The Beatles - Live! At the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962 (1977)

Alternatieve titel: The Historic First Live Recordings

Label: Ariola

1. I Saw Her Standing There (2:29)
  2. Roll over Beethoven (2:15)
  3. Hippy Hippy Shake (1:48)
  4. Sweet Little Sixteen (2:57)
  5. Lend Me Your Comb (1:44)
  6. Your Feet's Too Big (2:18)
  7. Twist and Shout (2:03)
  8. Mr. Moonlight (2:06)
  9. A Taste of Honey (1:45)
  10. Besame Mucho (2:36)
  11. Reminiscing (1:48)
  12. Kansas City / Hey, Hey, Hey (2:19)
  13. Nothing Shakin' (But the Leaves on the Tree) (1:15)
  14. To Know Her Is to Love Her (3:02)
  15. Little Queenie (3:51)
  16. Falling in Love Again (1:57)
  17. Ask Me Why (2:26)
  18. Be Bop-a-Lula (2:29)

met Horst Obber (Waiter in the Star-Club)

19. Hallelujah, I Love Her So (2:10)

met Horst Obber (Waiter in the Star-Club)

20. Red Sails in the Sunset (2:00)
  21. Everybody's Trying to Be My Baby (2:25)
  22. Matchbox (2:35)
  23. I'm Talking About You (1:48)
  24. Shimmy Shake (2:17)
  25. Long Tall Sally (1:45)
  26. I Remember You (1:54)
avatar van HiLL
He die had ik toegevoegd, geen bootje dus?

avatar van avdj
Nee, deze niet, alleen een vreemd label?

avatar van HiLL
Ja idd..ik had hem toegevoegd maar werd afgewezen, omdat het misschien een bootleg was. Nu doet iemand anders hem en mag ie wel. haha ik houd mij wel bezig met andere artiesten toevoegen en laat The Beatles aan jou over avdj.

Hahaha
Maak je geen zorgen: mijn speurtocht is bijna voltooid

avatar van HiLL
He jammer is het alweer voorbij?

avatar van avdj
Ik had inderdaad ook verwacht dat Parlophone wel wat meer verzamelaars zal uitbrengen maar het is al 2 jaar stil Ze hebben wel nog 3 Eptjes die niet op de site staan.

Dustyfan
Jee, deze plaat zou ik graag eens willen horen. Volgens mij nergens meer te vinden, of wel?

avatar van starbright boy
Dustyfan schreef:

Zoek eens in de koopjesbakken in de platenzaak. Veel van de Hamburg-tapes hebben omzwervingen gemaakt bij diverse (soms wat vage) labels en zijn onder verschillende titels uitgebracht. Waarschijnlijk is de geluidskwaliteit wat minder. Maar een vaag cd'tje met Hamburg-werk van The Beatles erop moet te vinden zijn.

kun je in de winkel zo in de catalogus op laten zoeken
en is waarschijnlijk een midprice cd

avatar van Lying Mouth
avdj schreef:
Nee, deze niet, alleen een vreemd label?

Ariola heeft hem in licentie van Lingasong in de Benelux uitgebracht op vinyl (1977). Dit is ook de versie die ik in bezit heb. Ik heb bewust voor Ariola als label gekozen om een diskussie over al of niet bootleg te vermijden

Het hele verhaal over deze plaat kun je hier lezen.

avatar van avdj
Het blijft natuurlijk een bagger CD met afgrijselijk slechte geluidskwaliteit.

Lying Mouth schreef:

hoezo?
het maakt toch niet uit of het een bootleg zou zijn of niet
bootlegs zijn juist de interessante hebbedingetjes

avatar van avdj
Maar mogen niet op de site. Dan krijg je bij de Stones en de Beatles samen zo'n 1000 bootlegs. Dit is er geen trouwens.

avatar van Toon1
Adrian Barber, die in diverse Merseyside-groepen speelde alvorens manager van de Star-Club in Hamburg te worden heeft daar verscheidene Liverpoolse bands tussen 18 en 31 december 1962 opgenomen. Een paar banden met Beatles optredens, naar men aanneemnt op 31 januari 1962 opgenomen, kwamenin handen van Edward Taylor, een andere inwoner van de Mersey-scene.

In 1964 probeerde Taylor de banden te verkopen aan Beatles-manager Epstein, die ze afwees, zich daarbij niet realiserend dat de banden, vanwege het opnamecontract van The Beatles, wettelijk gezien eigendom van EMI waren. Taylor gaf ze aan een opnametechnicus, die ze achterliet toen hij uit zijn kantoor vertrok, waar de vroegere (en eerste) Beatles-manager (tot 1961) Allan Williams ze in 1972 vond. Het lukte Williams, nadat hij door George en Ringo was afgewezen, om de banden aan BUK Record te verkopen, die 50.000 pond spendeerde aan het verbeteren van de tamelijk slechte geluidskwaliteit.

