Margriet Eshuijs - Time (2001)

Label: Coast to Coast

1. Time (6:26)
  2. Fire in the Summer Rain (4:09)
  3. Standing at the Crossroad (4:44)
  4. Key West Blues (3:56)
  5. After the Sunset (2:40)
  6. Orchids Have to Grow in the Dark (5:33)
  7. A Split Second (1:25)
  8. I'm in Love (3:47)
  9. You Take My Breath Away (3:55)
  10. Here We Go Again (4:46)
  11. You've Got the Looks, I've Got the Money (3:52)
  12. A Dress and an Old Record (4:08)
  13. Rose (2:35)
  14. On and On (5:16)
  15. Time Will Tell (4:07)
avatar van musician
Ten onrechte enigszins genegeerd album van Neerlands één van de betere zangeressen.

Ik heb haar, en een groter compliment kan van mijn hand niet komen, ooit de Nederlands Christine McVie genoemd. Zang, componeren, toetsen, accordeon, zelfs het timbre van de vocalen van beide dames komt akelig dicht bij elkaar. En ten slotte brengt ook Eshuijs een aangename, kwalitatieve vorm van middle-of-the-road-rock, soms wat steviger en soms wat gevoeliger.

De veelzijdigheid van Eshuijs wordt op Time nog gecompleteerd door een ander groot Nederlands talent, haar levenspartner Maarten Peters. Getalenteerd componist, zanger en gitarist, hoewel de leadvocalen op Time volledig worden verzorgd door Margriet Eshuijs.

Wel heeft Maarten Peters alle nummers op Time geschreven. En ik moet zeggen een smaakvol en vrij sterk geheel. Het is inderdaad een aantrekkelijke mengelmoes van rocksongs in diverse stijlen maar altijd binnen de bandbreedte van het duo Eshuijs/Peters, waarbij Margriet Eshuijs vocaal nog niets heeft ingeleverd ten opzichte haar eerste hits in 1975.

Dat wil zeggen, ze kan uithalen en breekbaar zingen en beheerst beiden tot in de puntjes. Het is echt een mirakel dat Margriet Eshuijs en Maarten Peters elkaar hebben gevonden en elkaar zo kunnen aanvullen en stimuleren. Maarten Peters had solo zijn eerste hits in 1986, is sinds die tijd op alle fronten nog weer beter geworden en weet in combinatie met Margriet Eshuijs muzikaliteit prima aan een smaakvolle uitvoering te koppelen. Ook live.

Ik ben benieuwd of het nieuwe album, dat gepland staat voor de zomer van 2012, deze lijn weet vast te houden of dat er nog een verdere groei in zit. Tijdens concerten worden er ook Nederlandstalige nummers gezongen en dat is weliswaar weer een nieuwe dimensie in het werk van Margriet Eshuijs, maar vooralsnog gaat mijn voorkeur uit naar Engelstalig werk.

Veel betere serieuze pop/rock muziek van Nederlandse bodem zul je overigens niet snel vinden, vandaar dat er wel enige aandacht aan mag worden besteed. Zeker als je je realisteert dat er op de TV alleen maar aandacht wordt besteed aan vreselijke talentenjachten, met veel bagger aan nep-muzikanten. Terwijl het ware talent dat in Nederland rondloopt nog nauwelijks in de belangstelling staat. Gelukkig heeft Margriet Eshuijs een hele positieve bijdrage geleverd aan de Ali B sessies (live ook in Paradiso).

Met een zeer sterk teruggelopen aantal cd-zaken in Nederland wordt Margriet Eshuijs gedwongen albums via haar eigen site en bij concerten te verkopen. Dat geldt ook voor Time.
Naar mijn mening allemaal geen gunstige ontwikkelingen, maar tijden veranderen. In die zin is de titel van dit album goed gekozen.

avatar van Bluebird
Geheel met de vorige spreker eens. Dit is naast een verzamelaar van Lucifer het enige Margriet album dat ik in ere hou, vooral ook door mijn waardering voor Maarten Peters. Een wat symfoachtig en bluesy gevarieerd conceptalbum van hoge kwaliteit. Ik heb hem zo'n 10 jaar geleden zelfs al inderdaad op de site moeten bestellen. Maarten is overigens ook inderdaad een uitstekend (blues)gitarist zoals in de instrumental te horen is. Prachtplaat van tijdloze klasse.

avatar van musician
Ik mag het album nog steeds graag af en toe opzetten.

Ik dacht dat ik samen met het raadsel en de grote "onbekende" Lien2008 de enige zou zijn in heel Nederland die Time in bezit zou hebben.

