The Higher Intelligence Agency - Freefloater (1995)

Electronic

9. U.H.I. (0:30)
  10. Taz (9:36)
avatar van Weirdo Wizzy
Higher Intelligence Agency – Freefloater

Een cd die perfect in het rijtje van de stroom van uitstekende electro-albums uit die tijd past, deze Freefloater. Vanaf de eerste luisterbeurt klonk dat al erg prettig, maar de muziek kon zich nog niet echt onderscheiden. Ik grijp echter verrassend vaak terug op dit album en met elke luisterbeurt openbaart de ware schoonheid zich iets meer.

Freefloater klinkt alvast kraakhelder en daar hou ik van bij dit soort ‘bliepjesmuziek’. De zojuist gebruikte term doet deze muziek natuurlijk geen eer aan. De muziek komt in ieder geval niet klinisch over maar juist heel warm. De heren laten horen dat ze veel gevoel voor melodie hebben. En natuurlijk door bepaalde geluiden of melodieën erin te gooien laten ze een nummer helemaal open bloeien. Het lieflijke Ting bijvoorbeeld waar rond de twee minuten dat geluidje binnenkomt. Volgens mij een voice-sample, maar ik weet het niet zeker. Zulke momenten geven een contrast met dat typische elektro-geluid en geeft de muziek een warm, menselijk karakter. Qua ritmes vind ik dit een heerlijk nummer. Wat het ritmische betreft moet ik hier ook steeds denken aan een Boards of Canada (in hun eerdere jaren).

Het concept is dus wel veelal hetzelfde bij dit album: speelse melodieën, dub effecten en andere tierelantijntjes over prettige ritmes. In die zin is het niet afwisselend, maar de nummers zelf zijn mooi opgebouwd en herbergen genoeg opveermomenten en lekkere grooves wat er voor zorgt dat de muziek zowel ontspannend als enerverend blijft.

Favoriete nummers: Skank, Pinkgreen

4,5 ster