Yes - 9012 Live the Solos (1985)

Label: Atlantic

5. Changes (6:58)
  6. Amazing Grace (2:14)
  7. Whitefish (8:33)
knight3
Rare livecd, maar zeker origineel. In Whitefish zit een prachtig stuk van Tempus Fugit. Jammer dan Jon te belazerd was - en nog steeds is - om iets van Drama te spelen.

avatar van citizen
De nadruk ligt met name op de virtuositeit van de toenmalige gitarist Trevor Rabin, die toch een wat body-builderige gitaarstijl hanteert, beetje patserdepats dus. Misschien raar, maar dat gevoel heb ik veel minder bij het spel van Steve Howe.
Toch klinkt Yes hier sinds jaren weer verfrissend, zo ook op 90125. En wat een prachtversie van Hold On. Amazing Grace daarentegen lijkt meer een trigger voor migraine.
Op Fragile liet men een staalkaart horen van de individuele kunsten van de toenmalige Yes, het lijkt erop dat men zoiets ook beoogd heeft met deze plaat en tournee.
Helemaal niet zo vreemd dat Anderson Drama mijdt - de enige plaat waarop hij niet zingt en die zijn titel helaas alle eer aandoet.

avatar van musician
Een beetje een vreemde eend in de bijt.

De reunie-cd 90125 met de lineup Anderson, Rabin, White, Squire en Kaye, werd gelijk opgevolgd met concerten.

Maar ja, de band had niet méér nieuw materiaal dan de genoemde cd van Owner of a lonely heart.

Ik ben wel eens benieuwd, naar de tracks die allemaal werden gespeeld, tijdens die concerten.

Bij gebrek aan (vooralsnog) nieuw materiaal, besloot men een aantal nummers van de 90125 concertregistratie op een mini-lp te zetten.

Want dat is het toch, zeker voor Yes begrippen.

Gekozen wordt dan, als een soort centraal thema, voor de nummers Hold on en Changes, als ondersteunde nummers van de laatste studio cd.

Daarnaast is er ruimte voor Kaye, Rabin & Anderson solo op kant 1.
Tony Kaye klinkt daarin nog vrij vertrouwd op Si. Hoe goed/snel Rabin gitaar kan spelen blijkt uit Solly's beard. En dan een merkwaardige, 2 minuten durende versie van Soon, onderdeel van de oude Yes cd Relayer, waar zowel Kaye als Rabin part noch deel aan hadden.

Het eindigt met een wonderlijk instrumentaal nummer White fish, waar ik echt niets mee kan, niet eens beoordelen, behalve dan dat Chris Squire er bas speelt

Ik dacht overigens dat de cd, een nieuwe cd van 9012live, wél meerdere nummers van de concerten uit 1984 zou bevatten. Maar goed. Er is ook wel méér live werk. Het singletje It can happen bevat op de b-kant It can happen live. En het nog weer later uitgebrachte nummer Rhythm of love (is zelfs van Big generator) heeft City of love live als b-kant.

Ik heb ze met de LP tot één cd'tje gebrand. Aangezien ze tenminste nog ergens over gaan en ongeveer 13 minuten bij elkaar duren, geeft het het geheel ook in tijd in ieder geval wat meer body.

Waarom niet gelijk door band/platenmaatschappij op 9012live gezet?

Ik heb alleen nog maar de LP van 9012live. Was nieuw, is nog steeds nieuw en blíjft ook nieuw: het is erg zeldzaam dat ik de LP nog uit z'n hoes haal.

Daarvoor is het qua aanbod en uitvoering echt te weinig.

avatar van B.Robertson
Een marktvuller.De mensen moesten lang wachten op Big Generator. Deze cd is een leuke aanvulling op 90125, meer ook niet. Hold on en Changes zijn altijd welkom maar wat de rest aangaat is nog maar de vraag.Het is leuk dat Tony Kaye een solo heeft. Trevor Rabin gaat voortreffelijk te keer op Solly's beard. Soon is minder geslaagd. En het Alan White/ Chris Squire gedeelte is leuk als je het zelf hebt gezien. Drie sterren.

avatar van kaztor
musician schreef:

Waarom niet gelijk door band/platenmaatschappij op 9012live gezet?

Er is een Japanse cd uit 2009 mét de twee b-kantjes.