Tja, een van mijn favoriete albums deze. Toch hoor ik wel dat het album verre van perfect is, maar sommige nummers hebben gewoon enorm veel kwaliteit. De sound, het geluid van dit album is wat minder hard dan het vorige album Waking The Fallen en valt hiermee precies in het hoekje qua muziekstijl waar ik enorm van hou. Weinig geschreeuw en meer gezang, veel duo-leadgitaar gedeeltes en over het algemeen gewoon een vette hardrock sound.
Ik begin bij het begin: de zanger. Shadows gaat in tegenstelling tot de vorige albums over naar een veel meer zangende stijl. In principe positief, alleen is zijn zangstem wel erg nasaal. Dit merk je bijvoorbeeld enorm bij het akoestische gedeelte van het nummer Sidewinder, en dat is niet positief. Gelukkig heb je er niet bij elk nummer last van, zoals bij het openingsnummer Beast and the Harlot. Zijn stem past precies bij dat nummer en dat nasale hoor je absoluut niet.
Beast and the Harlot is een heerlijk nummer om het album mee te beginnen. Een geweldige riff in de coupletten, een supervet breakdown stuk en de solo die - in tegenstelling tot normale metalnummers - al na het eerste refrein begint. De refreinen klinken vrij vrolijk door een wat hogere zang en weinig distortion op de gitaren. Met de solo bewijst Synyster Gates dat hij een hoop talent heeft een een behoorlijk degelijke techniek, maar wat ik (bij heel het album bijna) wel mis bij hem is emotie bij het spelen. Bij de solo's is het vaak supersnel alle toonladders op en af duiken, wat geweldig klinkt maar ik mis gewoon dat stukje emotie. In het nummer Seize The Day (de powerballad) gaat het wel een klein beetje, maar dat is in mijn optiek een punt van kritiek. Dat kan veel beter.
In Beast and the Harlot is het niet eens storend overigens. Doordat het nummer snel is past het gewoon bij het nummer om een snelle en flitsende solo erbij te knallen.
Direct hierna volgt Burn It Down. De nummers volgen elkaar direct op. Het nummer begint met een superbasic drumpatroontje met veel dubbel bass en geram op de snare. Weinig talent vereist en totaal niet vernieuwend of knap, maar het doet precies zijn taak: je komt echt in een lekkere rock-stemming. Adrenaline gaat een tikkie hoger. Zo is het eigenlijk met al het drummen op het hele album. Niet vernieuwend, niet knap, maar het past perfect bij elk nummer. Zo ook met de bassist.
Anyway, na die drum intro komt er een duo-leadgitaar stuk, heerlijk zoals op het hele album.
Enige jammere is bij dit nummer, en dit heb ik ook bij Blinded In Chains (waarvan de intros trouwens wel erg op elkaar lijken..), dat het veels te lang gerekt wordt. Na een minuut of 3 is dit nummer gewoon door zijn 'moment' heen, de interesse is weg. Toch blijft het nummer gewoon doorgaan en op het einde zit ik totaal niet meer op het nummer te letten.
Bij Bat Country komt die interesse direct weer terug. Ik geloof dat het hiervoor al werd gemeld, er zit een heerlijk stukje duo-gesoleer in, iets waar ik van hou. Als je 2 (of meer) gitaristen hebt moet je er ten volle gebruik van maken en dat is wat Avenged Sevenfold prima doet op City of Evil. Jammer van het refrein van Bat Country, maar dat maakt die solo wel goed.
Trashed and Scattered vind ik dan weer een matig nummer op het album, evenals Betrayed en The Wicked End. Echt minpunten in mijn optiek.
Seize the Day is dan 'de powerballad'. Leuk nummer, alleen is Shadows zijn zangstem gewoon niet goed. Best jammer, anders had dit mogelijk een zeer sterk nummer kunnen worden. Nu is het goed, maar blijf ik hangen met de gedachte dat het beter kon.
Shadows vind ik helemaal rampzalig op Sidewinder, een nummer dat echt een juweel had kunnen zijn. Het begint heerlijk met een duo-lead stuk, heeft vervolgens een lekker riffje maar dan komt de zang. "I sliiiiiiiide..." en dan met zo'n zeikstemmetje...tsja. Het hele nummer gaat het ook door, dat vind ik zo enorm jammer. Dit nummer is qua instrumenten namelijk geniaal. Na 5 minuten metal komt er namelijk een akoestisch gedeelte, beetje Spaans/flamenco achtig aandoend. Synyster en zijn vader hebben dit opgenomen en het klinkt echt SUPER! Het heeft zo'n enorm geweldige klank en klinkt zo anders...alleen zonde van de zang.
Strength of the World vind ik echt HET nummer van het album, een van mijn favoriete nummers zelfs van alle tijden. Staat ook op plek nummer 3 op mijn last.fm (al weet ik niet of ik dat hier mag vermelden). Het nummer begint met een akoestische intro en wat violen, meer dan een minuut lang. Daarmee wordt de interesse al getrokken. Vervolgens knalt de distortion gitaar binnen, komt het riffje tevoorschijn en beginnen de drums geleidelijk aan met het stijgen van de volume op de snares. Dan krijgen we het couplet, een vrij lange prechorus en daarna het refrein zelf, allemaal met een hardrock sound dus. Het post-refrein gedeelte is dan weer akoestisch. Daarna krijgen we weer naar het hardere couplet, prechorus, refrein en post-refrein. Daarna de solo, gevolgd door een akoestisch deel (gewoon losstaand) en daarna een soort breakdown/brug-achtig deel. Dit klinkt echt enorm gaaf. Het nummer eindigt weer met de violen. Het nummer duurt meer dan 9 minuten en neemt daarmee epische proporties aan. Voor mij het beste nummer van Avenged Sevenfold.
Het album eindigt met MIA, ook een geweldig nummer, maar het zal voor mij altijd in de schaduw staan van Strength of the World.
Zoals jullie misschien al gemerkt hebben let ik bij muziek heel erg veel op de instrumenten en wat minder op de texten. Misschien dat ik een andere keer daar nog op terug kom.
City of Evil is een album dat goed is, maar zoveel beter had kunnen zijn in mijn optiek. Een paar zwakke nummers, een paar goeie nummers die veel beter hadden gekund en enkele geweldige nummers, die in de top van de moderne hard rock horen. 3.5*