Ry Cooder - Chávez Ravine (2005)

Wereld / Roots
Label: Nonesuch

1. Poor Man's Shangri-La (5:29)
  2. Onda Callejera (3:54)
  3. Don't Call Me Red (5:00)
  4. Corrido de Boxeo (3:23)
  5. Muy Fifi (4:05)
  6. Los Chucos Suaves (3:10)
  7. Chinito Chinito (4:52)
  8. 3 Cool Cats (3:00)
  9. El U.F.O. Cayo (8:24)
  10. It's Just Work for Me (5:58)
  11. In My Town (5:42)
  12. Ejercito Militar (3:18)
  13. Barrio Viejo (4:45)
  14. 3rd Base, Dodger Stadium (5:45)
  15. Soy Luz Y Sombra (3:14)
avatar van Chungking
Blijft schitterend om te zien hoe Cooder zich gedurende zijn carriere in een enorm breed scala van obscure en soms bijna uitgestorven authentieke muziek verdiept en inwerkt (en zo ook bepaalde genres en artiesten die het echt wel verdienen onder de aandacht brengt).

Deze cd is er een van de meest geslaagde, met zoals reeds eerder gemeld een boeiend verhaal als rode draad.

avatar van Boomersstory
Als groot fan en trouw luisteraar van Ry Cooder ervaar ik dit album als een van zijn mindere werken.

avatar van potjandosie
fraai concept album van Ry Cooder. het lovenswaardige thema is hierboven al vaker aangehaald. kort samengevat gaat het verhaal over het verdwijnen van de oorspronkelijk Mexicaans/Amerikaanse en Chinees/Amerikaanse wijk Chavez Ravine dat plaats zou maken voor sociale woningbouw, maar waar uiteindelijk een baseball stadion werd gebouwd. kortom de gemeenschap werd uiteen gedreven door de macht van het grote geld. de bulldozers deden hun werk, zoals dat onder woorden wordt gebracht in "It's Just Work for Me" met de opmerking van Ry Cooder "I read that some people tried to stop the machines by throwing rocks and bottles at them. Like spitting at the Sun".

er staan meerdere fraaie nummers op dit album, een soort van "trip down memory lane", o.a. "Onda Callejera" (William Garcia,David Hidalgo), het vrolijke "Chinito, Chinito" gezongen door Juliette en Carla Commagere, het duistere, weemoedige "El U.F.O. Cayo" met vocalen van Juliette Commagere en wijlen Don Tosti (Edmundo Tostado) die als de "godfather" van chicano r&b werd beschouwd, "3rd Base, Dodger Stadium" met zang van de uit Hawai'i afkomstige Bla Pahinui en "Soy Luz y Sombra" (The Cloud Forest Poem), een op muziek bewerkt gedicht uit Costa Rica met aangepaste tekst over het behoud van tropische regenwouden, waarbij Ry Cooder opmerkt "I like the idea that the earth has the last word, telling her side of things as in a love song".

de hoogtepunten zijn wat mij betreft de 3 Tex-Mex of conjunto nummers waar de onvolprezen Flaco Jimenez op accordeon meespeelt "Corrido de Boxeo" een nummer van en met zang van Lalo Guerrero, een zanger/gitarist/activist afkomstig uit Tucson, Arizona, die in 2005 kwam te overlijden.

die andere 2 tracks zijn "Ejercito Militar" een nummer van Rita Arvizu, gezongen door haar dochters Ersi en Rosella en het eveneens door Lalo Guerrero geschreven en gezongen "Barrio Viejo".

het derde nummer van Lalo Guerrero op dit album "Los Chucos Suaves" doet qua stijl sterk denken aan de Cubaanse klanken van de Buena Vista Social Club.

de praatzang partijen van Ry Cooder in nummers als "Don't Call Me Red", "It's Just Work for Me" en "In My Town" bekoren minder en zijn melodieus zwak te noemen.

Album werd geproduceerd door Ry Cooder
Recorded at Village Records, Los Angeles, California & Sound City Studios, Van Nuys, California