menu

Thin Lizzy - Vagabonds of the Western World (1973)

mijn stem
3,84 (94)
94 stemmen

Ierland
Rock
Label: Decca

 1. Mama Nature Said (4:54)
 2. The Hero and the Madman (6:12)
 3. Slow Blues (5:17)
 4. The Rocker (5:15)
 5. Vagabond of the Western World (4:49)
 6. Little Girl in Bloom (5:17)
 7. Gonna Creep Up on You (3:32)
 8. A Song for While I'm Away (5:14)
 9. Whiskey in the Jar [Full Length Version] * (5:48)
 10. Black Boys on the Corner * (3:27)
 11. Randolph's Tango [Full Length Version] * (3:53)
 12. Broken Dreams * (4:26)
toon 4 bonustracks
totale tijdsduur: 40:30 (58:04)
zoeken in:
avatar van Carow
4,0
Heel mooi album, uit Lizzy's eerste jaren, nog zonder de twee gitaristen. Toppers op dit album zijn Mama Nature Said, Whiskey In the Jar, Black boys on the corner en Little Girl in Bloom. 4 *

Pieter Paal
'A song for while I'm away' is nog steeds een echte kippenvelsong.

avatar van notsub
4,5
Thin Lizzy tijdens de eerste jaren wist al erg mooie nummers te brengen. Whiskey In The Jar is een erg bekende, maar ook The Hero And The Madman, The Rocker en Little Girl In Bloom zijn nog steeds erg goed. Eens te meer blijkt maar weer dat Phil Lynott echt alles kon zingen. Verder klinkt het album vooral erg begin jaren zeventig en bluesy.

5,0
A song for while I'm away...

een hele mooie closer

avatar van Bartjeking
4,0
Dit is het eerste album van Thin Lizzy waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Hier staan echt een paar knoeperts van songs op. De Opening Mama Nature Said is denk ik mijn persoonlijke favoriet.

Een welverdiende 4* voor deze heerlijke plaat.

avatar van Lonesome Crow
3,5
Het derde album van Thin Lizzy beslaat eigenlijk de nummers 1 t/m 8.
De andere 4 zijn de 2 singles (met B-kantjes) die uitkwamen tussen het 2de en 3de album.

Het verhaal van ".Whiskey in the Jar" is wel grappig, het schijnt dat Thin Lizzy in een pub voor de grap wat coverversies speelde van min of meer bekende nummers.
Bij "Whiskey in the Jar" kwam toevallig net hun manager de pub binnenlopen en die was er zo enthousiast over dat ze het maar opnamen als B-kantje van de single "Black Boys on the Corner".
Echter de platenmaatschappij maakte er de A kant van en het werd een flinke hit in Europa.
De band baalde ervan dat juist een cover hun eerste succes werd en ze gingen dat nummer haten omdat ze het natuurlijk overal moesten spelen.
Naar mijn weten is het ook nooit op een live album terechtgekomen dus die hekel aan dat nummer zou wel kunnen kloppen.

De single kwam uit in november 1972 en voor het eerst is de productie van een Thin Lizzy song redelijk te noemen.
Op zich is Whiskey wel een aardig nummer waarin Eric Bell bewijst dat hij toch wel goed gitaar kan spelen, eigenlijk maakt de gitaar het nummer voor mij.
De gewenste A-kant "Black Boys on the Corner" is lekker stevig en heeft wat van Led Zeppelin weg, toch terecht dat het een B-kantje is geworden want het klinkt allesbehalve als een mogelijke hit.

"Randolph's Tango" kwam uit in mei 1973 en was alleen een hitje in Ierland, gelukkig maar want anders hadden ze misschien meer van dit soort gezapige acoustische nummers uitgebracht.
Het predikaat B-kant is nogal hoog voor "Broken Dreams", het klinkt als een blues jamsessie en ik hou niet van de blues.
Daarbij is het wel een erg gemakzuchtig nummer geworden waar verder ook helemaal niets inzit.

O.K, op naar de LP "Vagabonds of the Western World" uitgekomen in september 1973 en het openingsnummer "Mama Nature Said" klinkt meteen goed en luistert lekker weg.
Voor het eerst kan ik me voorstellen dat ze later fantastische hardrock gaan maken.
Hulde voor producer Nick Tauber die zowaar Thin Lizzy redelijk gestructureerde nummers laat opnemen en Eric Bell niet meer vals laat spelen.
"The Hero and the Madman" laat horen dat een voordracht en muziek prima kunnen samengaan, mede door dat jaren 70 sfeertje een uitstekend nummer.
Heerlijk gitaarwerk op het eind van dat nummer trouwens.

