Sabbat - Dreamweaver (1989)

Alternatieve titel: Reflections of Our Yesterdays

Label: Noise

1. The Beginning of the End [Intro] (0:36)
  2. The Clerical Conspiracy (5:38)
  3. Advent of Insanity (2:27)
  4. Do Dark Horses Dream of Nightmares (6:24)
  5. The Best of Enemies (8:14)
  6. How Have the Mighty Fallen (8:18)
  7. Wildfire (4:39)
  8. Mythistory (6:47)
  9. Happy Never After [Outro] (1:02)
avatar van wizard
Nadat ik History of a Time to Come was gaan waarderen, ben ik verder gegaan met het verkennen van de discografie van Sabbat.
Dit Dreamweaver is een conceptalbum over een christelijke missionaris die ergens in de Middeleeuwen naar Zuid-Engeland trekt om de heidenen daar te bekeren. Overigens is het verhaal (volgens Wikipedia) gebaseerd op het boek ‘The Way of Wyrd: Tales of an Anglo-Saxon Sorcerer’ van Brian Bates.

Concept of niet, dit album is in alle opzichten een stap verder in de ontwikkeling van Sabbat. De nummers zijn ingewikkelder geworden, Andy Sneap rifft er nog strakker op los dan op History of a Time to Come (ja, dat kan blijkbaar), en Martin Walkyier snauwt zijn teksten sneller en venijniger de microfoon in. Gebleven zijn de tempowisselingen, die veelal op een onverwacht moment komen, vaak niet eens aangekondigd door een drumroffel of iets dergelijks. Hier en daar komt een gitaarsolo langs geraasd, maar die zijn niet bepaald dikgezaaid op Dreamweaver. Dat maakt mij niet echt uit, de combinatie van riffs + de exclamaties van Walkyier zijn briljante genoeg. Als ik solo’s wil, zet ik wel een andere cd op.
Gelukkig heeft de band zo nu en dan wat rustige intemezzo’s ingebouwd om mijn kwetsbare oren een beetje te ontzien. Bovendien benadrukt dat nog maar eens hoe ontzettend gaaf de hardere stukken zijn.

Vooral The Clerical Conspiracy, Do Dark Horses Dream of Nightmares en The Best of Enemies zijn prijsnummers, maar welbeschouwd kent dit album geen missers.

4.5*

avatar van RuudC
Hoewel Walkyier en Sneap er blijkbaar anders over denken, vind ik dit album wel echt een vooruitgang sinds History Of A Time To Come. Het debuut is mij eigenlijk net te eentonig en dat probleem is hier helemaal verholpen. Tientallen riffs per nummer, zonder dat het een chaotische brij wordt. Dat verdient toch lof? De kunst is vooral met dat soort muziek om het thema en identiteit van het lied niet uit het oog te verliezen. Ik heb dit album nooit echt veel geluisterd, maar The Clerical Conspiracy, Do Dark Horses Dream Of Nightmares en How The Mighty Have Fallen herken ik na al die jaren onmiddelijk. Advent Of Insanity is een perfect voorbeeld van een geweldig en vooral nuttig intermezzo. Martin Walkyier kan ik ook niet vaak genoeg prijzen. Zijn teksten zijn wederom geweldig en hier lijkt hij het allemaal nog harder uit te spuwen. Heerlijk! Het is een moeilijke, uitdagende plaat. Ook omdat thrash en folk lastig te combineren zijn, maar Sabbat doet het hier ongelooflijk goed zeg.

Tussenstand:
1. Donor - Triangle Of The Lost 4,5*