How to Dress Well - Total Loss (2012)

Electronic / R&B
Label: Weird World

1. When I Was in Trouble (3:22)
  2. Cold Nites (3:38)
  3. Say My Name or Say Whatever (4:29)
  4. Running Back (3:17)
  5. & It Was U (3:06)
  6. World I Need You, Won’t Be Without You (Proem) (2:51)
  7. Struggle (4:29)
  8. How Many? (5:02)
  9. Talking to You (4:17)
  10. Set It Right (4:47)
  11. Ocean Floor for Everything (3:13)
  12. Set It Right [Acapella Version] *
  13. Again *
  14. Blue Crystal Fire *
Ik was benieuwd of How to Dress Well nu met een mooier geluid zou komen dan op z'n vorige en dat is zeker het geval. Geen distortion dus op Total Loss wat de nummers al ten goede komt.
Hierdoor klinkt het allemaal wel ietsje gelikter en gladder, zeker ook door de r&b invloed.
Jamie Woon is al eerder door mij genoemd (die moet ongetwijfeld naar How to Dress Well geluisterd hebben) maar ook de naam James Blake hoor ik nog al eens vallen en dat vind ik dan weer minder opgaan. Die klinkt toch wat minder 'glad r&b' dan How to Dress Well en Jamie Woon.

Zo'n betiteling van mijn kant heeft wat negatiefs in zich. Nu moet ik toegeven dat het mijn genre niet is (tenzij we naar de oude rotten in het vak gaan luisteren) maar dit album is wel degelijk interessant door de electronische twists die het in zich heeft.
Zo hoor ik op Say My Name Or Say Whatever een lichte invloed van Sigur Rós. Jawel!
En het instrumentale World I Need You, Won't Be Without You (Proem) heeft ook wel iets heel moois in zich door de strijkers in combinatie met de elecronische klanken en het krijgt dan toch wel een lo-fi sausje waardoor ik ook bij dat nummer aan die geliefde band uit IJsland moet denken.
In elk geval ademt het wel een soortgelijke sfeer.
Als Ocean Floor For Everything me onwillekeurig aan een kruising tussen Frank Ocean en Perfume Genius doet denken dan mag u van mij aannemen dat dit een album is dat me wel bevalt.

Het heeft een aantal bijzondere ingrediënten die ervoor zorgen dat het een bijzondere melting pot van stijlen is geworden zonder al te geforceerd hip over te komen. Want ergens is de sound onderhand ook wel een beetje vertrouwd door de chillwave en de eerder door mij genoemde artiesten.
Is er dan nog wel plaats voor How to Dress Well? Ik vind van wel
Een album om nog even lekker op me in te laten werken waardoor ik van start ga met een 3,5* met absoluut uitzicht op meer.

avatar van kemm
“Zo moet mijn muziek klinken”, schrijft hij. Waarbij hij twee foto’s op z’n blog plaatst, wazig door de gelaagdheid, getroffen door een grove structuur, maar met herkenbaar naakt tussen de schemer. En dat is haast exact wat hij met Total Loss laat horen, op het beangstigend benaderende af... Terwijl de man zijn hart uitstort achter de microfoon, probeert de muziek alles angstvallig weer in te slikken. Achter mat glas zet How To Dress Well zijn diepste gedachten uiteen, zwevend tussen de bittere realiteit en een aangrijpende romantiek. Ijskoud en hartverwarmend tegelijk zijn beschouwingen over verlies en verloren zijn, over liefde, onvoorwaardelijk of op voorwaarde. Op een haar na net niet tastbaar. Woorden verdrinken in muziek, muziek omvat de woorden, woorden worden muziek. Geruis en gekraak zijn niet meer nodig, zijn diepe gedachtekronkels zitten reeds dieper weg. Gelaagd en gestructureerd, de stem in instrumentatie verweven, vocalen fluisterend zacht ingemixt, de hemelse hoogte in, uiteenzettingen door drums

onderbroken. R&B kan nogal opdringerig zijn, maar de R&B die How To Dress Well maakt is net het tegenovergestelde. De muziek vergt inspanning, zowel van artiest als luisteraar. Het schetst een intiem portret, inhoud parallel met de muzikale uitwerking. De instrumentatie klinkt net zo scherp als de opvisbare flarden tekst, met homemade percussie, sfeervolle geluidsfragmenten en spontane pianoriedeltjes. Zelfs heuse strijkersarrangementen komen als een huiskamersolo naar voren. Total Loss prikkelt. Het sterk uitgewerkte concept en de doorheen de hele plaat aanwezige thema’s schetsen een fascinerend beeld van How To Dress Well. Sereen, maar niet terughoudend de scheve schaats te rijden. Romantisch, hoewel voorzien van het macabere randje. Slim, doch worstelend in onzekerheid. Het confronterende menselijke aspect is wat Total Loss zo intens maakt. De imperfectie van het door emoties geleide wezen, het schemert door in elke noot van deze plaat. Muziek, niet met elk woord, maar wel altijd op gevoel, verstaanbaar!