The Enid - Invicta (2012)

Label: Operation Seraphim

1. Anthropy (1:03)
  2. One and the Many (10:22)
  3. Who Created Me (5:39)
  4. Execution Mob (4:05)
  5. Witch Hunt (6:36)
  6. Heaven's Gate (9:09)
  7. Leviticus (6:02)
  8. Villain of Science (5:03)
  9. The Whispering (4:22)
avatar van Mindscapes
Ik had nog nooit iets van The Enid gehoord tot de snippets van het nieuwe album enkele dagen geleden. Deze zetten me ertoe aan dit album via hun site kopen (je kan kiezen, gesigneerd of niet, voor dezelfde prijs). En spijt heb ik allerminst. Een erg uniek geluid. Dromerig, maar toch angstaanjagend en uitdrukkelijk sfeerscheppend. Als een soundtrack voor je oren. Veel klassieke en opera-invloeden, harmonische vocalen (en wat voor!), en toch komt de elektrische gitaar soms naar boven (maar niet vaak). Is dit opgenomen met een filharmonische orkest of zo? Deze dringt hoogstwaarschijnlijk alsnog mijn Top 10 voor 2012 binnen, onvergetelijke eerste luisterbeurt, met One and the Many en Heaven's Gate als één der vele hoogtepunten.

avatar van Brunniepoo
Ik heb hem vandaag binnengekregen maar nog niet de goede gelegenheid gevonden om er rustig naar te luisteren, zal waarschijnlijk pas van het weekend worden. Wilde hem wel vast toevoegen op de site en ben blij dat al zo snel iemand zijn waardering ervoor heeft uitgesproken

Bij mijn weten komt er op deze cd geen orkest aan te pas, wel was het oorspronkelijk de bedoeling om samen met een orkest dit album uit te voeren maar dat optreden is helaas niet doorgegaan.

Als je van dit album houdt dan is er nog een hoop moois te ontdekken bij deze band, waarbij je wat mij betreft een meer dan uitstekende aankoop zou doen aan dit live-album, dat wel is opgenomen met een orkest en dat behalve een integrale uitvoering van hun vorige album (ook een aanrader!) ook een keur aan ouder werk bevat.

avatar van Mindscapes
Dat live-album caught my eye op de Progarchives website. Moet inderdaad erg de moeite zijn, deze band met een orkest! Hopelijk kan ik ze binnenkort eens live aan het werk zien (wat betreft België heb ik de moed al opgegeven, dus Nederland graag! ). Ik heb intussen ook 'In the Region of the Summer Stars' besteld via WowHD voor een luttele 6 euro (sorry Enid, ik download niet en dan verkies ik het goedkoopste fysieke alternatief). Benieuwd naar hun tientallen jaren oudere werk... En wie weet daarna het live-album

avatar van Brunniepoo
Ze stonden eerder dit jaar in Verviers hoor

avatar van Mindscapes
Ja da's voor mij vanuit Gent even ver als de Boerderij of de Pul, dan ga ik liever naar daar

avatar van Brunniepoo
Meestal heb ik na één luisterbeurt al wel een aardig indruk of ik een album goed vind of niet en na een luisterbeurt of drie heb ik wel een oordeel dat een tijdje stand kan houden.

Bij Invicta weet ik na zes, zeven beluisteringen eigenlijk nog niet eens of het album me bevalt of niet. Ik weet niet of het me stoort dat het album niet voelt als een eenheid en ik weet vooral niet of ik het als positief ervaar dat de zang dusdanig prominent aanwezig is dat het de toch overdadige instrumentatie soms behoorlijk naar de achtergrond verdrijft.

Dit album was een van de grote kanshebbers om album van 2012 te worden maar ik vrees dat het daarvoor te laat in het jaar gereleased is. Dit album heeft wel een paar maanden nodig...