Christopher Owens - Lysandre (2013)

Label: Fat Possum

1. Lysandre’s Theme (0:39)
  2. Here We Go (3:37)
  3. New York City (3:15)
  4. A Broken Heart (3:11)
  5. Here We Go Again (3:26)
  6. Riviera Rock (3:34)
  7. Love Is in the Ear of the Listener (2:15)
  8. Lysandre (2:54)
  9. Everywhere You Knew (2:17)
  10. Closing Theme (0:48)
  11. Part of Me (Lysandre’s Epilogue) (2:30)
Na de break-up van Girls was het maar afwachten hoe lang het zou duren eer Christopher Owens solo van zich zou laten horen. Snel dus.

'If Your Heart Is Broken' zingt hij op Here We Go, een dromerig nummer na het intro dat Lysandre's Theme heet.
Dat hij het moeilijk had met de split-up zal vast ('Dear all, This may come as a surprise to many & has been an issue of much thought for me. My decision was not easy to make') maar daar zal dit nummer zeker niks mee te maken hebben.
Die break was nodig en zijn redenen persoonlijk twitterde hij, dus daar gaan we dan maar van uit.

Maar is het ook wat? Heel vaak pakken solo-projecten soberder uit en mis je de toegevoegde waarde.
Owens is nog steeds niet vies van wat lichte psychedelische invloeden en grijpt terug naar lang vervlogen tijden. Helemaal verrassend is dat dus niet want hij deed het met Girls al.

Ook pakt het weer redelijk gevarieerd uit want na een dromerig nummer als Here We Go volgt het swingende popnummer New York City dat ook van Belle and Sebastian had kunnen zijn. Het is de sax die er voor zorgt dat je weet dat Stuart Murdoch dit niet geschreven heeft.

Toch blijft dat lievige folky Belle and Sebastian sfeertje wel even hangen getuige ook nummers als A Broken Heart en Here We Go Again en zeker dat laatste nummer had wel degelijk geschreven kunnen zijn door Murdoch.
Ook de zoete dameskoortjes zijn op dit album aanwezig wat je vooral op Riviera Rock hoort waar het de hoofdrol heeft gekregen.

En zo gaan de lieve popliedjes voort om af te sluiten met het vrolijke Part of Me (Lysandre’s Epilogue).

Droefheid en happy joy joy gaan hand in hand op dit album. Er is wel degelijk leven na de meisjes maar de gekte is weg. Wat ook weg is is de zeikerige manier van zingen en dat bevalt me prima.
Geen blote piemel videoclip (Hunx and his Punx), geen rammelpoprock maar volwassen popliedjes met een hoog knuffelgehalte. Daar moet je van houden maar verbaast mijn score u als ik zeg groot Belle and Sebastian liefhebber te zijn?