basketballerke
Overweldigend, elke keer weer. Zelfs zo overweldigend dat ik 'm de nummer 1 positie gun. Of hij dit lang volhoudt weet ik niet, hij zal denk ik uiteindelijk toch wel onder de druk bezwijken van een Sigur Rós en een King Crimson.
Maar deze plaat heeft de opbouw en de emoties om dat misschien wel heel lang vol te gaan houden. Want dit is me toch wel even een geweldig staaltje post-rock/ shoegaze/ ambient/ psychedelic rock, afhankelijk van waar je het zelf onder plaatst.
Dit is waarschijnlijk de most-anticipated plaat ooit van mij geweest. Al sinds februari vorig jaar was ik enorm benieuwd naar de muziek die hier op zou kunnen zitten. En waarom, de hoes natuurlijk, die ook nog eens perfect op deze plaat aansluit. Nog steeds heb ik geen mooiere gezien op deze site. Ik had alle hoop op ooit beluisteren al opgegeven totdat ik soulseek wist te installeren. Je kunt raden welk album de eerste was. Het pakte me eerlijk gezegd niet gelijk. Ik wist niet zo snel wat ik ermee aanmoest. Eigenlijk wisten alleen de uitbarstingen mij te bekoren, die ik de eerste keren nog niet bepaald kon ontleden. Maar het duurde niet lang of ik had het vast. Wat een schat gaat er open als je dit begrijpt. Achter al die muren zitten werkelijk meesterlijke melodieën verscholen.
Wat me vooral opvalt is hoe organisch dit allemaal wel niet klinkt, het komt me zo natuurlijk over dat ik soms het gevoel heb dat er gewoon buiten opnames zijn gebruikt. De ruis in bepaalde nummers, vooral aan het eind van de eerste Surface bijvoorbeeld, lijkt gewoon van een autosnelweg in de verte te komen. Ook de instrumenten heb ik op weinig platen mooier en natuurlijker gehoord dan op 'Yume Bitsu'. Een tweede aspect wat opvalt zijn de uitgestrekte uitbarstingen. Ze lijken een eeuwigheid te duren, maar op een plaat als deze zijn ze wat mij betreft juist veel te kort, met de melodieën die ze hier in huis hebben mogen ze doorgaan tot het oneindige.
Zang blijft verder zo goed als uit. Van de 1:03:51 dat deze plaat duurt is er denk ik hoogstens tien minuten gezongen. Je mist het verder absoluut niet, de instrumenten vertellen hier voor het grootste gedeelte het verhaal.
Het eerste nummer, Team Yume, lijkt een dag te beschrijven, de eerste synth klanken gevolgd door de gitaar doen de zon opkomen. Langzaam worden het tapijt aan geluid steeds iets voller, om rond 2:40 dan tot een lijn te komen. De eerste overweldigende melodie is dan al een feit. Langzaam wordt er dan opgebouwd tot de eerste 'wall of sound', welke voor mij de chaos van de gemiddelde dag beschrijft, de drukte, de files, de mensenmassa's, het overzicht is kwijt. De uitbarsting duurt maar voort, tot de drums het genoeg vinden. Het einde van de dag is aangebroken. Bij de laatste klanken gaat de zon onder en heb je in 8 minuten de gemiddelde dag voorgeschoteld gekregen.
In I Wait For You worden dan de eerste lyrics tentoon gespreid. Een groot deel is moeilijk te verstaan, maar dat wat wel door de gitaren komt lijken iets rond de liefde te beschrijven. De lieflijke melodieën maken dit gevoel nog wat sterker. Denk echter niet daardoor dat ze in kracht minderen, ook hier gaan deze gitaar-lijnen gepaard met een muur van geluid, welke ook lang vol weet te houden.
Dan volgt de eerste Surface. Een knap staaltje ambient. Eenzelfde toon lijkt zich over het hele nummer te spreiden, en daarbij steeds harder wordt naarmate het nummer vordert. Hierin gaan allerlei verschillende klanken aan ons voorbij. Vergeet maar dat ik de Surface's ooit te lang heb durven te noemen, er gebeurd genoeg in om de volle aantal seconden geboeid te blijven.
Het mooie van de twee Surface's is ook dat de nummers die erna volgen nog overweldigender zijn dan zonder die twee. Truth neemt geen intro maar knalt er gelijk in:
Like amputees
we wonder aimlessly
and nothing sets us free
Wat zouden ze hiermee willen zeggen? Zonder dat echt te weten denk ik dat de klank tapijten (die voor mij het verhaal vertellen) een vernietigde wereld willen beschrijven. Er volgt een lange en zeer spannende opbouw, want naarmate die vordert en je voelt dat je dichter bij een explosie zit te komen, begint mijn hart steeds harder te kloppen. Een aparte inzet van de drums start dan het einde. Dat stuk waarin nog wordt gezongen, wordt werkelijk omver geblazen door wat erna komt, een tornado is het werkelijk. Een muur aan ruis wordt naar je toe geblazen, met daaronder een van de mooiste melodieën die ik ken, die zoveel gevoelens los weten te maken. Hoop, verdriet, angst, er zit zoveel in, en het duurt ook nog eens heel lang. Ik prijs het gezelschap van Yume Bitsu daar echt voor: ze laten je verdrinken in hun muziek.
Dan volgt er weer een Surface. Een nog sterker staaltje ambient dan de eerste. De verschillende geluiden die in het geheel verscholen gaan doen buitenaards aan. Richting het einde wordt er dan weer een hele brij aan geluiden gemaakt. De gitaren die hierdoor heen galmen rond de 7 minuten weten kippenvel te bezorgen, om uiteindelijk eenzaam af te sluiten met een onverklaarbare spiraal aan tonen.
En dan volgt le moment suprème, waarschijnlijk het beste nummer op deze planeet. The Frigid, Frigid, Frigid Body of Dr. Tj Eckleberg is zijn naam. Ik kan dit wel lang gaan beschrijven, maar hier komen woorden me haast tekort. Een tornado van F5 op schaal krijg je voor een lange tijd over je heen, mooier dan dit worden uitbarstingen werkelijk niet. Maar als ik alleen dit ga noemen doe ik de rest ernstig tekort. Want wat is de eerste opbouw die rond 4:30 begint ook een meesterlijk staaltje spanning en emotie. Het eind is ook werkelijk perfect. Deze plaat beschrijft stormen, vernietiging, angst, verdriet, chaos, alle wat mindere dingen van het leven. Met het einde laten we dit echter achter ons, de rust is terug, een blij gevoel houd je over.
En zoiets hebben heel wat platen volgens mij niet echt, dit is voor mij in ieder geval de enige plaat die dit echt weet over te houden, al in de muziek zelf in ieder geval. Mijn nummer 1 dus voor voorlopig, meer dan verdiend. Een bijzondere, meeslepende, emotionele en briljante plaat en nog veel meer...