Herbert Grönemeyer - Bochum (1984)

Alternatieve titel: 4630 Bochum

West-Duitsland
Label: EMI

1. Bochum (3:53)
  2. Männer (4:02)
  3. Flugzeuge Im Bauch (3:58)
  4. Alkohol (4:31)
  5. Amerika (3:29)
  6. Für Dich Da (3:25)
  7. Jetzt oder Nie (5:00)
  8. Fangfragen (4:18)
  9. Erwischt (4:03)
  10. Mambo (2:45)
avatar van rkdev
Dat er nog niemand is geweest die heeft gepost bij dit album, en dus heeft gezegd hoe geweldig het nummer Flugzeuge Im Bauch wel niet is.

4630 Bochum betekende Grönemeyers doorbraak in Duitsland en was het best verkopende Duitstalige album van dat decennium. De liefde voor zijn eigen stad Bochum staat centraal in het titelnummer. Grönemeyer staat bekend om zijn scherpe teksten, en die zijn op deze plaat vooral in de eerste 4 nummers echt helemaal raak.

avatar van sq
sq
Ik ben met deze ook meteen helemaal fan geworden van deze man. Eenmaal live gezien en daar bracht hij ook veel van deze. Ik kocht ook de 2 albums hierna nog, maar blijf dit de beste vinden.

avatar van rkdev
sq schreef:

Dan toch maar eens zijn laatse album (12) checken zou ik zeggen.

speranza
Dit is een grandioos album met Bochum, Männer en het door merg en been gaande Flugzeuge Im Bauch als hoogtepunten.

Arbeidsdeskundige
Woorden schieten tekort om de pracht van dit album te beschrijven. Muziek is het overbrengen van emoties. Daar slaagt deze bijzonder ondergewaardeerde artiest hier uitmuntend in.

avatar van WhoAmI
WhoAmI (crew)
Prachtplaat! Waar naast de (superleuke, let wel) poppy-ness van de tachtiger jaren die doorklinkt in nummers als 'Männer' en 'Fangfragen' de kwaliteit van Herbie's werk naar voren komt, zijn de gevoeligere nummers als 'Bochum' of het hierboven al genoemde magistrale 'Flugzeug im Bauch'. Ik moet altijd de teksten er goed bij pakken bij nummers, wil ik echt alles begrijpen, en in het Duits is dat nog meer nodig dan het Nederlands of het Engels. Die teksten stellen dan ook niet teleur als je zo leest. Behoorlijke maatschappijkritiek (hoe gedragen we ons eigenlijk in het algemeen, in 'Jetzt oder Nie'), zelfs op geopolitiek niveau in 'Amerika' (wat schrikbarend dichtbij weer komt, maar is die Koude Oorlog ook eigenlijk ooit weggeweest kun je je afvragen?..), een mini-essay over masculinteit of wat dat überhaupt zou moeten inhouden dat verscholen ligt in 'Männer'... Ik ben onder de indruk!

Ik heb recentelijk een goede versie van deze single kunnen bemachtigen:
Spinner - discogs.com
wat een Nederlandstalige versie van de single 'Männer/Amerika' is. Herbie wilde het ook in Nederland in het Nederlands proberen te maken, maar op de een of andere bizarre reden is dat niet gelukt. Het is behoorlijk grappig om te horen hoe een van je favoriete artiesten opeens in je moerstaal zingt / probeert te zingen; en het gaat hem eigenlijk best goed af. Nu is het niet ongebruikelijk geweest voor Nederlanders en hun oosterburen om hun carrière deels te vervolgen in de taal van het naburige land, al hebben meer Nederlands het in het Duits geprobeerd dan andersom. De succesvolsten hierin lijken me Reinhard Mey met 'Als de Dag van Toen' in plaats van 'Wie vor Jahr und Tag', en de minder kwalitatief hoogstaande Dennie Christian met de Marsupilami. Al zullen er vast meer voorbeelden zijn!
De vertalingen van de nummers zijn van de hand van de onvolprezen Rob Chrispijn, die veel werk heeft verricht voor onder anderen Herman van Veen en Frans Halsema (en vele anderen). Spitsvondig, niet altijd super-metrisch in vergelijk met het origineel; het maakt het allemaal juist des te origineler, imperfecter klinkend, en daardoor alleen maar prijzenswaard in mijn ogen. Ik houd daar wel van

Ik heb een opnamefunctie op mijn platenspeler zitten, waarbij ik met behulp van het programma Audacity de single kan opnemen. Ik zal hem binnenkort eens proberen op YouTube te zetten (daar heb ik niet veel ervaring mee), en dan kan ik er hier wel naar linken

avatar van WhoAmI
WhoAmI (crew)
WhoAmI schreef:

Het heeft meer dan een maand geduurd, maar ein Mann, ein Wort!
Bij dezen!