"Slow Blues" klinkt erger als het is, redelijk afwisselende blues zullen we maar zeggen.
Ja, wie kent nou niet "The Rocker" ?
Het enige nummer uit de Eric Bell tijd wat ze bleven spelen gedurende hun hele carierre, heerlijk opzwepend drumwerk in dit nummer en een gitarist die helemaal los gaat, heerlijk gewoon !
Het titelnummer kent een Led Zeppelin-achtige riff en voor het eerst hoor je ook dat twin gitaargeluid waar ze later beroemd mee zouden worden, een heftig nummer.

"Little Girl in Bloom" is een vrij rustig nummer, weinig opzienbarend en hoor hoe vals (dus toch nog) de gitaarsolo begint.
Ook bij de bas verbaas ik me, alsof die niet gestemd is.
Het stuwende "Gonna Creep Up on You" kent freakerige tussenstukje waarin Phil ook eens laat horen hoe goed hij basgitaar kan spelen.
Op het afsluitende A Song for While I'm Away" is zowaar een orkest te horen, een heel mooi nummer inderdaad.

Hoe dit album een cijfer te geven ?
Het oorspronkelijke album zou ik 4 sterren geven maar de extra nummers duwen het naar een 3,5.
Al met al toch het eerste echt goede Thin Lizzy album en de laatste met gitarist Eric Bell.

avatar van Fump009
5,0
Voor mij het beste album allertijden. Al vanaf het moment dat het werd uitgebracht. Blijf het nog steeds regelmatig met plezier draaien. Allemaal hoogtepunten.

avatar van hmaeghs
4,0
Vandaag binnen gekregen. Als dubbelcd. Op kant 2 staat een BBC-concert. De eerste periode (voor Fighting) heb ik eigenlijk nooit echt aandacht gegeven. Wel even wennen, zo zonder die dubbele gitaren. Maar toch, het blijft Lizzy en alleen daarom mooi. Heeft wel nog wat extra luisterbeurten nodig.

4,0
3 maar the Rocker is classic dus 4!

PriestMaiden
Lekkere bluesy hardrock: The Rocker en natuurlijk Whiskey in the Jar zijn klassiekers.

avatar van RebelINS
4,5
Alweer de 3e Thin Lizzy plaat welke ik in korte tijd erg veel draai. Ook dit is weer een uiterst goede rockplaat moet ik zeggen. Er is eigenlijk geen slecht nummer op te bekennen ( ik heb alleen de versie beluisterd met 8 nummers).
Het gitaarwerk op Mama Nature Said, The Hero and the Madman, The Rocker en Little Girl in Bloom is van zeer grote klasse. Tevens kent deze plaat met A Song for While I'm Away een schitterende afsluiter.

Heerlijk.

avatar van viking1
4,0
Prachtig cd uit de begin jaren van thin lizzy.
Lekkere blue's/rock getinte nummers.
Heel anders dan hun latere meer hardrock/metaal getinte werk,maar deze is zeker de moeite,
Waard.een van mijn top lizzy cd's.

avatar van Tupelo
4,0
Een heerlijk album, lekker ongedwongen, met bijna allemaal sterke nummers. Enige uitzondering daarop is het mierzoete slotnummer A Song For While I'm Away. Nu heeft de CD -uitgave gelukkig een paar extra nummers om dat goed te maken en het nummer weer uit je geheugen te wissen. Vagabond en Little Girl zijn de nummers die ik het liefste hoor. Daarvan zijn trouwens ook schitterende versies op het album met BBC opnamen te vinden.

avatar van spinout
3,5
Wisselvallig, van zeer matig "Little girl in bloom", tot zeer goed "The Rocker". Lynott laat goed basspel horen.

avatar van ricardo
4,0
Deze heb ik gister ook maar in huis gehaald. Had 4 albums van lizzy, jailbreak, black rose, thunder en live and dangerous, maar op geen 1 van die albums staat het nummer whiskey in the jar, en vond dat toch vervelend dat ik dat nummer van hun niet in huis had.

Ik de cd shop doorspitten, en kwam ik nog een bbc opname tegen, veel verzamelaars en deze.

Aangezien ik thin lizzy eigenlijk geen band vind om een verzamelaar van te kopen, vooral omdat ze zoveel verschillende gitaristen gehad hebben, en die eigenlijk vooral voor de sfeer op een album kunnen zorgen, en wat op een verzamelaar in het niet zou vallen.

Want kunjet voorstellen, een verzamelaar met gitaristen als eric bell, brian robertson, gary moore, snowy white en john sykes op 1 album? Zoiets dat gaat voor mij niet werken dat weet ik zeker. Ook mooi om van de verschillende jaren hun reguliere werk te hebben om hun ontwikkeling te zien.

Vind persoonlijk brian robertson qua stijl het beste bij thin lizzy passen, mooie stevige en melodieuze solo,s, luister maar eens naar b.v emerald of massacre geweldige nummers. Al vind ik eric bell op whiskey in the jar ook geweldig spelen. John sykes vind ik een beetje over de top en wat te stevig, voor thin lizzy dan.

