Helloween - Better Than Raw (1998)

Duitsland
Rock / Metal
Label: Raw Power

1. Deliberately Limited Preliminary Prelude Period in Z (1:44)
  2. Push (4:44)
  3. Falling Higher (4:45)
  4. Hey Lord! (4:05)
  5. Don't Spit on My Mind (4:23)
  6. Revelation (8:21)
  7. Time (5:41)
  8. I Can (4:38)
  9. A Handful of Pain (4:48)
  10. Lavdate Dominvm (5:09)
  11. Midnight Sun (6:18)
  12. Back on the Ground * (4:36)
  13. A Game We Shouldn't Play * (3:36)
  14. Perfect Gentleman [Live Bootleg Version] * (3:27)
  15. Moshi Moshi ~ Shiki No Uta [Live] * (6:53)
avatar van lennert
Gredverdemme, voel ik me even in de aap gelogeerd. Ja, ik heb een obsessie met iedere scheet die Kai Hansen laat en zodoende voelde ik me echt van tevoren al verplicht en vooringenomen dat Walls Of Jericho mijn Helloween-lijst zou sieren op de bovenste plaats, maar Better Than Raw is gewoon te verdomd goed om dit te laten gebeuren. Het eerste Helloween album waar ik alle nummers goed vind en echt geen enkel moment zin heb om te skippen. Ja, er zijn met Don't Spit On My Mind en Falling Higher een tweetal mindere goden, maar nog steeds steken deze nummers boven het gros van de andere Helloweentracks op vorige albums uit dat dit me niets uitmaakt.

Deliberately Limited Preliminary Prelude Period In Z/Push zijn een allesverpletterende opener, terwijl Revelation en Midnight behoren tot de beste powermetalsongs ooit. Time is een naargeestige ballad die me kippenvel geeft, terwijl Hey Lord voor zover het gaat om de softere meezingballads oprecht een hoop kwaliteit bevat. Een andere stiekeme favoriet is de ultieme feelgoodtrack I Can, terwijl het ook onmogelijk is om niet te glimlachen bij Lavdate Dominvm.

De productie is fantastisch, Derris' zang is uitstekend, de riffs beuken enorm en de ritmesectie is allesomverblazend. Better Than Raw is oprecht tot nu toe in deze reis mijn absolute Helloween-favoriet en ik betwijfel of dit de komende dagen gaat veranderen!

Voorlopige tussenstand:
6. Chameleon
7. Keeper Of The Seven Keys Part II
8. Pink Bubbles Go Ape

avatar van RuudC
Op Better Than Raw begint Helloween dan eindelijk aan de tweede jeugd. De commercieële uitspattingen en flauwe humor wordt eindelijk achterwege gelaten en de heren gaan weer vol over op euro-powermetal. Wel mooi op tijd trouwens, want het genre werd in deze tijd even weer groot.

Dat de heren er vol in gaan, merk je in alles: tempo, melodie en vooral energie. Better Than Raw is Helloweens meest energieke plaat. Het beluisteren staat gelijk aan het rennen van een Marathon. Ik lees elders berichten dat Midnight Sun niet live gespeeld wordt, omdat het te moeilijk is. Tegelijkertijd jammer en grappig. Het zegt ook wel iets over de inzet. Better Than Raw is een heerlijke plaat die net niet de eerste Keeper voorbij sprint. Het heeft met het eerder genoemde Midnight Sun wel het beste nummer in huis dat de band ooit schreef. Zo hard en virtuoos klonken de heren nog niet eerder. Als halverwege het ge-woohoo start met de fenomenale solo's, krijgt het een episch randje wat kippenvel oplevert. Ik kan niet beter omschrijven hoe dol ik op dit nummer ben. Een prachtplaat van Helloween en zonder twijfel een van hun beste.

Tussenstand:
1. Keeper Of The Seven Keys Pt. 1