Metal for Muthas Volume II (1980)

Alternatieve titel: Cut Loud

Rock / Metal
Label: EMI

1. Trespass - One of These Days (3:49)
  2. Eazy Money - Telephone Man (5:22)
  3. Xero - Cutting Loose (4:27)
  4. White Spirit - High Upon High (4:34)
  5. Dark Star - Lady of Mars (4:29)
  6. Horsepower - You Give Me Candy (4:39)
  7. Red Alert - Open Heart (2:40)
  8. Chevy - Chevy (4:39)
  9. The Raid - Hard Lines (3:38)
  10. Trespass - Storm Child (5:21)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Opvolger van Metal For Muthas uit hetzelfde jaar, welke een zekere bekendheid geniet omwille van de bijdragen van Iron Maiden, Praying Mantis en Angel Witch. De oudere rocker kent die plaat. Groot was mijn verbazing toen ik deze op vinyl tegenkwam voor een luttele vijf eurokes. Deze tweede stond ook nog niet op de site maar dat heb ik ondertussen opgelost.

Opnieuw een mix tussen fijnere hardrock en NWOBHM met overwegend onbekende maar daarom niet minder toffe groepen. Een aantal onder hen heeft een verdere (korte) loopbaan kunnen uitbouwen, andere zijn dan weer in de vergetelheid verdwenen na hun single(s). Opvallend is altijd het lekkere gitaarwerk zelfs als het nummer wat minder is, voorbeeld hiervan is het duel tussen keyboard en gitaar op Telephone Man van Eazy Money. Toppers op dit album vind ik de bijdragen van White Spirit (met Janick Gers van Iron Maiden op gitaar) en Dark Star met de kraker Lady of Mars.

Onmisbaar in elke collectie is dit niet maar mocht je dit tegenkomen, aarzel dan niet als het meevalt met de prijs. Ik beklaag het me niet, sympathiek plaatje. Ik ga dergelijke verzamelaars in de toekomst beter in het oog houden.

avatar van Lonesome Crow
Je vraagt je af waar het is misgegaan voor Trespass, als enige vertegenwoordigd met 2 uitstekende songs op deze onderhoudende NWOBHM verzamelaar.
Toen het er echt om ging slechts 2 singles en een EP uitgebracht, en pas veel later hun eerste volwaardige LP (in 1993).

Eazy Money heeft helemaal niets uitgebracht en ik ga mee in de recensie van Sir Spamalot dat er inderdaad een lekker keyboard / gitaar duel inzit.
Je hoort hierop Marc Storage zingen, die al snel werd weggekaapt door het Zwitserse Krokus en korte tijd in de jaren '80 zeer succesvol was.
Janick Gers is natuurlijk helemaal goed terechtgekomen. White Spirit geeft hier een heel sterk visitekaartje af (vooral dat instrumentale stuk is zeer goed), ben benieuwd naar hun LP uit 1980.

Goede bijdrage's verder zijn er van Xero met een mooie spanningsopbouw, net als Trespass toendertijd nergens gekomen maar in 2007 als download en vorig jaar als fysiek een geheel album uitgebracht met retrospectief werk erop.
Ook Dark Star kan me zeer bekoren, een belachelijke titel (Lady of Mars, had zo van Spinal Tap kunnen zijn), maar de 2 gitaristen doen wat aan Thin Lizzy denken en maken mij nieuwsgierig naar meer.

Horsepower is Amerikaans en leveren een ronduit slechte glamrock song af, heeft hier niets te zoeken volkomen misplaatst dit !
Red Alert klinkt als een kruising tussen new-wave en punk, heeft een lekkere drive maar eigenlijk ook helemaal geen NWOBHM.
De bluesrock bijdrage komt van Chevy, gaan instrumentaal lekker los met een meezingstuk erin komt denk live stukken beter tot zijn recht.

Vreemdste bijdrage komt van The Raid, een razendsnel basloopje met eroverheen niet al te subtiel een gitaar die klinkt als een speelgoedsetje (inclusief versterker).
Weird gezongen ook, op het eind bewijst de gitarist dat hij kan soleren, dat dan wel weer.
Ik ga me verder verdiepen in de NWOBHM, op CD zijn verzamelaars wel te vinden maar de meeste zeer duur (collectors prijzen, OOP).