Terry Reid - Rogue Waves (1978)

Label: Capitol

1. Ain't No Shadow (3:42)
  2. Baby I Love You (3:52)
  3. Stop and Think It Over (3:40)
  4. Rogue Wave (5:42)
  5. Walk Away Renee (4:18)
  6. Believe in Magic (6:32)
  7. Then I Kissed Her (4:43)
  8. Bowangi (4:15)
  9. All I Have to Do Is Dream (5:26)
Stijn_Slayer
Deze zit ook in het Original Album Series-setje. Had 'm zodoende al lange tijd in huis, maar nooit echt naar omgekeken. Minder verrassend en sprankelend dan Terry Reids eerste twee of drie platen, maar toch zeker een degelijke rockplaat zonder echte missers. De vocale prestaties van Reid zijn indrukwekkend en dat trekt 't toch over de streep. Aan het begin van zijn carrière wil hij nog wel eens zwalken, hier heeft hij zijn stem onder controle.

avatar van potjandosie
het vijfde solo album van de inmiddels 74-jarige singer/songwriter Terry Reid. behalve dat de man over een enorm stembereik beschikt (vandaar de bijnaam "Superlungs"), is de man ook een begenadigd gitarist. zijn carrière wordt gekenmerkt door vele commerciële tegenslagen. ook dit album bracht hem geen commercieel succes en tot op heden is zijn status die van een cult artiest, behalve in zijn thuisland Engeland waar de man door velen als een "living legend" wordt beschouwd. in 2018 trad de man op in het programma "Later with Jools Holland" en speelde hij een fraaie versie van "To Be Treated Rite" van zijn album "Seed of Memory".

Terry Reid verbleef destijds al vele jaren in Californië, waar hij eerder met Graham Nash als producer het prima album "Seed of Memory" opnam, toen hij in 1978 een contract tekende met Capitol Records "to cut a contemporary "Rock 'n Roll" album".

op "Rogue Waves" (monstergolven) staan 5 originals van Terry Reid (tracks 1,3,4,6 en , waarvan de funky tracks "Stop and Think it Over" en "Believe in the Magic" mij het best bevallen.

de overige 4 nummers zijn covers van:
"Baby I Love You" (Spector, Greenwich, Barry) bekend van Andy Kim en The Ronettes
"Walk Away Renee (Sansone, Calilli, Brown) bekend van The Four Tops
"Then I Kissed Her" (Spector, Greenwich, Barry) bekend van The Crystals
"All I Have To Do Is Dream" (Boudleaux Bryant) bekend van the Everly Brothers

zoals hierboven al eerder vermeld, krijgen deze nummers een degelijke rock behandeling, waarbij het stevig rockende "Then I Kissed Her" er bovenuit steekt.

dit album bevat inderdaad rock muziek met stevig gitaarwerk, uitgezonderd "All I Have To Do Is Dream" dat met de geweldige stem van Terry Reid als een akoestische ballad wordt uitgevoerd. voor mij het prijsnummer van dit album.

Album werd geproduceerd door Chris Kimsey & Terry Reid
Recorded at Brother's Studio, Santa Monica, California

Terry Reid: vocals, guitars
Lee Miles: bass
Doug Rodrigues: lead guitar
John Siomos: drums, percussion
Sterling Smith, James E. Johnson: organ
Denise Williams, Dyanne Chandler, Maxine Willard: background vocals

deelcitaat bij de remaster (1992) uit de liner notes van Roger Dopson (May 1992)
quote
"and this time everything seemed to be in place, right up until the album's release "Rogue Waves", an engaging, eclectic set which placed epic rearrangements of Rock icons alongside brilliant new material, was duly released in February '79.....but by the time it hit the stores there had been swinging staff cuts and reshuffles at Capitol, and the album received no promotion, it duly sank without a trace. What a waste"
unquote