Lien2008 werd vrijwel direct na mijn bovenstaande recensie lid van musicmeter, gaf per ongeluk eerst drie sterren aan Time en corrigeerde dat gelijk in vijf. Daarna is ze nooit meer op musicmeter gesignaleerd........

Maar ik ben blij dat een overbekend mumelid van vlees en bloed en van verder onberispelijk gedrag het album ook mooi vind

avatar van Bluebird
Late late Lien misschien, laten we het niet hopen. Ik heb de cd sinds jaren weer eens opgezet en wat een fraai en gevoelig songmateriaal kan Peters toch uit zijn mouw schudden. Een waarlijk ondergewaardeerd talent die veel te weinig aandacht heeft gekregen door de jaren heen. Zijn eigen cd's zijn ook al jaren niet meer te krijgen en die mogen wel eens nodig door de remaster worden gehaald wat mij betreft.

Je hebt de Christine McVie vergelijking aangehaald en inderdaad, een prachtige combinatie met de blueskwaliteiten van Maarten. Het moet ook niet voor niks hebben geklikt tussen die twee.

De cd lijkt trouwens nog gesigneerd ook. In zwierig goudkleurig handschrift prijkt bij mij: Liefs, Margriet voor op de cover.

avatar van musician
Hee, die heb ik ook! "Liefs Margriet" maar dan overigens zilverkleurig geschreven. Gekocht bij een concert van haar.

Samen met Maarten Peters gegeven. Ik heb van hem maar een eigen cd-tje gebrand, een mini cd met zijn 7 hits ooit in de Top 40.

Margriet Eshuijs "baalt" dat zij niet beschikt over de mogelijkheden om al haar ooit uitgebrachte muziek aan de man te kunnen brengen, ik heb het er met haar over gehad (bij dat concert). Maar ze kan er niets aan doen, het is gewoon niet voor handen en het mogelijk geïnteresseerde publiek is veel te klein om er een campagne tegen aan te gooien. Waar blijft dat dan, die muziek. Ik zou zeggen, laten Eshuijs en Peters daar zelf over mogen beslissen.

Als ze het maar kunnen verkopen aan hen die dat graag willen. Dan betaal ik nog extra ook, gezien de situatie.

Overigens heb ik, en dat was echt als een compliment bedoeld, mij ook laten ontvallen dat ik vond dat Eshuijs zelf, dus in haar periode vóór dat ze Peter had leren kennen, ook hele goede nummers kon schrijven. Maar mijn aanmoedingspoging om zelf weer eens de pen ter hand te nemen viel geloof ik niet echt in goede aarde. Ik voelde me haast stoken in een goed huwelijk

Natuurlijk is Peters een prima componist, muzikant en wat al niet meer. Maar dat hoeft toch niet uit te sluiten dat Eshuijs ook weer eens aan eigen repertoire schrijft? Enfin, er was beloofd dat er in 2012 een nieuw album zou komen, Time is ook al weer van 2001. Twee albums zelfs, waarvan één Nederlandstalig.

Maar ik heb er nog niets van gehoord of gezien.

avatar van Bluebird
Misschien voelt Margriet de behoefte niet meer en is ze inmiddels wel helemaal op de kwaliteiten van haar wederhelft gaan leunen/vertrouwen. Ze blijken in ieder geval wel duidelijk een perfect bij elkaar passende combinatie te zijn in een tijd waarin hun publiek inderdaad ouder en ouder wordt en tot de vaste aanhang gaat behoren maar altijd weet wat ze kunnen verwachten. Iets wat dan ook de meeste toonaangevende en vooraanstaande artiesten uit de jaren 70 ten deel is gevallen. Dat maakt het Time gegeven dan ook zeker des te boeiender.

Maarten is later overigens ook songleverancier voor bekende nederlandstalige artiesten uit die tijd geworden wat dan weer buiten mijn interesseveld valt. Maar ook al waren Margriets soloalbums met haar unieke stem kwalitatief allesbehalve mis, het bleef in mijn oren altijd in de wat lichtvoetige middle of the road categorie hangen tot Peters in beeld kwam en ze deel van elkaars band gingen uitmaken. Door zijn invloed en het coveren van enige fraaie nummers van hem heeft haar stem sindsdien alleen nog maar meer aan diepte, doorleefdheid en soul gewonnen voor het serieuzere repertoire.

Hun nog altijd laatste Time album springt er voor mij qua inhoud en impact nog steeds het meest uit en mag gelden als het beste uit de Eshuijs/Peters catalogus. Het is tevens de plaat waar Margriet na haar Lucifertijd het meest trots op mag zijn wat mij betreft. Ook al weet slechts anderhalve paardekop van het bestaan van dit schone, met licht progressieve trekjes gelardeerde meesterwerkje.

