Dredg - Catch Without Arms (2005)

Label: Interscope

1. Ode to the Sun (4:14)
  2. Bug Eyes (4:15)
  3. Catch Without Arms (4:14)
  4. Not That Simple (4:58)
  5. Zebra Skin (3:29)
  6. Tanbark (3:48)
  7. Sang Real (4:31)
  8. Planting Seeds (4:15)
  9. Spitshine (3:36)
  10. Jamais Vu (4:58)
  11. Hungover on a Tuesday (4:07)
  12. Matroshka (5:36)
  13. Uplifting News * (3:22)
avatar van Sammy
Waaaaahhhh op de site is het nummer Bug Eyes te horen, wat een supernummer: meteen de eerste keer pakt het je keihard, wiiiiieeehhhh!! Ben zeeeeeer benieuwd naar de rest van het album.

JonnieBrasco
Inderdaad, dat belooft wel weer wat. (site)

avatar van dynamo d
Ik kocht El Cielo in SACD-surround sound van Amazon.Com. Gokje wagen, dacht ik. WAUW! De muziek van de 21ste eeuw. Prachtige geluiden, gitaren, zang en van alles door elkaar maar het klinkt als een klok. Zeker in surround sound. Leitmotif is iets ruwer maar evenzeer erg mooi. Ben daarom razend benieuwd naar Catch Without Arms. Wat ik ervan gehoord heb, belooft veel goeds.

Jeetje, wat een mooi nummer is dat, Bug Eyes!
Ik heb Leitmotif op de comp, eigenlijk niet zo heel vaak uitgebreid naar geluisterd. Maar ik vond het altijd wel leuk, bijzonder klinken. Nu word ik wel erg nieuwsgierig.

avatar van Sammy
De rest van het album is zeker zo mooi, maar m'n enthousiasme is niet zo enorm groot als ik gehoopt had. De cd is ontzettend goed, dat zeker, maar hier en daar ietsje te gelikt. Dredg maakt op een zeer aparte manier gebruik van hun instrumenten en ze gebruiken ook nog eens niet alledaagse instrumenten in hun nummers. De nummers bevatten veel verschillende toonhoogtes, waardoor een soort mysterieus en sferisch geheel ontstaat. De zang is uberhaupt van hoge klasse en vaak betoverend mooi. Zeer goede cd, die ik voorlopig op 4 sterren zet.

avatar van dynamo d
Hoe heb jullie hiernaar al kunnen luisteren, want album is nog niet uitgebracht?

avatar van dynamo d
Luister naar Catch Without Arms en stem! Dredg moet nu echt eens in een lijst komen. Als je Tool goed vind, dan waarschijnlijk ook Dredg.

dynamo d schreef:

Zeker eens luisteren inderdaad, vooral Bug Eyes, dat blijft voor mij het meest aansprekende nummer op dit album dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Ik zie eigenlijk totaal geen relatie met Tool, totaal verschillende muziek, in de praktijk laat Dredg de Tool en APC liefhebbers die ik ken (tja, ik smeer veel mensen Bug Eyes aan ) in ieder geval koud.

avatar van Sammy
Doe de cd toch naar een 4.5. Vooral de nummers Ode to the Sun, Bug Eyes, Sang Real, Planting Seeds en Spitshine zijn geweldig. Wat een perfect en origineel gebruik van de gitaar in deze nummers. De hele cd wordt beter en beter!

Sammy schreef:

Hij staat op nr. 1 in mijn rotatielijst. Als jullie dat ook doen, dan komt Catch Without Arms in de Top 25 MusicMeter Rotatielijst.

Ben je dan blij?

Ben je dan blij?

Beetje blij Blijer word ik van mooie weer (ga zo dus weer even naar buiten). Nubis, van welke muziek word jij blij?

Sinterklaasliedjes.

Sinterklaasliedjes.

Leuk, hoor.

Klinkt naar meer, van wat ik op de site heb gehoord.
Binnenkort eens aanschaffen denk ik!

Wat ik tot nu toe heb gehoord klinkt goed, maar leitmotif blijft mn favoriet! En ik heb zin in 9 juli!

Ik heb hem eindelijk eens (vluchtig) beluisterd.

'Bug Eyes' ben ik steeds minder "jeetje, wat mooi" gaan vinden en de rest van het album doet me eigenlijk niks.
Sterker nog: die stem irriteert me zelfs!
Het is ook veel van hetzelfde.

De eerste tien seconden van 'Zebra Skin' zijn erg leuk, maar daarna ook niet meer.
'Sang Real' is nog wel mooi, maar dan eigenlijk alleen de muziek en niet de zang.
'Jamais Vu' kan d'r ook nog enigszins mee door..

avatar van dynamo d
O.K. Leitmotif en El Cielo zijn beter, maar 'Catch Without Arms' is ook een uitstekend album. Er zitten geen zwakke nummers tussen. Beste nummer: Ode to the Sun. Sterke gitaren en zang. Andere hoogtepunten zijn 'Bug Eyes', de titelsong, het rustige 'Sang Real', en het krachtige 'Hung Over on a Tuesday'. Dit Dredg album is minder experimenteel, lijkt meer op Leitmotif dan El Cielo, maar het heeft zeker behoorlijke 'power'.

