Kraftwerk - Minimum-Maximum (2005)

Alternatieve titel: English Version

Duitsland
Electronic
Label: Kling Klang

1. The Man Machine (Warshaw) (7:55)
  2. Planet of Visions (Ljubljana) (4:46)
  3. Tour de France Etape One (Riga) (4:22)
  4. Chrono (Riga) (1:29)
  5. Tour de France Etape Two (Riga) (4:49)
  6. Vitamin (Moscow) (6:42)
  7. Tour de France (Paris) (6:18)
  8. Autobahn (Berlin) (8:51)
  9. The Model (London) (3:42)
  10. Neon Lights (London) (5:58)
  11. Radioactivity (Warsaw) (7:42)
  12. Trans Europe Express (Budapest) (5:02)
  13. Metal on Metal (Budapest) (4:29)
  14. Numbers (San Francisco) (4:28)
  15. Computer World (Moscow) (2:56)
  16. Home Computer (Warsaw) (5:55)
  17. Pocket Calculator (Moscow) (2:58)
  18. Dentaku (Tokyo) (3:15)
  19. The Robots (Moscow) (7:24)
  20. Elektro Kardiogramm (Tallinn) (4:41)
  21. Aero Dynamik (Riga) (7:14)
  22. Music Non Stop (Moscow) (9:52)
avatar van Hans Brouwer
nuf schreef:
ook verkrijgbaar op 6 (!) Lp's, voor rond de 40/50 euro
Dat zijn wel héél veel €'s .

Heb hem inmiddels op dvd (vorige week in duitsland gekocht).

Ik vind het aardig maar meer ook niet.

Boven op de originele albums had je al de remix cd, die ik subliem vind, echter deze vind ik dus minder ..
ergens tussen de 3 en 4 sterren ...

avatar van vigil
nuf schreef:
ook verkrijgbaar op 6 (!) Lp's, voor rond de 40/50 euro

maar dan heb je ook wel een prachtige box!

Goed, wir haben Kraftwerk gern, maar zoals ze hier hun vorige cd "Tour de France" bijna compleet recycleren, dat gaat toch een beetje ver. Voor wie echter nog niets van Kraftwerk in huis zou hebben, is dit absoluut een pareltje!

EVANSHEWSON
Had tot nog toe enkel Autobahn, Radio-Activity en Trans Europe Express en die Mix cd. Ben de laatste jaren méér en méér een echte fan aan het worden. Vroeger enkel verslingerd aan de lange (1 elpee-kant lang !) versie van Autobahn - ik zag de film zo voor me, een lange rit op de snelweg - en vind dit nog steeds top !

Kocht meteen nu als wijze van verzamelaar deze live-plaat, alhoewel, electronica en pc's, in hoeverre is zoiets echt live, hé ???? Kocht gelijk ook de DVD-versie; en hier heeft het natuurlijk een DIMENSIE méér, omdat de heren er een zeer aparte video-show bijleveren, want echt ZWAAR BEWEGEN op het podium doen ze natuurlijk niet; vier maatpakken, ik veronderstel minstens 4 burgerlijk ingenieurs of zo, want makkelijk kan dit niet zijn op die manier zulke fantastisch inventieve muziek maken.

Van de DVD kan ik regelmatig echt genieten, het is echt héél ontspannend om in je zetel te liggen en puur van beeld en klank - die zo goed samengaat - te genieten. Vooral in het geval van Tour de France en Radio-Activity, waar de beelden subliem zijn.

Maar zelfs de cd-versie is echt goed, de klank is subliem en je doet er je voordeel mee om ze in huis te halen als je nog niet alles had. Samengevat : lekkere liveplaat ik geef ze voorlopig 4.5 sterren **** 1/2

avatar van Pittaman
"Vraag me steeds af wie nu Florian Schneider is en wie Ralf Hütter, de 2 originele leden." => Florian staat altijd uiterst rechts (als je naar hen kijkt) en Ralf staat altijd links... naast Ralf vinden we Henning Schmitz en daarnaast staat nog Fritz Hilpert.

Moest ik een surround system hebben, ik zou mij die DVD versie zeker kopen. Maar de CD is meer dan genoeg vind ik. De klank is het belangrijkste. En die klank is prachtig. Je zou denken: "hm, ze maken geen nieuwe nummers, gewoon hun oude dingen opnieuw uitgeven."

Maar dat is natuurlijk niet waar, aan elk nummer is hevig gesleuteld geweest en het doet zeker nooit afbreuk aan het origineel. Dit album was een godsgeschenk! Ze zeggen: "kijk eens wat WIJ nog steeds doen!". Dat ze geen hete lucht verkopen is wel duidelijk. Elk van die nummers is zo hard omgevormd dat ze eigenlijk nieuw zijn. Het maakt kraftwerk wel interessant, hun Concept werken ze nu al meer dan 30 jaar intensief uit. En ze zijn naar eigen zeggen nog lang niet klaar!

