menu

De La Soul - Stakes Is High (1996)

mijn stem
3,92 (157)
157 stemmen

Verenigde Staten
Hip-Hop
Label: Tommy Boy

 1. Intro (2:35)
 2. Supa Emcees (3:40)
 3. The Bizness (5:41)

  met Common

 4. Wonce Again Long Island (3:39)
 5. Dinninit (4:20)
 6. Brakes (4:06)
 7. Dog Eat Dog (3:36)
 8. Baby, Baby, Baby, Baby, Ooh Baby (2:10)

  met Jazzyfatnastees

 9. Long Island Degrees (3:27)
 10. Betta Listen (4:28)
 11. Itsoweezee (Hot) (4:55)
 12. 4 More (4:18)

  met Zhané

 13. Big Brother Beat (3:42)

  met Mos Def

 14. Down Syndrome (3:04)
 15. Pony Ride (5:26)

  met Truth Enola

 16. Stakes Is High (5:30)
 17. Sunshine (3:39)
totale tijdsduur: 1:08:16
zoeken in:
avatar van MFPascal
4,5
Ik had tot voor kort nooit zo'n aandacht besteed aan dit album om een of andere reden. Nu heb ik 'em weer een aantal keren beluisterd en dit blijft toch echt een geniaal album van een geniale groep. Het zou me niets verbazen als ik dit album over niet al te lange tijd in mijn top 10 plaats. Erg lekker.

avatar van panjoe
4,0
panjoe (moderator)
gweah schreef:
Na lang en grondig onderzoek kom ik eropuit dat ik dit toch de beste van De La Soul vind.

avatar van Shelter
4,0
Bij dela soul heb ik altijd moeite om iets beter te vinden dan het andere werk voor een lange tijd. Ik bedoel het wisselt constant bij mij, eigenlijk vind ik alles vet en het vaakst vind ik 3 feet high and rising en De La soul is dead het vetst. Maar af en toe komt deze ook op 1

avatar van principal2000
4,0
Toen ik deze toendertijd aanschafte, heb ik hem helemaal grijs gedraaid en was ik helemaal fan van het album. Nu, jaren later, vind ik het nog steeds een goed album, maar ik mis toch een beetje de funky, lichtvoetige sound van hun voorgaand werk. De hamvraag was natuurlijk of De La Soul zonder Prince Paul ook prima werk (of klassiekers) kon afleveren. Met dit album bewijst de groep dat ze prima zonder Prince Paul afkunnen. Alleen bracht deze man wel iets extra's. Het feit dat ik op dit album alleen de titeltrack echt meesterlijk vind, zorgt voor een lagere score dan de voorgangers. Blijft wel een feit dat de overige nummers minstens redelijk en vaak zelfs aardig goed tot goed zijn. Toch mis ik een vleugje Prince Paul om te komen tot maximale score. Tekstueel is dit De La Soul zoals je van ze mag verwachten: vermakelijke en tegelijkertijd inhoudelijke lyrics.

avatar van nega
4,0
Nog nooit echt goed naar een De La album geluisterd, heb alleen de opvolger hiervan op cd gehad waar best lekkere nummers opstonden. Mja ik dacht laat ik is hiermee beginnen, maar wat een lekkere plaat is dit zeg, het doet mij een beetje denken aan Pharcyde.
Beats zijn erg rustgevend, dope samples, lekkere drums met daarop de flows van de MC's creeren een erg dope sound.
Volgens mij is dit album best wel vaak gequote, want bij sommige stukken moest ik even denken waar ik het van kon( bijv. het refreintje van Supa Emcees, intro van The Bizznes "Bass up the track a lil bit, cause I wanna hear that .."). Posdnuos is voor mij de beste hierop en doet me veel denken aan J-live qua stemgeluid.
Ik heb nu 2 keer een draai aan gegeven en ik begin rustig met een 4. Zal hem wat vaker opzetten, met zeker een kans op stemverhoging.

avatar van principal2000
4,0
nega schreef:
Nog nooit echt goed naar een De La album geluisterd, heb alleen de opvolger hiervan op cd gehad waar best lekkere nummers opstonden.


