Strawbs - Hero and Heroine (1974)

Label: A&M

1. Autumn: Heroine's Theme, Deep Summer's Sleep, the Winter Long (8:25)
  2. Sad Young Man (4:07)
  3. Just Love (3:40)
  4. Shine on Silver Sun (2:48)
  5. Hero & Heroine (3:20)
  6. Midnight Sun (3:12)
  7. Out in the Sun (3:18)
  8. Round and Round (4:43)
  9. Lay a Little Light on Me (3:27)
  10. Hero's Theme (2:28)
  11. Still Small Voice * (2:28)
  12. Lay a Little Light on Me [Early Version] * (2:20)
Deze plaat ken ik al meer dan 30 jaar en verliest niets van zijn kracht. Mysterieuze, bij tijden zwaarmoedige muziek, symfonisch getint em vooral sfeervol.
Luister naar het eerste nummer en je bent verkocht.
Deze groep verdient echt meer aandacht.
Genesis, Renaissance en Jethro tull liefhebbers, wendt u tot The Strawbs!!!!

avatar van Gert P
Mooie plaat en heb een verzameaar waar hier nog al wat nummers van op staan.
Vooral het openingsnummer is prachtig en eigenlijk staat hier niks zwak op.

Als je A choice selection of Strawbs koopt heb je alleen maar mooie nummers met ook nog 2 hits nl. part of the union en Lay down.
Die verzamelaar stamt uit 1992 en was toen al zeldzaam.
Zal kijken of k hem er op kan zetten.
Zie hem bij bol.com staan met tot 6 weken levertijd.

avatar van i.Ron S.
Die ligt in de cd-winkel waar ik altijd ga, ik heb em nog niet gekocht want witchwood staat er niet op, de rest kende ik niet goed, misschien toch eens kopen.

avatar van Gert P
Hij is helemaal goed die verzamelaar, kan ik je echt aanraden.

avatar van i.Ron S.
Ik ben nu juist naar dit album beginnen te luisteren, een kopie want zo deed ik dat altijd bij onbekende muziek, eerst downloaden en dan kopen(als het de moeite is)want dikwijls moet je muziek als deze bestellen en dan kan je niet zomaar voortgaan op alles wat anderen vertellen, vooral al niet als je geen basis hebt om op voort te bouwen.
Die basis is er nu wel en ik heb alle downloaddingen een tijdje geleden van mijn computer gesmeten.

Nu over dit album, het beginnummer is fantastisch, vooral de eerste 5 minuten, tranen in mijn ogen, dat was al lang geleden. Wat volgt is minder sterk maar blijft toch op een vrij hoog niveau, ik heb het nog niet echt veel gehoord dus nog wat tijd geven. Het einde is ook sterk. Het klinkt voller dan bvb. From the Witchwood.

Nou ben benieuwd.

avatar van ChrisX
Het kon in deze periode bij Strawbs niet op want na Grave New World en Bursting At The Seams wist men met dit album het peil angstaanjagend hoog te houden. De muziek werd zelfs een tikje complexer en donkerder van toon (m.u.v. Just Love).

Het titelstuk heeft een van de meest verpletterende stukjes Mellotrongebruik dat ik ken.

avatar van vin13
Deze band nog maar net ontdekt en heb alleen deze plaat. Ik hou zelf van King Crimson, Camel, oude Genesis, The Flower Kings en deze past er goed tussen. Mooie, dromerige muziek, ietwat melancholisch en het doet me wel aan Moonmadness van Camel denken. Vanaf het begin raakt de muziek je en dan weet je het: die krijgt een ereplaats.
In de schaduwkant van de plaat hoor ik The God Machine doorschemeren, die zullen de plaat wellicht geluisterd hebben.

avatar van bikkel2
Het is duidelijk dat The Strawbs het jammer genoeg nooit helemaal tot de eredivisie van de Prog/ Folk rock hebben geschopt .
Jammer , want op grond van de kwaliteit had dit zeker mogen gebeuren .
Hero And Heroine is een heel stabiele plaat met een fraaie melanchonische sfeer . Wellicht symfonischer dan hun vorige werkjes en thematischer .
De opener vooral is een lust voor het oor . Een donkere start met uiteindelijk een romantisch getinte climax .
Ook het felle bijtende titelnummer is een hoogtepunt , en zo blijft het met wat dromerige stukken erbij een prima balans .
Prima band die toch wat ondergewaardeerd is gebleken .

Mssr Renard
Dit was de enige plaat die ik van ze kende, maar ik had het weggedaan via mijn discogs-winkel. Nu ik wat meer muziek wil in het straatje van Moody Blues, Barclay James Harvest en Jethro Tull, kom ik toch weer bij deze band uit (en Procol Harum en Bebop Deluxe), maar klopt dat wel.

Hoe verhoudt deze band (Strawbs) zich tot mijn muzieksmaak. Wat zeg jij bikkel2?

avatar van bikkel2
Zou kunnen matchen met jou smaak Michiel. Zit in het prog/ folk straatje waar Jethro Tull ook faam mee maakte.
De eerdere 70's albums van The Strawbs zijn coherent vind ik.
Vaak wat bombastisch, melancholisch en zwaar, maar de ballads zijn ook vaak fraai.
Gewoon proberen. Misschien is een compilatie iets voor jou om mee te beginnen.
Hun latere werk is mij overigens niet bekend.

Mssr Renard
bikkel2 schreef:
De eerdere 70's albums van The Strawbs zijn coherent vind ik.

Ik had Procol Harum nog een kans gegeven, maar dat werd 'm niet. Ik draai nu Pentangle, en dat klinkt wel erg fijn. Genoeg invloeden uit de blues, jazz, psych, folk om het leuk te houden, inclusief lange improvisaties en een pastoraal karakter.

Strawbs was ik wat over gaan lezen, en merkte dat ze begonnen als bluegrass-band. Dat is interessant.