Kamelot - Silverthorn (2012)

Label: Steamhammer

1. Manus Dei (2:12)
  2. Sacrimony (Angel of Afterlife) (4:39)

met Elize Ryd en Alissa White-Gluz

3. Ashes to Ashes (3:58)
  4. Torn (3:51)
  5. Song for Jolee (4:33)
  6. Veritas (4:34)

met Elize Ryd

7. My Confession (4:33)
  8. Silverthorn (4:51)
  9. Falling Like the Fahrenheit (5:06)

met Elize Ryd

10. Solitaire (4:56)
  11. Prodigal Son (Funerale / Burden of Shame / the Journey) (8:52)

met Alissa White-Gluz

12. Continuum (1:48)
  13. Manus Dei [Instrumental] * (2:12)
  14. Sacrimony (Angel of Afterlife) [Instrumental] * (4:38)
  15. Kismet [Instrumental] * (1:41)
  16. Ashes to Ashes [Instrumental] * (3:55)
  17. Torn [Instrumental] * (3:51)
  18. Song for Jolee [Instrumental] * (4:32)
  19. Veritas [Instrumental] * (4:34)
  20. My Confession [Instrumental] * (4:33)
  21. Silverthorn [Instrumental] * (4:51)
  22. Falling Like the Fahrenheit [Instrumental] * (5:06)
  23. Solitaire [Instrumental] * (4:56)
  24. Prodigal Son (Funerale / Burden of Shame / the Journey) * (8:52)
  25. Continuum [Instrumental] * (1:52)
  26. Grace * (3:24)
  27. Leaving Too Soon * (3:51)
avatar van jasper1991
Nieuwe Kamelot is dus met zanger Karevik van Seventh Wonder. Khan heb ik nooit een wereldwonder gevonden, geldt ook voor Karevik. Met Fabio Lione had ik Kamelot wel willen zien, maar die zit bij Vision Divine.

avatar van james_cameron
Uitstekend album met een prima debuterende Tommy Karevik (bekend van de progressieve metalband Seventh Wonder) als zanger. Ik denk dat niemand vorige zanger Roy Khan zal missen. De stem van Karevik past helemaal binnen het geluid van de band en hij tilt alle songs zelfs naar een nog iets hoger niveau. De songs zijn ditmaal iets moderner en wat steviger dan voorheen, wat vooral komt door het heerlijke gitaarwerk, dat een prominente plaats inneemt. Al met al een zeer aangename verrassing en absoluut één van de betere albums van de band.

Roy Khan is wel een wereldwonder, ik heb hem live gezien en gehoord, wat een go(u)den strot, ik zal hem dus zeker missen.

avatar van Bush Beast
Zo net binnen. We gaan er eens lekker naar luisteren. Vrijdag 2 november naar het concert in Eindhoven. Wij zijn van de benieuwde.

avatar van Sinner
Het lijkt er een klein beetje op alsof de zangerswissel de band toch een schop onder de kont heeft gegeven want Silverthorn is wat mij betreft meteen het beste wat ze in jaren hebben uitgebracht en mag zich wat mij betreft meteen bij de betere cd's van het jaar tellen. Nou vond ik Khan als zanger zeker niet de minste - maar Karevik doorstaat zijn vuurdoop met glans - zijn stem klinkt in grote lijnen hetzelfde als zijn voorganger en misschien zelfs nog wat krachtiger en afwisselender. De muziek is ook net een tikkeltje spannender dan op beide vorige cd's - die vond ik zeker niet slecht maar af en toe wel wat te gezapig en veilig - op Silverthorn komt Kamelot in ieder geval een stuk frisser en energieker voor de dag. De songs zijn wat steviger, het gitaarwerk wat agressiever en moderner. Het geheel klinkt overigens ook weer als een klok dankzij de uitstekende productie van Sascha Paeth. Met Silverthorn neemt Kamelot aardig revanche op iedereen die aannam dat het na het vertrek van Khan op zijn einde liep. Prima cd.

avatar van notsub
Kamelot mag dan een nieuwe zanger hebben, het klinkt allemaal erg vertrouwd. De heren hebben hun geluid gevonden en borduren hier rustig op voort. Silverthorn is bombastisch, symfonisch, melodieus en herkenbaar Kamelot. Kwaliteit biedt men genoeg, verassingen zitten in de details, maar doen er eigenlijk weinig toe. Risico's worden duidelijk gemeden, maar dat is geen probleem. De gevonden formule werkt voor Kamelot gewoon prima.

avatar van f2sputnik
Heerlijke CD, lekkere muziek.
Ik mis wel de stem van Roy Khan. Hij had een gouden strot. Wat door sommigen niet zo wordt ervaren.
Tommy Karevik maakt op deze CD in ieder geval ook indruk.
En wat Sinner zegt: de stemmen van zowel Roy Khan en Tommy Karevik lijken in veel opzichten op elkaar.
Ik kan gewoonweg deze muziek zeer waarderen.
Ik ga dan ook weer rustig op de bank zitten en de speakers lekker laten blazen.

Jeddy van Est
Aanvankelijk was ik erg enthousiast over dit album, maar ik moet toch concluderen dat dit album het niet haalt bij de voorgaande drie albums. Dat ligt een klein beetje aan de nieuwe zanger, maar vooral aan de kwaliteit van de nummers zelf. Met name de refreinen zijn minder sterk/aanstekelijk dan ik van Kamelot gewend ben. Dat het power metalgehalte op dit album nog lager is dan op 'Poetry For The Poisoned' is voor een echte power metal fan als ik ook teleurstellend.

avatar van Rinus
Lekker album weer van de band. Toen Roy Khan opstapte, en de band een nieuwe zanger aantrok, hield ik eigenlijk even mijn hart vast. Maar dat is nergens voor nodig geweest. De nieuwe zanger past eigenlijk naadloos bij de band, Hij zingt wat vaker in de iets lagere regionen (vind ik niet erg), en heeft daarnaast gewoon de goede stem voor de muziek van Kamelot. De nummers zijn eigenlijk best wel weer sterk. Misschien soms zijn de koortjes iets minder catchy, maar er zijn genoeg mooie melodielijnen te vinden in de songs. Voor de rest is alles weer in de puntjes verzorgt, en hoor ik elke luisterbeurt weer iets nieuws in de detailering. Daarnaast vind ik de interactie met zangeres Elize Ryd geweldig. Dat mogen ze op het volgende album verder uitwerken (doet Kamelot's evenknie , het oostenrijkse Serenity, ook).