Jammer van de Copy Control op de CD die ik me kocht.

Kevin-Raphaëll
kraftwerk live = 5 big stars

pittaman goed gezegd

EVANSHEWSON
Pittaman schreef:

Jammer van de Copy Control op de CD die ik me kocht.

Die copy control is gewoon klote; Ik gebruik niet beveiligde ceedees als volgt :

als ik ze vaak wil draaien maak ik een copie voor in de truck en voor in de auto, zo blijft de originele cd gaaf en nieuw.
maar door al die misbruiken ben ik als brave low-profile-copiërder natuurlijk ook de klos.
Het was zo leuk van prima platen een extra copietje maken voor in de auto!

ik heb dit dus op dvd, echter meer dan 2 x draaien ben ik niet gekomen... Niks nieuws onder de zon en het geluid viel me een beetje tegen.. Geef mij die remix cd maar uit de 90ér jaren (en de originele duitse uitvoeringen van Die Roboter, Trans Europa Express, Radio Acitvitiet en die Schaufenster Puppe )

avatar van Pittaman
Mwa, die dvd is enkel een voordeel als je het ook in surround kunt luisteren vermoed ik.

Maar de afgelekte geluidskwaliteit van het album op zich maken het toch wel geniaal zonder meer.

Ooit in Fnac ( in Gent) zien in een 'box' met vier LP's voor maar 22 Euro. Heb toen niet lang moeten twijfelen om die te kopen.

Nu zet ik die nog steeds op, als ik denk van: ' goh, tis lang geleden dat ik kraftwerk nog eens gehoord heb.' en ben nog steeds verbaasd hoe geweldig deze band is! was in 2005 ook een van de beste optredens van Rock werchter ( Zag toen zelfs geeneens twintigers tussen het publiek, vooral 40 jarigen met hun pas gekocht kraftwerk t-shirt aan. Het groepje mensen naast ons zelfs verbaasd dat ik en m'n vrienden Kraftwerk kende)

Zeer genietbaar dus.

beaster1256
mensen , schitterend maar koop de dvd , de beelden erbij zijn nog 100 keer magischer !!!!

beaster1256 schreef:

10 op 10

Heb de DVD maar die is nou niet echt spannend om naar te kijken, maar het geluid is super. Album is op zichzelf al een parel.

avatar van PaulieWalnuts
Die Musique Non Stop live uitvoering is echt geweldig.

avatar van Crush
Fraai album en een mooie compilatie. Je moet het wel in het Duits horen, vind ik.

tangmaster
Van alle stukken op deze schijf hoor ik toch liever de nummers op de originele albums, en het liefst in het Duits. En toch is dit een heerlijk album. Hier kan je niet rustig bij gaan zitten, het zijn lekkere remixen van originele stukken (Doet Kraftwerk dus ook)

avatar van Pittaman
Het zijn geen remixen... het is meer een snapshot van hun bestaande nummers en concepten, op een bepaald moment, namelijk 2004. Nu, in 2008, zullen heel wat van die nummers alweer anders klinken.

Ik vind het wat fout om het remixen te noemen, omdat dat zou impliceren dat er een definitieve versie is van een bepaald nummer is die ze beet hebben genomen om eens te herwerken. Terwijl ze eigenlijk gewoon constant door werken met dezelfde nummers en zo nu en dan eens iets op cd zetten.

Pittaman schreef:

Geen remixen. De meeste stukken zijn van het album The Mix afkomstig, alleen het Tour de France materiaal is redelijk zuiver.

avatar van Pittaman
Wat bedoel je met "zuiver"? Nijgend naar het origineel ofzo? Want dat is nogal logisch te verklaren omdat de Tour de France tracks het meest recent pas in hun repertoire is opgenomen.

Pittaman schreef:

Met zuiver bedoel ik dat zo nog het meest gelijk zijn aan het album.
Maar de oudere stukken zijn geremixed. Neem Autobahn die komt gewoon van The Mix. Geen van de oudere stukken zijn hier gespeeld in hun originele versie.

avatar van Pittaman
Ja, dat is toch ook mijn punt? Ik vind enkel "remixen" een beetje een verkeerde term. Dat klinkt als recycleren.

Pittaman schreef:

Is het in feit niet gewoon recyclen?

avatar van Pittaman
Neen, het is: "verder werken aan", "polijsten", "nog wat veranderen".

Waarmee ik dus wil zeggen dat hun nummers nooit "af" zijn.

