Autopsy - Severed Survival (1989)

Label: Peaceville

1. Charred Remains (3:40)
  2. Service for a Vacant Coffin (2:51)
  3. Disembowel (4:04)
  4. Gasping for Air (3:20)
  5. Ridden with Disease (4:53)
  6. Pagan Saviour (4:11)
  7. Impending Dread (4:46)
  8. Severed Survival (3:28)
  9. Critical Madness (4:33)
  10. Embalmed (3:02)
  11. Stillborn * (2:50)
  12. Funereality * (2:53)
  13. Destined to Fester * (4:32)
  14. In the Grip of Winter * (4:06)
Dat er bij dit album nog geen reacties geplaatst zijn is onvoorstelbaar! Zo n klasse schijf van wereld formaat,dat de grondlegger is voor veel Deathmetalbands van nu. Het is een schande! Of je nu fan bent van Brutal Death, Oldschool Death of beide,deze plaat mag gewoon niet ontbreken!!!

klasse dit inderdaad

Raekwon the chef
Die groove, die grunts, die riffs, allemaal uitstekend hier, schijnt een Death Metal classic te zijn, kan ik wel inkomen, voor nu een *3,5, kan nog hoger worden.

max en joep
heeeey, de andere hoes is veel mooier!

Raekwon the chef
Inderdaad, vind ik ook. maar die is van de re-issue geloof ik

avatar van cadaver69
Klassieker onder de death metal. De bruutheid spat vanaf de 1e seconden uit je boxen. Heerlijke logge neanderthaler drums en snerpende gitaren en bovendien een waanzinnige strot van reiffert. Dit klinkt toch een graadje zieker dan zijn vorige band (death). Heb ze in de jaren 80 mogen aanschouwen in Goes en was toch wel 1 van de beste concerten die ik had gezien. (ook al kwam zijn smerige deathgrunt er niet altijd bovenuit). Wereldklasse.

avatar van Sater
Dikke gore zieke plaat!

4 sterren, jammer dat de hoes met de zombiechirurgen niet staat afgebeeld.

Corpse Molestor
Sater schreef:
Dikke gore zieke plaat!

4 sterren, jammer dat de hoes met de zombiechirurgen niet staat afgebeeld.

Corpse Molestor
Dit is de originele hoes van deze Deathmetal klassieker. Inderdaad gore zieke plaat die het beste op lp klinkt..he he..

avatar van Devoo
Hier zitten enkele vette leads en solo's in. Toffe riffs en moddervette dubblebass drums. De grunt is zowat onverstaanbaar, en de teksten zijn echt te belachelijk voor woorden. Heb nog niet alle nummers gehoord, maar wanneer ik dat wel gedaan heb kom ik met een stem. Zal waarschijnlijk rond de 3 draaien.

Ik vind toch wel een aardig stukje op Charred Remains:

Burning from the inside out
Bloody foam spews from your mouth
Smell the putrid stench of flesh
As it burns you to your death

Feel the flesh drip from your face
Turing black, vision fades
Eyeballs melt into their sockets
Involuntarily set ablaze

avatar van Devoo
Het gaat mij meer over de thematiek eigelijk, ligt mij niet zo. Ahja, ik geef het album na twee volledige luisterbeurten een 3*.

Favoriete tracks zijn Gasping for Air en Ridden with Disease.

avatar van exodus
Wat het genre Death Metal uiteindelijk na 1990 destijds werd deed en doet mij als oer-Thrasher niet zo veel; de grondleggers van de Death Metal DES TE MEER! Possessed, Necrophagia, Slaughter (Can.), Deathstrike, Master, Samhain (Den.) Exmortes, oude Death, Nihilist etc. waren, zijn en blijven me altijd wél heilig! ! ! Death Metal zoals het hoort te zijn. Dat het barst van de fantasierijke gruwelijk goede angstaanjagende ideeën. Autopsy was ook eind jaren '80 actief, nadat Metal veteraan Chris Reifert, (Wat een drumbeest en waanzinnige Deathgrunts...zoals het hoort), uit Death was gegaan, en hoort natuurlijk in dit goddelijke rijtje thuis. Severed Survival is op alle vlakken meesterlijk! Binnen een paar seconden zit je in het gruwelverhaal; alles is tot in het krankzinnige uitgevoerd; hysterisch, waanzin...wat kan ik nog meer roepen? Ik vind dit misschien wel één van de beste Death Metal lp's allertijden! Ik ben ook blij dat ik ze destijds een aantal keer heb mogen zien. Autopsy For Ever....snijden maar!