Ik denk dat je het zelf inmiddels door hebt, maar je moet snel de rest van het werk van De La gaan luisteren. Deze is door de heren zelf geproduceerd, maar vaak kregen ze hulp van Prince Paul. Persoonlijk vind ik hun eerste vier albums erg goed tot klassiek. Dit is de laatste in de reeks. Je kan de albums ook echt niet met elkaar vergelijken. Misschien hooguit 3 Feet High... en De La Soul Is Dead. Veel luisterplezier!

avatar van panjoe
4,0
panjoe (moderator)
principal2000 schreef:
(quote)


Ik denk dat je het zelf inmiddels door hebt, maar je moet snel de rest van het werk van De La gaan luisteren. Deze is door de heren zelf geproduceerd, maar vaak kregen ze hulp van Prince Paul. Persoonlijk vind ik hun eerste vier albums erg goed tot klassiek. Dit is de laatste in de reeks. Je kan de albums ook echt niet met elkaar vergelijken. Misschien hooguit 3 Feet High... en De La Soul Is Dead. Veel luisterplezier!

Ik weet niet wat het is, maar ik vind dit toch wel dé lekkerste.
Velen zullen er schande van spreken maar ik voel hun eerste 3 platen echt minder, ik luister de beste nummers van hun nieuwere werk vaker dan de nummers van het drietal 3FH&R, DLSID en BM. Misschien komt het ooit, misschien nooit... Ik vind het iig jammer want ik lees dat de meesten deze albums toch het beste kunnen waarderen!

avatar van FunkyMonk
5,0
Het hangt er zo'n beetje vanaf welke sound je prefereert; dit is écht meer typisch mid 90's. Ik vind dit ook hun beste album; maar kan evengoed genieten van hun eerste 3 albums. (vooral Buhloone Mind State, blijft overigens een erg ondergewaardeerde plaat)

|Joël|
Stakes Is High en Buhloone Mindstate zijn eveneens mijn favoriete De La Soul.

avatar van Drunk Co-pilot
4,5
wat een plaat.. ik weet niet hoe ik dit moet beschrijven maar zeker een van de beste van de la!!

avatar van Psycholamp
4,5
Het geluid is anders, maar zeker niet slechter nog steeds een toppertje en vernieuwend knap. Later lukte dat de heren, helaas, niet meer.

avatar van Weirdo Wizzy
Stakes Is High is mijn enigste album van De La Soul. Een blinde aankoop was het niet want ik was wel bekend met een aantal nummers. Het is me goed bevallen. Beats zijn leuk. De rappers kunnen ook een leuk potje rappen. Leuke teksten met hier en daar een kritische noot bijv. in het titelnummer.

Ja...als ik aan De La Soul - Stakes Is High denk zijn leuk en sympathiek de woorden die als eerst in mij opkomen!

4,0 ster

jazzybelle
Stakes Is High mijn favoriete De La Soul-plaat. Ik denk omdat dit net wat moderner klinkt dan het echte oldschool werk van ze, maar het is weer wat klassieker dan het latere De La Soul werk. De titeltrack is echt briljant, maar ook de overige nummers kunnen me wel bekoren.

5,0
Zwaar onderschat dit, gewoon alleen maar classics.

avatar van MAS
4,5
MAS
Hoezo is dit album onderschat?

avatar van hank2
4,5
Ja! Heerlijk dit. De mid 90's style ligt me toch duidelijk beter dan het oudere werk van De la Soul. Dit is echt een fantastische plaat. Begin met 4 sterren, maar dat zal waarschijnlijk wel hoger uitvallen.
Einde van de plaat is trouwens Pony Ride, Stakes Is High, Sunshine

avatar van panjoe
4,0
panjoe (moderator)
Waarom heb jij hier nooit op gestemd MAS ?

