Om - Advaitic Songs (2012)

Label: Drag City

1. Addis (5:32)
  2. State of Non-Return (6:05)
  3. Gethsemane (10:25)
  4. Sinai (10:19)
  5. Haqq al-Yaqin (11:24)
Allereerst dien ik te zeggen dat ik niet bekend ben met noch het werk van Sleep noch de voorgaande albums van Om. De recensie van Advaitic Songs in het tijdschrift PROG heeft er echter toe geleid dat ik deze cd blind heb aangeschaft.
Wat een sfeer, al die strijkers, de oosterste zanglijnen, de baspartijen. Je moet hier wel voor gaan zitten (of eigenlijk liggen). En je dient een behoorlijke tolerantie en openheid mee te nemen om dit op de juiste waarde te kunnen schatten. Het laatste nummer had ook wat mij betreft nog een uur mogen doorgaan, niet uit je hoofd te krijgen. Het doet allemaal ook semi-religieus aan zonder dat dat storend is. Het geheel neemt je mee naar verre landen, andere culturen, dit is muzikaal escapisme van hoog niveau. Hierna maak je ook makkelijk de stap naar alllerlei ambient muziek (Fripp & Travis, Eno, het latere werk van Talk Talk, Dead Can Dance heb ik ook al gelezen, Steven Wilson etc.). Absoluut een aanrader voor avontuurlijk aangelegde muziekliefhebber. Een vette 4!

avatar van itchy
Geschreven in de top 100 van...:

Om is het duo Al Cisneros (o.a. Sleep) en Emil Amos (o.a. Grails) die met hun respectievelijk bas en drum bezwerende nummers maken die doorgaans in het genre "stoner" worden geplaatst. Nu ben ik zo nuchter als een kalf maar ik vind dit toch wel heel lekker hoor! Op Advaitic Songs (wikipedia: "Dvaita betekent dualiteit en de letter 'a' geeft in het Sanskriet een ontkenning aan. Daarom is advaita dus letterlijk 'niet dualiteit', in normaal Nederlands non-dualiteit") zijn allerlei andere instrumenten zoals cello, fluit, tabla en viool aan hun geluid toegevoegd en het resultaat is een verrassend mooie subtiele plaat vol gewijde sferen die je prima in combinatie met wierook zou kunnen gebruiken als begeleiding voor een doopritueel in de koptische kerk ofzo. En zoals ik dus al bij de plaat schreef: echt iedereen die ik dit laat luisteren vind het goed, dus ga dit vooral ontdekken!

Aangekruist als favoriet:
1. State of Non-Return