te voorkomen en verveling uit de weg te gaan. Hierdoor blijft het kort, krachtig en vooral boeiend en er is niets mis met het zoeken naar de repeatknop.

Leuk dat iedereen momenteel zo wegloopt met 'het vernieuwende snoepje van de week' alt-J..... laat mij dan maar even genieten van Daughn Gibson, iets heel anders maar ook erg lekker.

Johnny Cash meets James Blake / Tussen country en dubstep.