Ik doelde meer op Catch Without Arms los van andere albums. Ik ken Dredg namelijk nauwelijks. Heb alleen Leitmotif op mp3, waar ik ooit wel eens een paar keer naar heb geluisterd.

Dredg is uberhaupt niks voor mij, denk ik.

Nubis schreef:

Dredg is uberhaupt niks voor mij, denk ik.

Misschien zijn, gelet op jouw persoonlijke top 10, de albums 'In Absentia' en 'Deadwing' van Porcupine Tree wel wat voor jou?

Ja, ik ken 'In absentia' van Porcupine Tree. Dat is zeker wel interessante muziek, vooral bepaalde nummers ('Trains', 'Sound of muzak') vind ik echt mooi. Heb er verder niet erg veel meer naar geluisterd, omdat ik in die tijd al heel veel andere nieuwe cd's had om te beluisteren en 't toch niet echt een 'makkelijke' cd is.
Naar 'Deadwing' ben ik erg benieuwd.

Nubis schreef:

Naar 'Deadwing' ben ik erg benieuwd.

Dredg en Porcupine Tree (PT) zijn beide niet altijd even gemakkelijk, maar ik denk dat Dredg muziek nog wat minder toegankelijk is dan de laatste albums van PT. Op Deadwing staan bijv. het stevige titelnummer, het metal-rockachtig 'Shallow' en ook het prachtig rustige 'Lazarus'. Ben benieuwd of je er al naar geluisterd hebt?

erg fijn album. Heb ze net na 2 jaar wachten eindelijk gezien in de melkweg en in september komen ze weer!! Misschien nog een x dan maar?

lateralus schreef:

Hoe (goed) is Dredg live? Ik heb ze nog niet live zien/horen spelen.

Ze zijn live echt super!! Eindelijk heb ik ze live mogen zien. helaas wel maar een uur omdat ik met de trein was. + ze traden niet al te lang daarna weer op alleen is afstand en treinkosten een beetje killing 2X in 1 maand...

Blij ze nu eindelijk gezien te hebben:) Echt wel een aanrader

Nog steeds zo lullig dat Explosions pas om half elf beginnen+op dinsdag...(ook een topper)

JonnieBrasco
Als ik dit album luister wordt ik altijd blij van het mooie kleurrijke explosieve gitaarwerk dat mede dankzij zijn reverb elk bovenste uithoekje van de kamer binnen 1 milliseconde lijkt te vullen met zijn geluid. Ook de lichte, volle, zuivere zang bevalt me meer dan prima. De liedjes zijn best knap bedacht. Wat me tot nu toe nog weerhoudt van een hoge score, zijn de drums. Ten eerste klinkt de output van het gebruikte drumstelletje te 'licht' en te weinig resoluut voor de heldere lijnrechte rock die de rest van Dredg eruit knalt op dit album. De knulligheid van best wel wat drumritmes stoort me, patronen en ritmes die ik niet bij de rest van de muziek aan vind sluiten. Elke keer stel ik me weer voor hoe mooi dit album had kunnen zijn met gewone, zwaardere drums. Keerzijde van het opvallende drummetje is dat de muziek, hoe strak en hard het ook is, een beetje lijkt te zweven...

avatar van Yak
Yak
Paar nummers geluisterd, maar dit is toch echt niet mijn ding. Ik wordt altijd een beetje kriegel van dit soort groots en meeslepend geluid, tot de nok toe dichtgeplamuurd. Geen score dus, misschien zet ik 'm ooit nog eens op. Ik werd bij eerste beluistering immers ook helemaal kriegel van The Arcade Fire.

JonnieBrasco
Jouw reactie had ik wel een beetje voorzien Yak. Niet om je in een kader te plaatsen, maar Dredg & Yak... hmm... het zou me verbazen als dat gaat matchen. Op dit album ontbreekt naar mijn interpretatie in ieder geval elke vorm van introspectie, onvolmaaktheid, gezelligheid of spot. De Arcade Fire bezit die elementen wel, ondanks dat het in het begin ook groots aandoet.

avatar van Yak
Yak
Nou JB, volgens mij is dat een prima analyse.

avatar van psychonaatje
Ik heb deze gepindakaast (zoals dat hier zo mooi heet), maar ik vind het een beetje The Rasmus voor gevorderden (en dat is niet positief bedoeld). Dikke gitaarmuren zonder dat het ergens heen gaat. Ik zal het binnenkort eens goed beluisteren, maar tot nu toe vind ik er niet veel aan.