Julien Neto - Le Fumeur de Ciel (2005)

Frankrijk

4. IV (Keats) (4:28)
  5. Musicbox (2:59)
  6. Voy (4:47)
  7. V (Rivers) (4:57)
  8. Questionable Things (5:11)
  9. III (4:35)
  10. Farewell (4:37)
avatar van Chameleon Day
Als je op 'Silva' zoekt op spotify rolt hij er idd niet uit. Ik weet niet hoe ik een spotify linkje moet maken, maar je kan ook in spotify zoeken op Julien Neto dan rolt hij er zo uit. Onder het kopje 'komt voor in'.

avatar van perrospicados
Top! bedankt!

avatar van Monsieur'
Even uit het oog verloren, maar na wat speurwerk stuit ik op (voor mij) wat nieuwe nummers van meneer Neto.

Julien Neto - Los Cien Enamorados
Julien Neto - 04082012
Julien Neto - Amenimo
Julien Neto - Such A Small Stain (reeds onvindbaar)
Julien Neto - Saraa (al langer bekend)
Julien Neto - Reprise
Julien Neto - Fascination Pour Les Oeuvres Mineures
Logreybeam - This Torment and This Thought (volgens Discogs met vocals van Julien Neto)

Onder andere namen is Neto eerder al erg actief geweest. Zo maakte hij onder de monniker Taoi (4) al 3 EP's waaronder deze 'Subtle EP'. Het nummer Monochrome is gemaakt met collega-Parijzenaar Kaneel en is anders dan we van hem kennen. Dit was allemaal nog voor zijn Fumeur de Ciel. Neto produceerde onder 'Mondfabrik' 'Lluvia, het enige nummer op deze naam.

Bij Tao is het soms even schrikken. Het oogt bij vlagen ruw, chaotisch en nog ongenuanceerd. Bij Subtle II gaat Net toch wel een kant op die hij later niet meer zal inslaan. Aan alles klinkt af dat hij op Le Fumeur de Ciel rust heeft gevonden.
this small 3-tracks ep dives us into a reverbered craky but mellow world, and intelligent ‘arioso’ deep bleeps, together with thin -hmm yea subtle- melodies mitigate our first impact with bigger sounds; whistleable xperimental airs for our so-tired ears and liquid retrigs accompain us in a frantic-but-oh-sohoneyish trip, and we’re glad for this! - Netlabel Archive.

Een overzicht:
Tao - Heliotrope
Tao - Cellophane Realms
Tao - Crescent Shaped Creek
Tao - The Old Fairy Weaver
Tao - old fairytales
Tao - When/by my window
Tao - Mr Higaru Arcade

Als je dacht klaar te zijn heb ik ook nog John Frum voor je. De monniker waar Neto dubstep op maakt met Jamaicaanse invloeden.
John Frum - Dub Januari
John Frum - Dub in May
John Frum - Healing Dub

Zomernachtwandelaars kunnen hun hart weer even op. Mocht ik tijd hebben en mits er animo voor is kan ik van Tao's losse nummers een compilatie maken, eveneens van de nieuwe Neto.
De beste man blijft je bezighouden.

avatar van perrospicados
Animo!

avatar van Chameleon Day
Hier ook!!

avatar van Monsieur'
Nu ook This Torment and This Thought van Logreybeam gehoord. Vocalen van Julien Neto. Leuk dat zo'n man dan langzaam stuk voor stuk meer prijsgeeft. Wie er goed Frans spreekt en zich geroepen voelt, zou graag de vertaling ervan krijgen!

avatar van Monsieur'
Op het album van Ryo & Sabi staat een remix van Julien daterend uit 2011, sowieso een heel aardig album! Daarnaast ook gestuit op een remix op de plaat Kruimeldief waar Neto dus op staat. Op zijn eigen Soundcloud staat 'Non Parell' - bijna een zomerse tegenhanger van Fumeur.

En voor het eerst woorden van de meester zelf:
Dear Monsieur, I hope I can put together another album someday. The music industry has changed quite a bit since my album came out! All the best!

avatar van Monsieur'
Deze parel is twintig jaar oud. Alle redenen om weer eens te gaan zitten voor deze onvolprezen knispermistplaat, wellicht dat hij dan ook weer wat reuring in mijn top 10 veroorzaakt.

Edit: na een aantal draaibeurten doemen er toch weer flarden mist op aan de flanken van mijn top 10. Blijft ongrijpbaar, een van de eigenaardigste stukjes muziek dat ik ken. Het blijft letterlijk zweven en hangen en lost dan weer op. Het pakt me niet op de manier zoals het schitterende Perhaps van Logreybeam, maar Julien Neto heeft al bijna 10 jaar enorme impact op mij met dit kunststuk. Geen alledaagse of zelfs alle-jaarse trip, sporadisch luister ik het en droom ik weg, het liefst in de nacht.

Ik blijf een gekke, bijna autistisch-obsessieve hyperfocus hebben op dit album. Wie is Julien Neto, wie is het mannetje dat rookt op de binnenhoes van de CD? Waarom is er hierna nooit meer iets uitgebracht behalve wat flarden en losse nummers. Wat was ik jaloers toen eenzelfde mysterieuze maker (Tom Opdahl) na járen ineens wél terugkwam en een album loste, nadat Black Smoker veel andere users hier op MuMe in ongewis en spanning liet.

De afgelopen jaren heb ik mij rotgezocht naar aanknopingspunten, wat resulteerde in de bovenstaande opsomming. De fameuze Neto heeft mij zelf zelfs geantwoordt een aantal jaren terug. In de krochten van de krochten van deze niche-stroming blijft Fumeur de Ciel rondjes drijven in het koude water, en wie het wil pakken zal vaak misgrijpen.

Spookachtige distantie.

avatar van Premonition
Monsieur' schreef:
Ooit zal ik met een literair hoogstaand stuk komen over dit album.

Ik wacht al heel wat jaren of was bovenstaande bijdrage een begin?

avatar van Mjuman
Monsieur' schreef:
Ooit zal ik met een literair hoogstaand stuk komen over dit album.

Premonition schreef:
Ik wacht al heel wat jaren of was bovenstaande bijdrage een begin?

Het zgn hoogstaand wordt juist genoemd als (intrinsiek) kenmerk van literatuur. Afgaand op dit 'begin' zou ik willen zeggen: think big, start small

Cd ooit verkocht, moet het doen met een digitaaltje - wel spijt