War - The World Is a Ghetto (1972)

Funk / Soul
Label: United Artists

1. The Cisco Kid (4:38)
  2. Where Was You At (3:29)
  3. City, Country, City (13:26)
  4. Four Cornered Room (8:10)
  5. The World Is a Ghetto (10:20)
  6. Beetles in the Bog (3:52)
tondeman
De laatste tijd steeds vaker aan het draaien en hij wordt steeds relaxerender. Erg chill plaatje

avatar van HammerHead
The World is a Getto, dat nummer is m'n zwager de laatste tijd ook nogal verslingerd aan, relaxed inderdaad. Volgende keer dat ik daar ben de hele plaat maar eens luisteren.

avatar van Kos
Kos
Prachtig nummer!

avatar van jellorum
The World is a Ghetto, hip-hop avant la lettre, schitterend nummer inderdaad...
Ik had niet durven denken dat men '72 dit al zou brengen...

Boets11
pracht plaat

avatar van Hans Brouwer
Kos schreef:
Prachtig nummer!
Prachtig album. Wist niet dat funk zo lekker kan zijn. War bewijst het met "The World Is a Ghetto (1972)" en andere albums. Aanrader. 4.5****

Misterfool
Het titelnummer midden in de nacht op hoog volume afdraaien. Het beste wat ik ooit gedaan heb. Dit swingt de pannen uit!! Ik weet alleen niet wat de buren er van vinden,maar dat merken we morgen wel.

avatar van Angelo
Bijzonder lekker funkalbum van War. Latin, jazz, funk, rock, en soul… al deze genres komen aan bod bij ‘The world is a ghetto’. Instrumentaal steekt het gewoon subliem in elkaar. Op tekstueel gebied zit er ook wat variatie in, neem het luchtige ‘Where was you at’ of het zwaardere, zelfs ietwat duistere en mystieke ‘Four cornered room’. Een ruim dertien-minuut durende versie van ‘City, Country, City’ is meesterlijk, en dan de titeltrack… nog zo’n knaller. Een chille funkplaat met zes toppers. De tijdloze sound is de grootste troef op dit album. Ik kan niets negatiefs aanmerken op dergelijke albums.

avatar van matthijs
Heerlijk geproduceerd, lekker veel percussie, veel details, beetje spacy. De lange nummers vervelen me niet (wat me bij lange nummers vaker gebeut dan bij korte).

avatar van Broem
Mooie remaster van dit album te pakken gekregen. Kende enkel het titelnummer maar de rest van de cd is dik in orde. Lekkere funk met een behoorlijke soul. Ruim 40 jaar oud. Top

avatar van lennon
Dus als ik wat soul/funk etc wil proberen uit deze periode, kan ik deze blind aanschaffen?

avatar van Broem
Blind aanschaffen kan altijd als je maar eerst naar het album hebt geluisterd

avatar van matthijs
Broem schreef:
Blind aanschaffen kan altijd als je maar eerst naar het album hebt geluisterd

Inderdaad! Het schijnt dat Stevie Wonder dat zelfs altijd doet in zijn platenwinkel.

avatar van lennon
Nou nou, aan te gekke humor ontbreek het hier in ieder geval niet. Dank voor de bruikbare tips mannen

avatar van scott
Echt geweldige muziek, wat een sound op deze plaat zeg! De hoes vind ik ook erg leuk!
Muziek dat verschillende stijlen bevat en lekker eigenzinnig klinkt.

Het titel nummer is een van de best bewaarde muzikale geheimen ooit, hoezo stairway of rapsody?
The world is a ghetto!

Dat de groep War uit uitstekende instrumentalisten bestaat lieten ze een jaar later in 1973 ook horen op War Live. Via die geweldige live plaat kwam ik bij dit The World Is A Ghetto uit, hun meest succesvolle album. En dat is niet voor niets. De songs steken ingenieus in elkaar: allerlei stijlen, instrumenten en solo's hoor je door en achter elkaar. We horen jazz-funk, funk, soul, een beetje latin en toch vormt elk nummer een mooi geheel.

Titelsong The World Is A Ghetto is werkelijk subliem mooi, wat een sax is daar trouwens op te horen. IJzersterk is ook Four Cornered Room, met een meer spooky funky sfeer. The Cisco Kid is een lekkere, meer poppy song, die ook veel live wordt gespeeld. En verder staat er geen filler op dit album. Voor (jazz-)funk / soul liefhebers niet te missen, deze fraaie plaat!

avatar van Rudi S
Ha,ha vanochtend nog eens geluisterd, fraai album, fantastische titelsong.
Ik dacht nog dit is echt een album voor west
Ik ben trouwens wel een fan van Lee Oskar.

Nou ja: wat een toeval Rudi S!
Hoewel, als je allebei een goede smaak hebt.

Nog een wel heel stom toeval: ik kocht even geleden deze LP. Een tijdje daarvoor had ik van War de LP Galaxy gekocht, voor 1 (!) euro, vooral omdat de hoes gescheurd en beschreven was.
Ik haal vervolgens de plaat uit de hoes van The World Is A Ghetto: blijkt er nog een hoes in te zitten, die van Galaxy, in topconditie. Dat geloof je toch niet?

avatar van Minneapolis
Wow.. Vandaag via discogs de lp ontvangen.
Alleen al om de fantastische hoes (die bij mij wel iets bleker is) wilde ik 'm graag hebben, maar ook om Four Cornered Room en The World Is a Ghetto. The Cisco Kid en Where Was You At kende ik ook al, en dat zijn ook prima nummers. Maar wat is City, Country, City een fijne verassing zeg!
Al met al een heerlijke plaat.

Geniet ervan Minneapolis!

west schreef:
Geniet ervan Minneapolis!

Bedankt. Doe ik zeker. As we speak (hij staat nu op).

Kun jij toevallig andere War albums aanraden in de sfeer van City, Country, City en The world.., met hun lekkere groove en fijne jazzy solo's?
Los van deze plaat ken ik namelijk alleen de losse nummers Low rider (duidelijk een andere stijl), Outlaw en Spill the wine.

edit: ik lees net je commentaar bij Galaxy. Ik ga deze maar eens luisteren denk ik. Of sowieso de lange War tracks.

Minneapolis schreef:

Van Galaxy vond ik eerst vooral de titelsong en de lange slottrack erg goed, maar inmiddels vind ik de 3 andere nummers toch ook niet onaardig.

Wat mij betreft nog de aanrader: War - Youngblood (1978)
Wordt vaak vergeten, want het is een soundtrack. Kan je wel redelijk makkelijk aan komen. Staat één van hun beste lange nummers op: Youngblood (Livin' in the Streets) (10:43).
Maar ook This Funky Music Makes You Feel Good & Flying Machine (The Chase) zijn erg fijn.

avatar van Minneapolis
Bedankt voor de tips west!
Ik ben bang dat het lijstje van deze dure verzamel hobby weer wat langer gaat worden.

Heerlijke plaat, swingt lekker weg. Onlangs de vinylbox weten de bemachtigen met de eerst 5 album na Eric Burdon ( welke overigens ook fantastisch zijn ).

avatar van harm1985
Kwam dit album tegen in dit lijstje:
From 1956 to 1980: The top album from the year you were born - aol.com

Eens even checken.