James Taylor - Hourglass (1997)

Label: Columbia

1. Line 'Em Up (4:45)
  2. Enough to Be on Your Way (5:29)
  3. Little More Time with You (3:53)
  4. Gaia (5:32)
  5. Ananas (5:45)
  6. Jump Up Behind Me (3:30)
  7. Another Day (2:23)
  8. Up Er Mei (3:49)
  9. Up from Your Life (5:17)
  10. Yellow and Rose (4:55)
  11. Boatman (3:59)
  12. Walking My Baby Back Home (3:13)
  13. Hangnail (2:21)
avatar van potjandosie
na een stilte van 6 jaar verscheen "Hourglass" de opvolger van het matige "New Moon Shine". zeg maar gerust een "return to form" met veel bovengemiddeld goede liedjes. een album waar hij in de States een Grammy mee in de wacht sleepte.

10 originals van James Taylor plus "Boatman" van zijn broer Livingston Taylor en Maggie Taylor en een cover "Walking My Baby Back Home" (Fred Ahlert/Roy Turk) een American classic stammend uit 1930.

prijsnummers zijn wat mij betreft het mid-tempo "Line 'Em Up" en de pracht ballad "Gaia" met Branford Marsalis op sax.

verder fraaie mid-tempo liedjes als "Little More Time with You" met Stevie Wonder op harmonica, het deels in het Frans gezongen "Ananas", "Jump Up Behind Me" waarop Sting te horen valt met prachtige klanken van Michael Brecker op Ewi (electronic wind instrument), "Yellow and Rose" met een backing vocal van Shawn Colvin en het sterke "Boatman".

"Enough to Be on Your Way" met Yo-Yo Ma op cello en fraai vioolspel van Mark O'Connor, "Another Day" en "Up Er Mei" met een backing vocal van Jill Dell' Abate zijn ballads die lekker weg luisteren. ervaar alleen "Up from Your Life" als een dissonant op dit consistente album, dat fraai wordt afgesloten met de jazzy ballad "Walking My Baby Back Home".

de hidden track "Hangnail" sluit prima aan bij de fijne flow van "Hourglass", waar o.a. Dan Dugmore op pedal steel gitaar op meerdere nummers een fraaie bijdrage aan levert.

Album werd geproduceerd door Frank Filipetti & James Taylor