Beste nummers voor mij op deze zijn de opener, whiskey in the jar, the rocker en black boys on the corner.

avatar van Rinus
4,0
Eigenlijk het eerste echt goede album van Lizzy. Zeker in de geremasterde uitvoering met de bonus tracks.

avatar van pintjebier
5,0
spinout schreef:
Wisselvallig, van zeer matig "Little girl in bloom", tot zeer goed "The Rocker". Lynott laat goed basspel horen.


Little Girl In Bloom vind ik het mooiste nummer van Thin Lizzy.

avatar van RuudC
3,0
Nog steeds wisselend, maar het derde album is al een flinke stap in de goede richting. Nog altijd is de muzikale koers niet helemaal duidelijk, maar afgezien van de afsluiter zijn er geen songs waar ik me echt aan irriteer. The Hero And The Madman is overigens gewoon vreemd, maar een nummer als Girl In Bloom intrigeert me heel erg.

Wat ook wel opvalt, is de hoes in prachtige comicstijl. Het past wel bij de muziek op een of andere manier. Net als de onlogische prent, springt de plaat van het ene naar het andere genre. Toch steekt hier duidelijk meer een plan achter dan op de voorgaande platen. Het grote voordeel is dat de echt bizarre sprongen uitblijven. Soms rockt het, soms klinkt het zwoel. Het is in elk geval een stuk beter aan te horen.


Tussenstand:
1. Vagabonds Of The Western World
2. Thin Lizzy
3. Shades Of A Blue Orphanage

avatar van lennert
2,5
Dit wordt al iets beter, al zijn we er nog steeds niet. De koers is nu iets stabieler en het levert een aantal aardige momenten (solo in The Hero And The Madman of het hele nummer Vagabond Of The Western World) op, maar kan me als geheel nog steeds lastig overtuigen. Het gros van de songs spettert nog steeds niet en er zit met A Song For While I'm Away zelfs een verschrikkelijke track tussen. Ik ben in ieder geval blij dat er ditmaal weinig tot geen valse of onstrakke passages inzitten. We komen er wel.

Voorlopige tussenstand:
1. Vagabonds Of The Western World
2. Thin Lizzy
3. Shades Of A Blue Orphanage

avatar van Kondoro0614
4,0
Hier ga ik de twee jongens boven mij toch wel iets meer uit de weg, en sla ik toch net de positievere kant op want ik vond het een heerlijke plaat. Ik krijg toch wat meer met 'Thin Lizzy' en ze beginnen naar mijn mening toch beter te swingen en te spelen. Alsof ze van de grote heren een goeie schop onder de kont hebben gekregen na het erg slechte 'Shades of a Blue Orphanage'. Met nummers als 'The Rocker', 'The Hero And The Madmen' en 'Vagabond Of The Western World' hebben ze me zeker wel te pakken en ook het nummer 'Gonna Creep Up On You' is zeer fijn om te horen. De solo's zijn heerlijk en ook de zang kan ik nu wat meer waarderen. De band zetten stappen voorwaarts en gaan de goeie richting op.

Maar met nummers als 'Slow Blues' en toch wel het matige 'A Song for While I'm Away' schrikt het album soms toch wel wat af en daar was ben ik niet zo weg van. Het is dus nog niet hun topper maar dat ze beter bezig zijn is wel te merken. Ook hier is het mooie nummer 'Whiskey in the Jar' te horen, wat ik toch een prachtplaat blijf vinden! Het is nog niet helemaal zoals ik 'Thin Lizzy' voor me zag dus ik houd mijn stem nog wat coulant, al kijk ik na de marathon wel even of er misschien toch nog een verhoging in zit!

Voorlopige tussenstand:
1. Vagabonds Of The Western World
2. Thin Lizzy
3. Shades Of A Blue Orphanage

avatar van muziekobsessie
4,0
by far Thin Lzzy's aller aller beste album! 10x beter dan die spierballenrock later. Hier zit bezieling in en raakt mij keer op keer! Schitterende ballans van pop en rock. Eric bell als gitarist is onovertroffen.
Heb nog wel wat platen van hierna maar deze blijf mijn altime thin lizzy favoriet. lekker puur

avatar van kaztor
4,5
geplaatst:
Voor mij het eerste echt rake Lizzy-album.
Nog steeds zijn ze zoekende naar een eigen sound, maar alles wordt hier ijzersterk neergezet.
Mama Nature Said, The Rocker, Gonna Creep Up On You, Little Girl In Bloom en het titelnummer zijn allen krakers, maar de overige nummers mogen er ook zeker zijn.
Er zit geen enkele misser tussen.
Zeker een van m’n favoriete Thin Lizzy-albums!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:40 uur

geplaatst: vandaag om 10:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.