Bij de release van "Live! At The Star Club" daagden The Beatles BUK en Williams voor de rechter, in de hoop dat de plaat niet op de markt zou verschijnen. Maar die oordeelde niet ten gunste van de Fab Four.

De kwaliteit van de opname laat veel te wensen over, ondanks het geld dat uitgegeven is aan de verbetering ervan.

Bob Cremers
Ik vind deze echt slecht.

Bob Cremers schreef:
Ik vind deze echt slecht.

Komaan Bob! Lekkere Rock 'n Roll

Dr.Zepper
Concert is destijds met een simpele cassetterecorder opgenomen. Vocalen zijn helaas niet altijd goed te horen, toch geeft het een goed beeld van hoe rauw de toen nog in leder gehulde Beatles klonken. Zou het met huidige technieken wellicht wel op te poetsen zijn?

avatar van Oldfart
Opgenomen met een cassetterecorder in '62?
Zullen wel spoeltjes geweest zijn.

Harald
Nee...geen cassetterecorder, deze waren er in 1962 nog niet. Op genomen met een Tape-Recorder en met alleen een microphone. Het is ook meer een plaat voor echte Beatles fans en niet voor iemand die maar alleen Beatles plaat in de kast wil hebben staan. Zo rauw en met zo veel Dynamik en energy hebben de Beatles later nooiet meer gespeeld.

avatar van fish
Het gelijknamige album van Jerry Lee Lewis uit 1964 klinkt daarentegen wel erg helder. Kan komen omdat Jerry aan het vlammen was, maar hoe dan ook klinken die opnamen glashelder.

Van Jerry een waanzinnig concert en een mijlpaal, mijns inziens, in live albums.

De versies van Matchbox en Long Tall Sally klinken ook, ehh, een stuk vuiger.

fish schreef:

Dat lijkt me toch logisch? Bij die plaat van Jerry Lee Lewis had men toen men opnam de intentie om het (zo snel mogelijk) uit te brengen, waardoor er alles aangedaan werd om de muziek zo goed mogelijk te laten klinken.
Bij het optreden van The Beatles was het gewoon een persoon (de manager van de club in dit geval) die het concert opnam, zonder enig doel. Het was niet zijn bedoeling omdit uit te brengen, zeker met in het achter hoofd houdende dat de Beatles nog niet bekend waren toen.

Pieter Paal
Ik heb dit dubbel-album in 1979 als koopje (fl. 6,90) bij Verzenddienst (postorderbedrijf) besteld.
Mijn versie is die Engelse uitgave van Lingasong uit 1977.
De foto die bij de Ariola-persing op de achterzijde staat, staat bij mijn versie aan de binnenkant. Ook staat er op de voorzijde: '2 LPs', 'A piece of history...' en 'includes 13 never-before-released Beatles tracks'.
The Beatles waren toen een soort levende juke-box van de Star-Club en klinken hier muzikaal erg sterk.
Veel nummers zouden later in studio-versies op hun Parlophone-albums terechtkomen. Andere Mersey-beat artiesten zouden begin jaren 60 veel van deze covers opnemen.
Ook grappig zijn die begin-versies van eigen composities 'I saw her standing there' en 'Ask me why'.
Het geluid van deze 2 platen is erg belabberd. Het muzikale gedeelte is beter dan de zang. Het is net alsof ze door een telefoonhoorn zingen.
In het midden van de jaren 80 ben ik dit dubbel-album nog een keer als 2 losse platen tegengekomen van Castle (Showcase). Die moet ik ook nog ergens in de kast hebben staan. Daarop zijn de 2 Lennon/McCartney-composities vervangen door andere covers.
En begin jaren 90 zag ik een cd in de bakken staan met de titel 'Rockin' at the Star-Club' van CBS. Ik neem aan dat die cd ook een selectie daaruit bevat. Helaas is die cd door een rechtenkwestie uit de catalogus geschrapt.
Hoewel het geluid slecht is, zou ik dit historische document toch nooit meer kwijt willen.

Pieter Paal
Op de Duitse radio zeggen ze altijd Die Pietels.

Harald
Pieter Paal schreef:
Op de Duitse radio zeggen ze altijd Die Pietels.

een en andere band zijn dan die Pie Gees

Pieter Paal
In Afrika noemen ze Marco Bakker 'Makko Bakko'!

avatar van gijs van e.
Toon1 schreef:

Dit stukje heb je uit het boek 30 jaar The Beatles, of niet???

avatar van devel-hunt
Historisch gezien een hele interessante plaat, the Beatles voordat ze doorbraken live in Hamburg en nog zonder Ringo maar met Pete Best. Het is alleen verdomde jammer dat de opnames van zo'n slechte kwaliteit zijn. Waarschijnlijk opgenomen met een kleine tape recorder vanuit het publiek. Is het niet mogelijk om de opnames met de huidige techniek op te knappen??

EVANSHEWSON
devel-hunt, dit kan maximaal een opgeschoonde bootleg zijn, dus die geluidskwaliteit, tja...

Voor de historische waarde geef ik dit plaatje toch : **