Helen Merrill - Parole E Musica (1960)

Jazz
Label: RCA

1. Spoken Lyrics in Italian * (1:04)
  2. Night and Day (3:06)
  3. Spoken Lyrics in Italian * (1:18)
  4. Everything Happens to Me (2:33)
  5. Spoken Lyrics in Italian * (0:52)
  6. Autumn in New York (2:37)
  7. Spoken Lyrics in Italian * (0:52)
  8. Why Don't You Do It Right (2:22)
  9. Spoken Lyrics in Italian * (0:53)
  10. You Don't Know What Love Is (3:00)
  11. Spoken Lyrics in Italian * (1:43)
  12. These Foolish Things (3:32)
  13. Spoken Lyrics in Italian * (0:38)
  14. April in Paris (3:16)
  15. Spoken Lyrics in Italian * (1:12)
  16. I've Got You Under My Skin (3:08)
  17. Spoken Lyrics in Italian * (0:51)
  18. Solitude (2:26)
  19. Spoken Lyrics in Italian * (1:33)
  20. Willow Weep for Me (2:51)
  21. Spoken Lyrics in Italian * (0:47)
  22. When Your Lover Has Gone (2:15)
avatar van Tupelo
Rond 1960 leefde Helen Merrill een poos in Italie, en enkele opnamen, waaronder deze plaat, stammen uit deze periode. De nummers hier staan ook op Live In Italy - een album dat ook andere, meer zeldzame opnames uit die periode bevat, maar dat helaas de introducties (zie beneden) niet bevat.

Helen wordt hier begeleid door Italiaanse jazz musici onder leiding van Piero Umiliano. Destijds werd elke week een van deze nummers in een Italiaanse TV serie opgevoerd, in de RAI TV studios in Rome.

De tracks die hier als bonustracks vermeld staan horen echt bij het album. Zo waren ze er op het origineel, en gelukkig ook op nieuwere CD uitgaven. Het zijn introducties waarbij in het Italiaans de tekst van het komende liedje voorgedragen wordt, telkens begeleid door 1 instrument.

Het is verder een bijzonder fijne songselectie - je zult de klassiekers wel herkennen - en Helen is goed bij stem. Must-have voor liefhebbers van het genre, vind ik (maar dat vind ik voor alle vroege albums van Helen Merrill).

avatar van Ronald5150
De stem van Helen Merrill past perfect bij de jazz composities op "Parole E Musica". Goede zangeres en een erg prettig stemgeluid. De instrumentale begeleiding is eigenlijk precies wat je van jazz verwacht. Over het geheel is het niet wereldschokkend, maar gewoon uiterst goed gedaan. Aan de andere kant wordt ik nu ook niet van mijn sokken geblazen of ben ik bijzonder onder de indruk. "Parole E Musica" ervaar ik gewoon als erg aangenaam.