WPE
Een zangeres w vaar we trots op mogen zijn. Een van de beste, en dit album is bijzonder goed. Heerlijke popmuziek, goede band, en vooral: een prachtige volle stem.

avatar van Bluebird
Zie je wel, je moet echt Abraham hebben gezien om dit op zijn grote waarde te schatten.

avatar van gaucho
Nou, dat laatste is waarschijnlijk waar... Beschouw mij als de vierde vijftigplusser op MuMe die dit schijfje in z'n bezit heeft.

Vandaag deze voor 2 euro meegepakt op een (overigens verregende) lentefair. Want muziek van Margriet Eshuijs, daar kun je je nooit een buil aan vallen, was mijn redenering. Mooi om te lezen dat 'men' dit als haar beste album ziet. Het schijfje staat nu op, en de eerste indruk is uitstekend. Lijkt me een beter album dan die andere CD die ik van haar heb, het tien jaar oudere Sometimes (naast 2 verzamel-cd's met werk uit resp. haar EMI- en CBS-tijd).

Dit is een evenwichtig, licht symfonisch pop-album met prachtige nummers, dat hoor ik meteen. Een beoordeling en een recensie volgen later. Voorlopig ben ik hiermee in m'n nopjes.

avatar van musician
Tja, heb toevallig het album nog maar weer eens opgezet, het was lang geleden.
Nu wil ik mij nergens mee bemoeien, maar sinds dit album uit 2001 is er nooit meer een studioalbum van Eshuijs verschenen.

En het kan aan mij liggen, maar volgens mij is ze nog springlevend. Wat zou er gebeurd zijn?

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
Jaren geleden heeft mevrouw Eshuijs toch gezongen dat haar "House for Sale" is? Wellicht is Margriet met de noorderzon vertrokken...

Volgens mij is ze nog wel met muziek bezig. Ik zag haar muzikale partner Maarten Peeters een paar weken geleden nog in de begeleidingsband van Willeke Alberti. Magriet is ook al bijna 70 jaar, misschien is ze wel klaar met het grootschalige optreden.
"HOME | Margriet Eshuijs" HOME | Margriet Eshuijs - margriet55.wixsite.com

avatar van musician
Er wordt niet veel over gezegd.
Ze heeft dus dit goed ontvangen album gemaakt. Op een leeftijd dat doorgaan met albums maken voor de hand ligt. Zeker als het goed gaat. Maarten Peeters is daarnaast inderdaad getalenteerd en een prima aanvulling op Eshuijs.

Maar dan gewoon een abrupt einde aan haar carrière. Zonder aankondiging. Eigenlijk heeft ze nooit echt in de schijnwerpers gestaan. Ja, albums die in de regel aardig werden beoordeeld. Concerten in het Nederlandse circuit.

Dan had het programma vermoedelijk ook nog bestaan. Maar helemáál dus niets op dat vlak voor Eshuijs. En dan ook nog eens plotseling geen albums meer, ondanks het aanschuiven van Peeters. Het blijft wat merkwaardig allemaal.

Even wat research gedaan. Margriet Eshuijs is gewoon te boeken voor concerten, samen met Maarten Peters en Co Vergouwen. Daarnaast zingt ze in een popupkoor, op Spotify terug te vinden met een album Room with a view ( niet mijn cup of thea overigens ). Dat zijn bekende songs ( Dust in the wind, What a Wonderful World ) met zoals ik begrijp haar zangarrangementen. Ook een album met 'nieuw' materiaal schijnt in de maak te zijn.

avatar van tnf
tnf
musician schreef:

...Maar geen interviews, misschien in wat lokale bladen. Zelfs geen deelname aan allerhande spelletjes op tv, ook niet in de categorie hoe blijf ik een bekende Nederlander. Eshuijs had voor wat betreft deskundigheid zeker niet misstaan als jurylid/begeleider in programma's als The Voice.

Ze was in de jaren 90 vast jurylid in de Soundmix Show.

En vanaf vandaag gaan er sowieso geen albums meer verschijnen van Margriet, tenzij er nog wat reeds opgenomen materiaal bij elkaar geraapt wordt.

avatar van musician
Het is buitengewoon treurig, ik had haar persoonlijk nog heel wat albums gegund.

avatar van Roxy6
Een geweldige zangeres, met allure en een prachtige stem en dito oeuvre.

Ze laat ons veel mooi werk na.
Maar inderdaad heel jammer dat ze de laatste twintig jaar weinig heeft uit kunnen brengen.