menu

Emmylou Harris - Elite Hotel (1975)

mijn stem
3,75 (113)
113 stemmen

Verenigde Staten
Country / Roots
Label: Reprise

  1. Amarillo (2:59)
  2. Together Again (3:49)
  3. Feelin' Single - Seein' Double (2:27)
  4. Sin City (3:54)
  5. One of These Days (3:00)
  6. Till I Gain Control Again (5:32)
  7. Here, There and Everywhere (3:41)
  8. Ooh! Las Vegas (3:41)
  9. Sweet Dreams (4:16)
  10. Jambalaya (3:08)
  11. Satan's Jewel Crown (3:10)
  12. Wheels (3:12)

    met Jonathan Edwards

  13. You're Running Wild * (1:44)

    met Rodney Crowell

  14. Cajun Born * (3:19)
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 42:49 (47:52)
zoeken in:
3,0
Wel een mooie cd met liedjes die voorbeeldig zijn voor de vrouwencountrymuziek van de jaren '70. Zoals altijd staan er wel wat flauwe covers op een cd van Emmylou, maar dat zijn we inmiddels gewend...

Stijn_Slayer
Deze heb ik net voor 2,50 op LP aangeschaft en ik moet zeggen dat ik deze ontiegelijk sterk vind. Emmylou Harris kende ik enkel van naam en ik wist dat ze een goede stem had. Bij deze maak ik daar een fantastische stem van! Mooie gevoelige nummers maar ook vrolijke snelle nummers zoals Amarillo.

Daarbij is het ook heerlijk sfeervol. Een aanrader dus .

avatar van Madjack71
Zekers en vast een goede plaat, vooral in het genre. Emmylou is toch de Alison Krauss uit de jaren zeventig, ontdekt destijds door Gram Parsons en veel meer dan alleen Mr. Sandman. Deze grande dame van de betere country heeft niet met de minste namen samen gewerkt; Gram Parsons/The Band of Neil Young o.a en heeft de achtergrond vocalen verzorgt op Dylans Desire.
Deze plaat is over de gehele linie goed in balans en heeft in Jambalaya misschien een ietwat overbodige cover, maar geeft maar weer aan wat een invloed die Hank Williams toch is geweest.
De cover van Lennon/Mc Cartney vind ik zelf wel goed geslaagd; Here, There and Everywhere blijft de geest van de scheppers bewaren, maar Emmylou weet er haar eigen draai aan te geven met haar mooie stem. Verders zijn SIn City van Gram Parsons en Chris Hillman en Satan's Jewel Crown het vermelden waard.
Leuk detail; Bernie Leadon DE gitarist van de oude Eagles speelt een partijtje mee op Sweet Dreams.
Country zoals ik het graag mag horen van een dame met een god gegeven stem ervoor, die mooi oud is geworden.

avatar van kort0235
3,5
Ik ben wel een fan van Emmylou Harris. Zij is een van de betere country-zangeressen.
Zo ook deze plaat is goed en verveelt geen moment.
uit de 1 euro-bak gevist!

avatar van henk01
4,5
4.5*

Een stuk beter !

sugartummy
er spelen ook wat mensen uit elvis' band mee, die emmylou na het overlijden van gram parsons overnam. geweldige uptempo nummers en even goede ballads met uitschieter de beatlescover.

avatar van spinout
4,0
Een goede klassieke Harris plaat. Zo klinken haar albums niet meer, wat geen afbreuk doet aan haar hedendaagse albums.

4,0
Worden mensen hier wel eens misselijk van Here, There and Everywhere? Gelukkig volgt daarna Las Vegas .

avatar van teus
5,0
ThirdEyedCitizen schreef:
Worden mensen hier wel eens misselijk van Here, There and Everywhere? Gelukkig volgt daarna Las Vegas .


Ik alvast niet ....integendeel
Ook al blijft het origineel staan als een huis
Vind daarnaast haar versie van Here, There and Everywhere ..ook heel bijzonder mooi ?

5,0
De eerste Emmylou Harris LP die ik jaren geleden kocht en sindsdien een fan van haar. Herinner me nog een interview met haar in het muziekblad OOR; jarenlang bewaard, later zoek geraakt. Naderhand een cd gekocht , waar ook de 2 bonustracks op staan. daar duikt voor het eerst de naam Rodney Crowell op, die later nog een grote rol zou spelen in de Hot Band om uiteindelijk ook 2 cd's met haar op te nemen.

avatar van Twinpeaks
4,5
Ook deze herontdekt . Had hem al jaren in de kast op lp , maar die kraakte erover. Vorige week mee gegrist uit een bak waarin allemaal eurohouse cd's lagen. Voor 1 euro zo blij als een ei. Nog ietwat beter dan de voorganger van dit album al heb ik altijd al de schurft gehad aan Jambalaya. Door wie dan ook uitgevoerd.
Voor de rest weer die stem , en de mooie subtiele begeleiding. Vanavond terwijl de regen de kust geselt,zorgt Harris voor warmte en tevredenheid in huize Twinpeaks. Ook 4 en halve ster.

