Exciter - Heavy Metal Maniac (1983)

Canada
Label: Shrapnel

1. The Holocaust (1:43)
  2. Stand Up and Fight (2:45)
  3. Heavy Metal Maniac (3:48)
  4. Iron Dogs (6:00)
  5. Mistress of Evil (5:16)
  6. Under Attack (4:17)
  7. Rising of the Dead (3:33)
  8. Blackwitch (7:04)
  9. Cry of the Banshee (3:49)
  10. World War III * (3:44)
  11. Evil Sinner *
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Enkele jaren geleden was ik hier verre van tevreden over, vele zaken stonden mij tegen waaronder dat krakkemikkig geluid met die echo op de zang maar dit blijft toch één van de pioniers in de door mooi geliefde Speed Metal. Bij mijn eerste bericht in 2010 wist ik toen niet dat de demo (WWWIII Heroes) gewoon op plaat werd gezet, daar hield ik toen geen rekening mee. Het label is wel Shrapnel, het label van de latere donderende-drums-productie en de obligate axeshredder.

In de Hard Rock en Heavy Metal Encyclopedie van 1989 (de tweede met James Hetfield op de cover) vind ik volgende uitleg: “Shrapnel-baas Mike Varney is erg onder de indruk van Exciter’s demo en zet het nummer World War III op zijn U.S. Metal 2-verzamelaar, om de rest van de demo meteen op elpee te persen.” Interessant weetje. Dit nummer verschijnt later als één van de bonustracks op de heruitgave uit 2005.

Het zal mijn perceptie van dit album nochtans niet radicaal veranderen: dit is geen kanjer van een album maar het is redelijk genietbaar bij de snelle nummers. Wel ontberen ze een betere gitarist, dat had misschien kunnen wonderen doen, want de kunsten van John Ricci vind ik maar gewoontjes. Het ontbreekt hem als finesse en opbouw. Laat de lekker snelle nummers zoals zo dikwijls mijn goedkeuring dragen: Stand Up and Fight, Mistress of Evil, Under Attack, … Black Witch is veel toffer geworden sinds de vorige luisterbeurt en brengt enige variatie op dit album teweeg.

Achtendertig minuten vind ik hier de perfecte speellengte. Belang voor de metalgeschiedenis? Niet buitengewoon belangrijk maar wel met generatiegenoten Anvil toch de eerste Metal groepen die uit het prachtige Canada kwamen of ik moet me lelijk vergissen. À propos, hoeveel groepen kun je opsommen waar de drummer tevens de zanger is?