Snowgoose - Harmony Springs (2012)

Folk / Pop
Label: Open Hearth

1. Crawl Out Your Window (5:02)
  2. Harmony Springs (3:58)
  3. Shifting Sands (4:31)
  4. Fox on the Tracks (3:34)
  5. Migration Season (2:25)
  6. Sycamore (4:30)
  7. The Apple Sun (3:51)
  8. I Will Wait for You (3:38)
  9. In Time (3:57)
  10. Hazy Lane (3:43)
  11. Whispers and Echoes (5:16)
BobbieMarley
Voor een korte beschrijving van dit prachtige album, zie mijn blog.

Music that needs attention: Snowgoose - Harmony springs - musicthatneedsattention.blogspot.nl

BobbieMarley
Jammer dat dit niet ontdekt wordt. Zijn er op MusicMeter dan geen liefhebbers van Fairport Convention, Pentangle en Sandy Denny etc? Dit album kan zich meten met de allerbeste folkrockalbums in het genre. Sterker nog, dit is gewoon het beste folkrockalbum ooit gemaakt!

avatar van veggieburger
Ik ga eens luisteren bedankt voor tip.

avatar van Mctijn
Het beste folk-rock-album ooit gemaakt? Dat is een reden om 'm eens op te speuren! Thnx.

BobbieMarley
Voor mij dan, Mctijn. Misschien vind jij het helemaal niks. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

BobbieMarley schreef:

Aardig, maar ik hoor de genialiteit niet zo goed. Gewoon een luisterbaar folk/pop-plaatje met een aangename vrouwenstem. Nog maar een keer draaien misschien

BobbieMarley
Het is bij mij veruit de meest gedraaide cd dit jaar. Maar ben jij wel een folkrockliefhebber? Ik zie bijvoorbeeld geen stemmen bij Fairport Convention e.d. Voor mij steekt het samen met Down the river van Malcolm Holcombe een stuk boven de rest uit wat ik dit jaar gehoord heb (ongeveer 800 albums)

BobbieMarley schreef:

Nog niet zo in verdiept in Fairport inderdaad.

Maar artiesten als Glen Hansard, Iron & Wine, Ray LaMontagne, Lisa Hannigan, M. Ward etc. etc. kan ik prima verdragen. Maar zoals gezegd, ik ga het nog niet afschrijven

BobbieMarley
Die artiesten die jij noemt staan bij mij ook hoog in het vaandel. Van Fairport Concention zou iedere muziekliefhebber op zijn minst Liege & lief in zijn platenkast moeten hebben staan. Reeds 2 lp-exemplaren van versleten en nu op cd. Ook een klassieker Fotheringay van Fotheringay. De groep met Sandy Denny als zangeres. Wat ik dit jaar trouwens op folkgebied helemaal te gek vind is Contraband van Kirsty McGee. Voor mij dit jaar ook top 5. Race the looser van Lau is misschien ook interessant om te luisteren. Deze groep maakt avontuurlijke folk. Denk aan de muziek van Adem. Deze groep wordt al jaren in Engeland overladen met prijzen.

avatar van erwinz
Niets teveel gezegd in alle bovenstaande reacties. Prachtige folkrock plaat die herinnert aan de grote Britse bands uit de jaren 70 maar ook een brug slaat naar muziek van recentere datum. Prachtige instrumentatie en geweldige zang. Een enorme aanrader.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: Snowgoose - Harmony Springs - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

kistenkuif
Ik vind dit een heel sterk debuut. Goede zangeres met warmte in alle registers. Da's knap. Heel soms wat voorspelbaar in frasering maar dat stoort mij niet want dan valt pas op hoe goed de bandleden zijn. De productie is eenvoudig zonder veel technische poeha. Ze zouden het met een oude 8-sporenmachine gemaakt kunnen hebben. Sound of the seventies. Het past allemaal prima bij de songs en composities. Mij warm aanbevolen door BobbieMarley en terecht. Het is een groeier. Dit album deugt.

BobbieMarley
Je omschrijving deugt, Willem, en doet deugd.

avatar van Broem
Zo, wat een gevarieerd album. Ik hoor verschillende stijlen door elkaar. Idd meer dan prima gemusicieerd. Dat straalt echt van het album af. Lijkt bijna live opgenomen. Mooie stem. Voorlopig een ruime voldoende met een voorkeur voor het prachtige Shifting Sands. Het nummer lijkt erg op??? Shit is dat. Zoiets blijft hangen in mijn bovenkamer. Wordt vervolgd.

Broem schreef:

Intro van Shifting Sands is toch wel erg Take Five...of niet?

avatar van Svendra
Bij de eerste beluistering juichte ik van binnen: tof dat dit soort muziek nog wordt gemaakt. Er zijn raakvlakken met Fairport Convention inderdaad, en toch zeker ook met het grote Pentangle. De zang doet denken aan Jacqui McShee en is minstens zo mooi.

De nummers op Harmony Springs zijn sfeervol en afwisselend. Sycamore wordt gevolgd door The Apple Song: twee hoogtepunten in verschillende stijl. Directe opname, fijne contrabas. Het is allemaal wat meer poppy dan de eerder genoemde folkrock bands. Dat is niet negatief bedoeld; waarschijnlijk sluit dit beter aan bij de huidige tijd.

Aan het eind staan ook nummers die een onsje minder zijn. Daarom gaat het wat ver om dit debuut gelijk al briljant te noemen. Goed is het zeker, en Snowgoose is hoe dan ook een interessante aanwinst.

Svendra schreef:

Als je bedenkt dat dit haar eerste album is, maakt het nog knapper. Je mening dat de laatste songs minder zijn deel ik niet.

avatar van Svendra
Complexe muziek heeft tijd nodig om te groeien, nogal logisch. Maar het heeft iets magisch als (schijnbaar) eenvoudige muziek alsmaar beter wordt bij elke beluistering.
Dit album van Snowgoose is zo'n geval: halve ster erbij. En m'n opmerking over de laatste nummers trek ik terug .

uilenei
Broem schreef:
Intro van Shifting Sands is toch wel erg Take Five...of niet?

Covertje van the West Coast Pop Art Experimental Band, geschreven voor hen door Baker Knight in 1966.

uilenei schreef:

OK, Take Five lag daar nog voor nietwaar! Puike cd.

kuifenco
Svendra schreef:
...het heeft iets magisch als (schijnbaar) eenvoudige muziek alsmaar beter wordt bij elke beluistering. Dit album van Snowgoose is zo'n geval: halve ster erbij.

vergelijkbare ervaring met dit schots combo. zeer aangename plaat omdat het zo ontzettend vertrouwd klinkt maar toch net even anders. ondanks de variatie in songs is het album een eenheid door de stem van zangeres (anna sheard), de erg fijne begeleiders (deels teenage fanclub) en de analoge(?) productie. het is mij een raadsel waarom het vooralsnog bij dit debuut is gebleven. jammer, zoveel is wel zeker...

avatar van Lura
Eind februari vorig jaar stond er op hun Facebookpagina een berichtje dat een nieuw album klaar was, tot op heden niks meer iets over vernomen. Zojuist een berichtje gestuurd, ben benieuwd of ik een reactie krijg. Kijk heel erg uit naar nieuw werk.

avatar van Lura
Zojuist kreeg ik een berichtje van Jim McCulloch, ze zijn bezig met een deal met hun platenmaatschappij, als die rond is, zal hij het me laten weten. Wordt vervolgd...hopelijk

kuifenco
aardig initiatief van je, theo. afwachten dan maar...