avatar van potjandosie
5,0
een monumentaal album van de inmiddels 76 jarige Emmylou Harris, geboren in Birmingham, Alabama.
op dit album horen we folk, country (rock), country & western, honky tonk, bluegrass lang voordat de term "americana" werd uitgevonden. er verschenen destijds in de U.S.A. 6 singles van dit album, t.w. nummers 1,2,5,6,7 en 9. de re-issue van dit album uit 1975 op cd (2004) klinkt geweldig. hoewel ik hier geen discussie cd versus vinyl wil opstarten, hoor ik net iets meer dan op de destijds door mij grijs gedraaide LP.

de c&w tracks "Sweet Dreams" (Don Gibson) en "Together Again" (Buck Owens) werden grote hits in de Billboard country single lijstjes. de obligate cover van het Hank Williams nummer "Jambalaya" was wellicht een logische songkeuze in dat tijdsbestek en in die fase van haar carrière.

(h)eerlijke honky-tonk op "Sin City" en "Wheels" beide Chris Hillman/Gram Parsons nummers, die eerder verschenen op de klassieker "The Gilded Plalace of Sin" van The Flying Burrito Brothers.

up-tempo rockers "Amarillo"(co-written met Rodney Crowell) en "Ooh Las Vegas" van Gram Parsons/Rick Grech, de laatste afkomstig van het album "Grievous Angel" van Gram Parsons, "Feelin'Single, Seein' Double (Wayne Kemp) waar de bluegrass niet ver weg is.

de ballads klinken 48 jaar later nog even goed en komen nu meer bij mij "binnen", waaronder het prachtige "One of These Days" (Earl Montgomery) een favoriete song van haar moeder, het gevoelige, kippenvel bezorgende "Till I Gain Control Again" (een Rodney Crowell original) en 1 van de vele hoogtepunten op dit album "Satan's Jewel Crown" een traditional die zij leerde kennen via The Louvin Brothers. "Here, There and Everywhere" van Lennon/McCartney krijgt een ingetogen, zoete "Nashville" uitvoering met strijkers van NickDeCaro.

de re-issue bevat 2 fijne bonus tracks. het ingetogen duet "You're Running Wild" met Rodney Crowell en het melodieuze, vrolijke "Cajun Born" van de Cajun artiest Jo-El Sonnier met Ricky Scaggs op fiddle.

wat een geweldig oeuvre heeft deze "Grand Lady" in de loop van de jaren opgebouwd. het zou mij niet verbazen als het album "Hard Bargain" uit 2011 haar laatste album blijkt te zijn.

"Elite Hotel" werd geproduceerd door Brian Ahern, opgenomen in Beverly Hills, Californië.
"Ooh Las Vegas", "Sweet Dreams" en "Jambalaya" zijn live tracks en werden opgenomen in juni 1975 "at the Roxy Theatre, Hollywood, Californië.

uit de liner notes van Holly George-Warren:
quote
"Recorded with some of the Hot Band members she'd recruited for her Reprise debut, 1975's equally eclectic "Pieces of the Sky", the album Elite Hotel perfectly follows up her first mixture of twangy rockers and heartbreaking ballads. The core team of musicians joining them was stellar: bandleader/keyboardist Glen D Hardin (Elvis Presley, Gram Parsons), guitarist James Burton (Presley, Parsons), guitarist, vocalist and songwriter Rodney Crowell (who would become an influential solo artist and producer), pedal-steel player Hank de Vito, bassist Emory Gordy (who would go on to become a big-time Nashville producer) and drummers Ron Tutt (Presley) and John Ware (Michael Nesmith, Frank Zappa, Linda Ronstadt). Guests included Mickey Raphael (from Willie Nelson's band) on harmonica, Herb Pedersen and Bernie Leadon on harmonies and banjo, Linda Ronstadt, John Starling, Dianne Brooks and Fayssous Starling on harmonies, Ben Keith (from Neil Young's Stray Gatros) on pedal steel and Byron Berline on mandolin, among others. Brian Ahern arranged the music and played guitar on most songs"
unquote

voor wie het lezen wil plaats ik hierbij de prachtige tekst van "One Of These Days":

I won't have to chop no wood
I can be bad or I can be good
I can be any way that I feel
One of these days
Might be a woman that's dressed in black
Be a hobo in the railroad track
I'll be gone like the wayward wind one of these days

One of these days it will soon all be over cut and dry
And won't have this urge to go all bottled up inside
One of these days I'll look back and I'll say I left in time
Cause somewhere for me I know there's peace of mind

I might someday walk across this land
Carrying the Lord's book in my hand
Goin' cross the country singin' loud as I can
One of these days

But I won't have trouble on my back
Cuttin' like the devil with a choppin' axe
Got to shake it off my back, one of these days

One of these days I'll look back and I'll say I left in time
Cause somewhere for me I know there's peace of mind
There's gonna be peace of mind for me, one of these days

Gast
geplaatst: vandaag om 12:53 uur

geplaatst: vandaag om 12:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.