avatar van Edwynn
Na het bloederige debuut Scream Bloody Gore splitst drummer en beroepsperverseling Chris Reifert zich al dan niet gedwongen af van het illustere Death om te komen tot de formatie van Autopsy.
Waar Death zich meer op een volwassener manier ging ontwikkelen bleef Reifert zich op zijn debuut Severed Survival volharden in de mensonterende doodscantaten die Scream Bloody Gore ook op ziekelijke wijze ontsierden. De nummers zijn allen opgebouwd rond het grillige drumwerk van de hoofdman. De riffs en het baswerk hakken er op vunzige wijze op los totdat je organen door de opengereten wonden vanzelf naar buiten komen rollen. Immers, Charred Remains, Service For A Vacant Coffin en Ridden With Disease zijn nummers die getuigen van ongepolijste death metal die als stinkende pus uit pas opengebarsten etterbuilen je gehoorgang komt binnen glijden.
Kortom, Severed Survival bevat death metal in zijn puurste verschijningsvorm. Ruw, zompig en vooral lomp. De liefhebber heeft hiermee een klassieker in handen.

avatar van Devoo
Ik vind de basgitaar hier zo vervelend. Ligt totaal niet lekker in de mix, sommige momenten maakt het dat geluid die je ook hoort als je Guitar Hero speelt.

avatar van Edwynn
Gelukkig speel ik dat soort dingen niet en weet ik niet wat je bedoelt. Ik vind het lekker old school en smerig klinken.

avatar van B.Robertson
Absolute superplaat in het genre.Vandaag de dag nog steeds een lievelingsplaat(cd)van mij. Charred remains is een overweldigend goed nummer met walgelijke,misselijk makende teksten.En dat blijft de rest van de plaat ook zo. Service for a vacant coffin heeft een kort,zwaar bas intro en klinkt zwaar en onheilspellend tot de hel weer losbreekt met het snelle stuk. Disembowel heeft wel heel extreme teksten. Gasping for air bevat een lang intro en heeft wel zeer aparte vocalen van Chris Reifert. Ridden with disease is een kraker van de bovenste plank. Het heidense Pagan saviour behoort tot de snelste stukken van de plaat. Impending dread blubbert lekker traag voort en kent uiteraard ook snelle momenten. Severed survival is ook weer grote klasse. Critical madness is naar mijn mening de minste van de plaa't,maar nog steeds een goede song. Embalmed heeft een originele riff en doet verlangen naar meer. Op het extra gedeelte van de cd krijgen we het prima Stillborn en het geluidstechnisch opgepoetste Funereality. Dan ook nog eens twee uitstekende nummers van Mental funeral. Het komt mij voor dat er na de basbreak in Destined to fester een extra kreet(OEH)van Chris Reifert toegevoegd wordt. Ik geef gewoon vijf sterren voor dit klasse product.

avatar van B.Robertson
De 20th anniversary uitgave heeft de hoes met de zombiechirurgen. Origineel gebruikt voor de picture disc van Severed Survival.
Autopsy nam in 2008 twee nieuwe nrs. op die op de bonusdisc van het album staan. In afwachting van het nieuwe werk klinken Horrific Obsession en Feast of the Graveworm alvast veelbelovend. Wat in het verlengde van Mental Funeral. Dat peil halen ze mischien niet maar in ieder geval beter dan het laatste album. 1 van de gitaristen lijkt tijdens de solo's nog niet in vorm. Eric Cutler zal er wel een tijdje uit zijn geweest. Danny Coralles speelde met Chris Reifert in Abscess.Het zal me benieuwen of de groep nu eindelijk een vaste bassist krijgt.
Verder bevat de cd oude,obscure, opnamen van wisselende kwaliteit.

avatar van Edwynn
Dat is helaas dan wel de gecensureerde hoes. Niet terecht imo.

avatar van B.Robertson
Gecensureerd nog wel. Is in principe ook onterecht als hoes gebruikt. Nu prijkt de oude hoes als tweederangs voorop het cd-boekje, maar wel op de hoofddisc.