avatar van MAS
4,5
MAS
Geen idee. Ik ken het album uiteraard wel. Dit is sowieso een 4 of 4.5 waard. Ik ga het vandaag weer een keer luisteren en dan ga ik stemmen.

avatar van Ernie
5,0
Nog niet zo lang geleden aangeschaft en hij wordt nu al heel erg geaprecieerd. zowiezo de beste De la soul die ik al heb gehoord en het enige andere album dat van hen ken is 3feet high and rising. Brakes en Big brother beat zijn echt pareltjes

avatar van Mercy
5,0
Jemig, wat een tape. 'The bizznizz' met Common vind ik persoonlijk héél sick.

'well, i'm the P.L.U.G. to the One, walk around on planet earth, makin' money, having fun'.

Het hele refreintje is off the hook, wat zeg ik, de hele CD .

Ja, ik ga denk ik toch voor de volle 5* stars man.

avatar van Ernie
5,0
half sterretje erbij. Heb de plaat heel de week gedraaid in de camionette en kan hier niet veel zwakke momenten op vinden. de laatste 4 nummers zijn echt schitterend iets wat bij sommige hip hop acts niet het geval is. ofwel vermindert de aandacht door een te lange speelduur ofwel vind ik de laatse nummers gwn kwalitatief minder goed. op deze plaat kan ik niet wachten tot big brother beat begint en ze volledig losgaan tot sunshine. beste zin is toch wel uit Itsoweezee
I bet your ass is darker than a mobb deep track gwn geniaal.

avatar van RebelINS
4,5
Super vet album toch weer van toch wel mijn favoriete hip hop groep De La Soul.
Het mooie aan dit album is dat ze bewijzen ook zonder Prince Paul wel degelijk erg goede producties af te kunnen leveren. Het hele album kent zo'n beetje dezelfde stijl en is dus ook één geheel.

Tekstueel gezien zit het allemaal fantastisch in elkaar. Van serieuze kritische teksten in Supa Emcees en Stakes is High tot luchtige teksten in Betta Listen. Het zit er allemaal in. Als je dan ook nog de sterke gastbijdrages meerekent kom je voor mij tot een nagenoeg perfect hip hop album.

4,5*

Yo, it's about love for cars, love for funds
Loving to love mad sex, loving to love guns
Love for opposite, love for fame and wealth
Love for the fact of no longer loving yourself, kid
We living in them days of the man-made ways
Where every aspect is vivid
these brothers no longer talk shit
Hey yo, these niggas live it
'Bout to give it to you 24/7 on the microphone
Plug One translating the zone
No offense to a player, but yo, I don't play
And if you take offense, fuck it, got to be that way
J.D. Dove, show your love, what you got to say?

avatar van Ernie
5,0
blijft toch het beste hip-hop album dat ik heb! na 2 jaar nog nix van kracht ingeboet. goede beats, zalig flowende Mc's en perfecte gastbijdrages en een einde om u tegen te zeggen : 4more tot sunshine

edit : ik bedoelde dus de line uit betta listen

I bet your ass is darker than a mobb deep track! echt te grappig

avatar van niels94
4,0
Ik vond dit album eerst wat saai, maar nu groeit het en groeit het. Geweldige flows en teksten over ietwat kale maar zeer sterke beats. Ook de gastartiesten zijn natuurlijk briljant. Dit bevalt mij beduidend beter dan 3 Feet High and Rising, waar ik tot de dag van vandaag nog niet veel aan vind.

avatar van Jar0on
4,0
De La Soul heeft me altijd al aangesproken doordat ze deel waren van de Native Tongues.
Helaas begon ik met 3 Feet High And Rising die me totaal niet pakte (alleen dan de bekendste, beste nummers). Tijd later vond ik Buhloone Mindstate voor 5 euro op internet waardoor ik hem kocht die me meer pakte waardoor ik ook deze Stakes Is High uitging proberen en deze viel me heel goed! Vind dit een heerlijk album met lekkere producties en goeie lyrics. Dit is zeker het favoriete De La Soul album voor mij, daarna Buhloone Mindstate.

