Tom McRae - From the Lowlands (2012)

Alternatieve titel: Alphabet of Hurricanes Part 2

Uitgebracht in eigen beheer

1. Lately's All I Know (4:53)
  2. Nothing on the Dry Land (4:44)
  3. Sloop John B (3:23)
  4. Belly of a Whale (5:22)
  5. Fuck You, Prometheus (4:47)
  6. From the Lowlands (3:04)
  7. Ship of Blue and Green (4:16)
  8. All That's Gone (5:24)
  9. The Alphabet of Hurricanes (8:20)
Tom McRae staat altijd garant voor mooie, gevoelige nummers op prachtige wijze gezongen.
Voeg daar vaak een bezwerende muzikale begeleiding bij en elk album opnieuw kan ik dan weer concluderen dat het een artiest is die blijkbaar geen wanproducten aflevert, of vooruit: wat mindere albums. Elke keer kom ik dan ook op dezelfde score uit. Er is te weinig onderscheid in 's mans werk.

From the Lowlands is wederom een juweeltje en klinkt redelijk sober waardoor alle aandacht weer volop naar de stem van McRae kan gaan. Een stem die op verhalende wijze weer van alles voor het voetlicht werpt. Het is knap zoals hij er voor kan zorgen dat je helemaal in hem opgaat; je aan zijn lippen hangt als het ware. Alsof hij je met z'n gitaar bij jou in de woonkamer toezingt. Jij en Tom helemaal alleen en alles wat je dan nog kunt is ademloos luisteren.
Er zijn er maar weinig die dat gevoel bij mij weten op te roepen. Tom kan het.
Als je dan ook dat vreselijke Sloop John B (ja, ik ben niet zo'n Beach Boys liefhebber) weet om te toveren tot een versie waar ik prima mee kan leven dan heb je klasse (maar toegeven: ik vind het het minste nummer van dit album).

En dat is Tom McRae, evenals dit Alphabet of Hurricanes Part 2: pure klasse en het neigt aardig naar dat fantastische debuut door de sobere aanpak!