The Mary Onettes - Hit the Waves (2013)

Zweden
Label: Labrador

1. Intro
  2. Evil Coast
  3. Hit the Waves
  4. Years
  5. Don’t Forget (To Forget About Me)
  6. Black Sunset
  7. Blues
  8. Can’t Stop the Aching
  9. Unblessed
  10. How It All Ends
avatar van tribaltyn
één van de platen van 2013 waar ik het meest naar uitkijk.
hoewel ik het debuutalbum veel sfeervoller vind dan 'islands' ben ik toch benieuwd hoe deze band zich verder gaat ontwikkelen

Inderdaad iets om naar uit te kijken. Evil Coast is alvast een heel mooi nummer.

DjFrankie (moderator)
Is besteld, nu afwachten.

avatar van sjoerd148
Evil Coast is alvast erg goed. De voorganger, Islands, heb ik een aantal jaren geleden helemaal grijs gedraaid. Hopelijk deze ook

De heren Ekstrom hebben zich onlangs nog bezig gehouden met Det Vackra Livet, wat ik stukken minder vindt dan The Mary Onettes.

Viljan vind ik wel een prima nummer overigens:
Det Vackra Livet - Viljan

Det Vackra Livet vind ik ook prima eigenlijk.

Inmiddels is ook het titelnummer te beluisteren, heeft wel iets Cure-achtigs in de zang:

The Mary Onettes - Hit The Waves

Dit album is trouwens geproduceerd door Dan Lissvik Dan ga ik er zeker achteraan.

avatar van Man of Sorrows
Fijn, een nieuwe Mary Onettes. Hopen dat het niveau van de eersteling (met oa het prachtige Explosions) wordt gehaald. Island was een stuk minder. Ik verwacht weinig verandering in sound, wellicht hangt het nog steeds ergens tussen Glasvegas en The Cure.
Ook Shout Out Louds -Zweedse band zeer verwant met MO- komt volgende maand met nieuw werk!

avatar van tribaltyn
de twee nummers die nu te horen zijn (hit the waves en evil coast) voorspellen een zeer goed album! de sound en productie klinken meer als de self-titled dan het pop-achtige islands

DjFrankie schreef:
Is besteld, nu afwachten.

Hier ook via Wowhd voor iets meer dan 8 euro. Prima deal lijkt me

DjFrankie (moderator)
Oei, deze viel me op het eerste gehoor tegen, stukken minder als de 2 voorgangers, ik mis de gedrevenheid, en de pop is heel erg hoorbaar, rock niet meer. Gaat steeds meer naar die andere scandinavische band A-Ha, en daar ben ik niet blij mee, toppers als Lost en Void staan hier niet op, jammer, geluid ligt zeer zeker niet tussen Glasvegas en The Cure.
En het intro is totaal overbodig.

avatar van Man of Sorrows
Op zich vind ik het niveauverschil tussen album één en twee zeer groot, té groot om de twee albums over dezelfde kam te scheren. Met Glasvegas/Cure verwijzing heb ik het dan meer over Islands, combinatie van Spector sound en (overdreven) dramatiek is toch wel iets dat zowel Glasvegas als Mary Onettes kenmerkt. De nieuwe heb ik nog niet beluisterd, beide singles kunnen me niet overtuigen.

DjFrankie (moderator)
Ik vind de 2de cd nog wel okay, vergelijking met het debuut en Cure deel ik helemaal met je, nu neigt het meer naar Duran Duran / A-Ha.

avatar van sjoerd148
Vind het ook best wel een tegenvaller. De eerste singles beloofde veel goeds, maar dit niveau wordt helaas niet vastgehouden.
Geef 'm zeker nog een paar luisterbeurten. Hopelijk wordt ie beter.

avatar van wizard
Dit album klinkt behoorlijk anders dan zijn twee voorgangers, maar tot nu toe zijn de eerste luisterbeurten me goed bevallen.

avatar van wizard
Qua geluid slaan The Mary Onettes op dit derde album een andere weg in ten opzichte van hun eerste 2 albums. Van een gitaargeluid naar een meer door keyboards gedomineerd album. Wat is gebleven, is de hele dikke muzikale knipoog naar de jaren '80. Ook tekstueel is er niet veel veranderd: er hangt een sfeer van gelatenheid en neerslachtigheid over dit album.

Oppervlakkig gezien is dit album behoorlijk poppy. Daardoor komt het op mij over als een wat licht en toegankelijk album, maar ook een album dat minder indruk maakt dan z'n voorgangers. Nu ik het een flink aantal keren geluisterd heb, ligt er onder de oppervlakte een klein beetje duisterheid, vooral tekstueel, maar veel is het niet.

Dit album is lichtere kost dan zijn voorgangers, maar ik twijfel of het op de langere termijn een goede maaltijd is.

Mijn favoriete nummers zijn in ieder geval Evil Coast, het titelnummer, Don't Forget (to Forget About Me) en Blues. Het laatste nummer (How It All Ends) spreekt me daarentegen niet aan, het intro had ik niet gemist als het weggelaten was.

avatar van Man of Sorrows
Enkele losse nummers beluisterd, is dit echt de band die eerder intense nummers als Pleasure Songs en Explosions componeerde? Triest.
Het debuut van deze band is een must have, de rest kunnen we even goed vergeten.

Dikkop
Het debuut album was dan ook wel heel erg sterk!
Maar je hebt gelijk. Deze is minder dan Islands, die alweer minder was dan het debuut.
Toch vind ik hier wat moois terug.
Evil Coast en Hit the Waves mogen er toch zijn?

avatar van Man of Sorrows
Mogen er zijn is nu eenmaal niet voldoende voor een band die met haar debuut misschien wel het beste retropop album uit het vorige decenium op haar conto heeft. Teneinde jouw score daar zal je mijn standpunt niet durven ontkrachten.
Eén van de zovele bandjes uit die periode wiens debuut een diepe indruk heeft nagelaten om vervolgens ofwel teleurstellende materiaal uit te brengen of in het slechtste geval meteen te stoppen.

Wat is dat toch tegenwoodig? Sinds de economie terug boomt en Obama aan de macht is, lijkt het heilig vuur bij de meeste bands helemaal gedoofd. Parallel met de jaren tachtig.

Dikkop
Vergeleken met het fantastische debuut is dit inderdaad teleurstellend.
De laatste tijd wordt ik nogal vaak teleurgesteld door de bands die hun inspiratie duidelijk uit de jaren '80 halen. Ik ben al blij dat hier enkele leuke popnummers op staan.
Je zou bijna willen dat Bush terug aan de macht komt of er een nieuwe koude oorlog ontstaat.

avatar van Man of Sorrows
Dat laatste dus. Al zou het geen excuus mogen zijn voor bandjes als Mary Onettes of The Search, zij zijn niet echt politiek geïnspireerd.