Pittaman schreef:
Neen, het is: "verder werken aan", "polijsten", "nog wat veranderen".

Waarmee ik dus wil zeggen dat hun nummers nooit "af" zijn.

Dus simpel weg gezegd remixen want dat is wat ze doen. Overigens is er niets mis met remixes.

avatar van Pittaman
Mja ok, what's in a name. Maar ik vind het toch een verkeerde term gewoon omdat het impliceert dat de nummers van kraftwerk een finale versie zouden hebben.

avatar van dopecoil
Wat heerlijk heb me de duitse notebook versie aangeschaft voor een zacht prijsje. Toch wel mooi om alle tracks van vroeger nu in een iets moderner jasje te horen. Ik mis alleen computer love, maar de rest van de cd/dvd is zo goed dat dat niks meer uit maakt. Je hebt klassieke muziek en klassieke electronische muziek, dit is klassieke electronische muziek.

Father McKenzie
beaster1256 schreef:

10 op 10

Dat denk ik er ook van, beaster1256!
De dvd heb ik dan ook, het is echt magisch, dat klopt. Dit is top-electronica, het zijn dan ook de grondleggers voor de dance. Héél vernuftige, gedreven, fantasievolle electronische muziek, de beats zijn héél apart en slepen je werkelijk mee.... trance-achtige ervaring!

Ik heb hem maar in mijn top tien opgenomen....

avatar van Pittaman
De dvd is inderdaad wel cool als je er kunt in komen. Maar ik luisterde met mijn koptelefoon en het was dus dezelfde ervaring als de cd. Het voelde zo wat aan alsof beeld & geluid van elkaar gescheiden waren. Het duurde even maar dat ging dan wel over na een tijdje.

Ik vind de dvd eigenlijk niet onmiddelijk een meerwaarde bieden. De beelden zijn wel eens stoer, maar meer als een paar keer kan mij zo'n dvd toch niet boeien persoonlijk. Hoewel, het begin van die dvd (het intro stemmetje) mis ik wel op de cd Dat is een zalige intro.

beaster1256
het is zelfs zo erg dat ik heel alleen in de living de dvd opzette en naar het einde toe begon te juichen, werkelijk alles klopte , ik was niet dronken of stoned maar kwam in een roes ,

subliem , maar net niet in m'n top 10

patje

avatar van Gerards Dream
Een paar dagen geleden belde de postbode aan met een pakket waar ik voor moest tekenen. In dat pakket trof ik dit bijzonder product uit de muziekwereld aan. Een mooie kartonnen verpakking in de vom van een laptop. Bij het openen ervan keken de heren van Kraftwerk achter hun toetsenborden me meteen aan. Daarnaast trof ik een lijvig boekwerk met op de voorziijde een afbeelding van een toetsenbord. Even schoot een discussie door mijn hoofd over art-work van karton, wat elders op deze site is te vinden. Deze verpakking hier overtreft echt alles, zelfs de verpakking van P.U.L.S.E van Pink Floyd verbleekt hierbij. In het boekwerk bij dit album van Kraftwerk staan mooie foto's en plaatjes waardoor je al wat los van de grond begint te komen.

Eenmaal het boekwerk uit het karton liggen daar de felbegeerde plaatjes te wachten om de goede indruk die gezet is een nog beter vervolg te geven. De dubbel dvd lijkt wel om te vliegen en de vraag komt naar boven: Heb ik het eigenlijk wel gezien? Nog een keer op start drukken dus en weer wordt ik op een reis genomen die me een wereld intrekt die zo eenvoudig lijkt, maar wel duidelijk laat merken dat over elk detail grondig is nagedacht. Het is weliswaar wat statisch, maar het is treffend en het raakt me wel. De kunst van het minimalisme met het grootse effect.

Met de beelden van de dvd in het hoofd is het feest nog niet voorbij. De cd's smeken als het ware om gedraaid te gaan worden. Eenmaal in de speler wordt de roes waar ik me in bevind alleen groter en groter. Het geklap van het publiek houdt mij nog op aarde, want was dat er niet geweest dan was ik zo high geworden dat de kans groot was geweest dat ik er in bleef hangen en zodoende niet bij machten was geweest aan dit bericht te werken. Dit is meer dan goed voor een mens. Dit is hemels en in een flits bedenk ik me dat hier superlatieven te kort schieten. Jammer is dan ook dat je de lettergrote op MusicMeter niet kan bepalen, want daardoor blijft dit bericht summier van karakter weliswaar. Ja en dan heb ik al de nodige woorden gebruikt maar echt goed beschrijven kan ik dit niet. Wel is het mij hopelijk gelukt mijn enthousiasme over deze bijzondere set over het voetlicht te brengen. Dit is haast goddelijk.....