Emmylou Harris - Luxury Liner (1977)

Country / Roots
Label: Reprise

1. Luxury Liner (3:43)
  2. Pancho & Lefty (4:53)
  3. Making Believe (3:38)
  4. You're Supposed to Be Feeling Good (4:07)
  5. I'll Be Your San Antone Rose (3:46)
  6. (You Never Can Tell) C'est La Vie (3:33)
  7. When I Stop Dreaming (3:18)
  8. Hello Stranger (4:03)
  9. She (3:21)
  10. Tulsa Queen (4:41)
  11. Me and Willie * (5:16)
  12. Night Flyer * (3:35)
avatar van Angelo
Misschien klinkt het raar maar soms word ik gewoon kriebbelig van haar stem. Vooral bij het eerste nummer, de titeltrack, ‘Luxury liner’ begin ik zowaar bijna nerveus te worden, vind het nummer ook niet mooi eigenlijk. Het tweede nummer ‘Pancho & Lefty’ vind ik al een stuk leuker, minder opzwepend dan z’n voorganger vooral de eenvoudige instrumentatie en het leuke verhaal dat verwerkt zit in ’t liedje maakt het erg leuk. ‘Making believe’ valt ook op vanwege z’n eenvoud alleen soms komt er een soort van snik tevoorschijn in haar stem en dat vind ik dan weer wat minder.

‘You’re supposed to be feeling good’ vind ik een van de mooiste nummers op dit album vanwege het smaakvolle arrangement en de mooie tekst. ‘I’ll be your San Antone rose’ is ook een van m’n favorieten op het album wederom vanwege het arrangement en de tekst. ‘(You never can tell) C’est la vie’ is een van de hoogtepunten op het album, volgens mij werd dit ook wel een grote hit voor Emmylou en terecht want het is gewoon een prima country liedje. ‘When I stop dreaming’ gaat ook wel, alleen vind ik ‘m soms iets teveel van het goede door de clichématige tekst. Daarnaast vind ik het refrein een beetje zeikerig en ook het tweestemmige vind ik niet mooi. ‘Hello stranger’, mwa, gaat wel – er is op zich niks mis met het nummer maar echt bijzonder is ‘ie ook niet. ‘She’ is wel weer erg mooi en ingetogen, vooral tekstueel is het een van de sterkste nummers van het album. De afsluiter ‘Tulsa queen’ is hét hoogtepunt op het album, althans, ik denk dat ik deze ’t mooist vind.

Nergens echt een baanbrekend album maar zeker niet onaardig. Luchtige countrymuziek dat zorgt voor een ontspannen sfeertje. Als achtergrondmuziek is dit dan ook perfect.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Stond al lang bij mij in de platenkast, maar op een of andere reden nooit gedraaid.
En dat is spijtig, want waar ik dacht een saai country album te gaan horen, hoor ik een heel fris country album, wat me zeer zeker aantrekt, begint al met de opener op kant 1. Het titelnummer, erg frisse country die heel veel mensen kunnen waarderen denk ik.

(You Never Can Tell) C'est La Vie is natuurlijk het bekendste nummer, maar er staan meer nummers op deze plaat die dat niveau evenaren. Naast het boven en onder genoemde nummer is dit zeker ook Hello Stranger.

I'll Be Your San Antone Rose is een favoriet van mij, en nu maar eens vaker uit de platenkast trekken

Voor alle niet country liefhebbers zou ik zeggen, probeer dit eens.

avatar van potjandosie
dit vierde album betekende haar grote doorbraak op de Amerikaanse (country) markt, hoewel dit album met "Making Believe" (Jimmy Work) ooit een grote hit voor country zangeres Kitty Wells, "When I Stop Dreaming" (Ira & Charlie Louvin) met backing vocals van Dolly Parton en Fayssoux Starling en "Hello Stranger" (A.P. Carter) ook een aantal nummers bevat op het kruispunt van folk en C&W. 1 van de prijsnummers "Hello Stranger" een duet met Nicolette Larson met de heerlijke fiddle klanken van Ricky Scaggs krijgt hier een prachtige, ontroerende, klein gehouden uitvoering. de laatste werd destijds toegevoegd aan de Hot Band "the final piece of the puzzle was Ricky Scaggs, then a rising young fiddle and mandolin virtuoso who joined in time to spice up the album".

Emmylou Harris schittert verder op de covers, het melancholische "Pancho & Lefty" (Townes Van Zandt), het luchtige "I'll Be Your San Antone Rose" (Susanna Clark) en het gospelachtige "She" (Gram Parsons/Chris Ethridge) dat mede gedragen wordt door de piano klanken van Glen D. Hardin.
ook 5 sterren voor "Tulsa Queen" dat zij samen met Rodney Crowell schreef.

de up-tempo nummers "Luxury Liner" (Gram Parsons) dat eerder verscheen op het obscure album "Safe At Home" van de International Submarine Band en de weliswaar fraaie cover van "You Never Can Tell" (Chuck Berry) beklijven na al die jaren een stuk minder. daar staan 2 sterke bonus nummers tegenover, de pracht ballad "Me and Willie" (Laurie Hyde-Smith) en "Night Flyer" (Johnny Mullins) een duet met de bluegrass muzikante/zangeres Delia Bell.

Album werd geproduceerd door Brian Ahern
Recorded at The Enacton Truck, Beverly Hills, California

(deel) citaat uit de liner notes (Parke Puterbaugh):

"For Harris, the defining song on the record is "Pancho & Lefty", and she definitely helped bring that Townes Van Zandt-penned classic to the broader audience it deserves. Harris was already familiar with the song and its author, having seen Van Zandt perform in Greenwich Village at Gerdes Folk City, where she was herself something of a regular back in the late '60s. "It was a real epiphany to discover this guy who sounded like Hank Williams and wrote songs with a kind of new poetry I had never heard from anyone before" she reflects. "There was a real dark side to his music that I, of course, absolutely loved"

"All roads lead to that song on Luxury Liner" Harris says. "Pancho & Lefty" is the beating heart from which all things emanate on that album". It is also a song that she performs to this day at almost every concert she plays"