avatar van Edwynn
Nieuw werk van Autopsy had ik niet meer verwacht. Abcess was weliswaar min of meer de voortzetting maar de naam Autopsy had ik ten grave gedragen.
De stijl van Severed Survival en Mental Funeral lijkt mij wel de meest logische lijn om op voort te borduren. Na die platen werd het toch allemaal wat minder met de band.

avatar van Guinness1980
Heb vandaag de 20th anniversary edition van dit album gekocht (met extra cd) voor 8,50.
Dit album heeft een hele andere hoes dan de originele!

edit:

Ik zie hierboven al een eerder bericht hierover.

avatar van Edwynn
Even een correctie doorgestuurd t.a.v. de tracklist. Track 11 stond alleen op de oorspronkelijke cd versie. Track 12 t/m 14 is eigenlijk de Retribution For The Dead EP.
Wellicht dat die later als bonus is toegevoegd.

avatar van Guinness1980
Stillborn staat ook op mijn versie.
Of heb ik je reactie niet goed begrepen en heb je als correctie doorgestuurd dat de laatste 3 nummers niet op elk album staan?
Staan trouwens ook op de versie die ik heb.

Het lijkt wel alsof de 2e schijf van mindere geluidskwaliteit is.

avatar van Edwynn
Stillborn was de bonustrack voor de cd versie. Op de oorspronkelijke LP staat ie niet. Bonustracks voor cd kwamen in die tijd wel vaker voor.

Ok, nu is het duidelijk

avatar van B.Robertson
Stillborn stond ook op de verzamel-lp Vile vibes van Peaceville, samen met o.a. Internal torment II van Paradise lost. Kon de lp fanaat toch de bonus tracks bemachtigen, voor zover er behoefte naar was.
Die bonus disc van Autopsy klinkt de helft van de tijd vrij belabberd.
Van zo'n band hoef je natuurlijk ook geen schat aan niet eerder uitgebracht materiaal te verwachten. Obscure demo- en liveopnamen die ik voor kennisgeving eens aangehoord heb.
Het cd-boekje is in dat opzicht geslaagder, en natuurlijk de twee nieuwe nummers Horric obsession en Feast of the graveworm. Binnenkort eens zien of die nieuwe EP al in de winkel ligt.

avatar van exodus
Komen ze nou voorjaar 2011 naar Tilburg? Zoja...dan ga ik ze na 21 jaar weer aanschouwen. Destijds zat ik bewust boven in het zaaltje waar ze destijds optraden om Chris Reifert van bovenaf te kunnen zien zingen en drummen tegelijk...ongelooflijk knap om dat te kunnen presteren. Volgens mij speelden ze toen samen met Pestilence en Boltthrower. Ik weet ook nog goed dat ik Severed Survival voor het eerst hoorde...toen klonk het uiterst verrassend en ergens nieuw zelfs! Nu is het old school Death Metal...bizar hoe dingen kunnen lopen.

avatar van B.Robertson
Verdomd, soms baal je van je eigen woonplaats. Nu het mooie Wâldrock is weggevallen blijft er niet veel over hier. Een nachtje rondzwerven ergens anders zal niet de eerste keer zijn... Het album staat terecht in m'n top 10 in die zin dat het nog steeds gedraaid wordt. Grappig, toen ik het kocht kwam het dusdanig extreem op me over dat het op randje miskoop balanceerde. (Niet luisteren - kopen.) Geleidelijk aan groeide het uit tot een klassieker van formaat. Ze hebben inderdaad met Bolt Thrower en Pestilence getourd. BT kan me niet al te veel schelen - hun Peel Sessions zijn wel erg goed, Pestilence had echt een gigantische impact op mij met Consuming Impulse. Old School Death Metal...ja, met pensioen en sterfbed in het vooruitzicht kunnen al die nieuwe namen me niet zoveel schelen, of je moet oprecht de capaciteiten hebben om je op deze muzieksoort te specialiseren. Nieuwe bands moeten echt gekke dingen doen om me te bekoren, zoals de jazz-death metal van het Finse Farmakon. Nee, ik zit lekker vastgeroest aan Severed Survival en daar is niets mis mee.

avatar van SeveredSurvival
Ranzige old school death metal zoals het hoort! Topplaat!