avatar van Shelter
4,0
@Jaroon, De La soul is dead van 1991 is naar mijn mening wat relaxter als 3 feet high and rising.
Die moet je ook eens proberen dan. Alhoewel de stijl op deze wel wezenlijk anders is dan eerstgenoemde.

avatar van Jar0on
4,0
Shelter schreef:
@Jaroon, De La soul is dead van 1991 is naar mijn mening wat relaxter als 3 feet high and rising.
Die moet je ook eens proberen dan. Alhoewel de stijl op deze wel wezenlijk anders is dan eerstgenoemde.

Heb hem wel is opgezet maar er stonden me teveel skits op waar ik nooit zo van hou! Ik ga hem later nog wel is proberen maar eerst maar ff genieten van Stakes Is High en Buhloone Mindstate

avatar van Shelter
4,0
ja die skits zijn altijd shit bij hun, zonder skits zijn de albums stuk voor stuk classics!

avatar van niels94
4,0
Het titelnummer is wellicht één van de hiphopnummers die het dichtst in de buurt komt van perfectie, van de beat tot de flows tot de teksten tot en met elke stem die gebruikt wordt. Gewoonweg geniaal van begin tot einde. Opvallend is wel dat ik het de eerste paar luisteren maar een saai nummer vond en het ook daarna maar erg langzaam groeide. Het album als geheel is ook erg goed, echt veel beter dan 3 Feet High and Rising als je het mij vraagt.

avatar van Nr.4
4,5
Dit album om 1 of andere reden altijd wat links laten liggen, maar ben er erg van aan het genieten de afgelopen dagen. Erg sterk en ben blij dat de muziek minder wordt onderbroken dan op 3 feet en de la soul is dead.

avatar van gweah
4,0
Niek schreef:
Een plaat waar nog veel meer inzat dan eruit is gekomen helaas. Sommige producties hierop kennen wel zo'n unieke laidback sfeer. Dan doel ik op nummers als Dinninit, Brakes en Dog Eat Dog. Helaas is 1 van de gevolgen hiervan dat diezelfde producties samen wat meer neigen naar het 'dertien in een dozijn' fenomeen, vooral in vergelijking met vorige platen waarop de producties juist voor de afwisseling zorgden. Nu moeten de Dela mannen zijn voor de afwisseling zorgen en dat doen ze net niet adequaat genoeg om deze platen een dergelijke status mee te geven welke hun eerste twee platen wel hebben bereikt. Zo kom ik ook tot de mening dat ik, in tegenstelling tot de meeste albums, hier wel flink wat featers had toegejuicht. Q-Tip en Phife Dawg hadden hier nog een nummertje moeten opluisteren met hun talent, Dres had nog leuk geweest en weet ik veel wie nog meer. Dat had de verschillende nummers iets meer van elkaar onderscheiden, wat het luisterplezier ten goede komt. Desalnietemin een welverdiende 4 voor de laatste der topDela-platen.


Zes jaar na dato ga ik je toch gelijk geven. Ik ga ook bekennen dat Stakes Is High bij mij de status van Favoriete De La Album kwijtraakt aan.... De La Soul Is Dead.

Dat vind ik over de gehele linie toch een stukje genialer.

avatar van panjoe
4,0
panjoe (moderator)
Eens met bovenstaande, dit blijft voor mij één van de allerbeste hiphopplaten die ooit zijn gemaakt, maar omdat de fantastische laid-back producties een beetje te veel van hetzelfde zijn moet Stakes Is High het doen met een nette tweede plek. Het enige verschil met gweah, is dat voor mij Buhloone Mindstate hét album der De La albums is.

avatar van Ernie
5,0
Vandaag 20 jaar oud deze classic!
Doorstaat moeiteloos de tand des tijds zowel qua productie als lyrics

Nog altijd mijn favoriete De La Soul

Gast
geplaatst: vandaag om 02:47 uur

geplaatst: vandaag om 02:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.