Dio - Sacred Heart (1985)

Rock / Metal
Label: Vertigo

1. King of Rock and Roll (3:40)
  2. Sacred Heart (6:25)
  3. Another Lie (3:47)
  4. Rock 'N' Roll Children (4:30)
  5. Hungry for Heaven (4:08)
  6. Like the Beat of a Heart (4:18)
  7. Just Another Day (3:19)
  8. Fallen Angels (3:58)
  9. Shoot Shoot (4:17)
  10. Hide in the Rainbow * (3:56)
  11. We Rock [Live at the Spectrum, 1985] * (4:49)
  12. The Last in Line [Live at the Spectrum, 1985] * (5:17)
  13. Like the Beat of a Heart [Live at the Spectrum, 1985] * (5:14)
  14. King of Rock and Roll [Live at Intermission, 1986] * (3:41)
  15. Rainbow in the Dark [Live at Intermission, 1986] * (4:42)
  16. Sacred Heart [Live at Intermission, 1986] * (6:27)
  17. Time to Burn [Live at Intermission, 1986] * (4:24)
  18. Rock 'N' Roll Children / Long Live Rock 'N' Roll / Man on the Silver Mountain [Live at Intermission, 1986] * (9:40)
  19. We Rock [Live at Intermission, 1986] * (4:58)
avatar van vielip
Sorry maar ik ben het totaal niet met je eens. De inspiratie is hier juist volop aanwezig. Ze proberen wat andere invalshoeken ten opzichte van de vorige twee albums. Al zijn de verschillen ook weer niet mega. Zo gaan ze met de destijds heersende trends mee door wat radio/tv gerichtere nummers te maken. Dat gaat ze prima af. Dat het niet jouw ding is dat kan en mag. Hungry for heaven vind ik bijvoorbeeld een fantastisch nummer. Wat betreft de productie ben ik het wel met je eens. Althans, de cd die ik had. De lp klinkt beter naar mijn idee. Een voller en meer open geluid.

avatar van gaucho
Het geluid is inderdaad wat voller. Het spettert wat meer dan de eerste twee albums, die - hoewel prima geproduceerd - een voor hardrockalbums wat 'dun' geluid hebben meegekregen. Maar dat was gewoon ook de productionele trend van de jaren '83/'84. Nadeel is wel dat de inspiratie - sorry, vielip - hier wat achterblijft, vind ik.

Het songmateriaal is over de hele linie gewoon wat minder sterk dan op de eerste twee platen. De opvolger hiervan vond ik al weer beter, al had die dan ook een epische afsluiter met All the fools sailed away. Dat soort hoogtepunten mis ik hier; het is allemaal wat gelijkvormiger. Daarom niet per se slecht, al is het hierboven wel vaker genoemde Shoot shoot inderdaad wel een dieptepunt in Dio's catalogus.

Hungry for heaven vind ik dan weer een knaller. Ietwat commercieel klinkend - het was dan ook de single van het album en was al eerder verschenen op de soundtrack van de film Vision Quest - maar een prima song. Daarvan had ik er graag meer gehoord op Sacred heart.

avatar van steve harris
Waarom moet ik als ik rock N Roll childeren van Dio hoor altijd denken aan shot in the dark van de Ultimate Sin van Ozzy ?

avatar van RonaldjK
Herken ik. De melodieën en akkoordenreeksen van de nummers hebben inderdaad overeenkomsten.

avatar van RonaldjK
Over het ontslag van gitarist Vivian Campbell. Sacred Heart is het laatste album van Dio met hem. Hij werd bij aanvang van het tweede deel van de Amerikaanse tournee uit de groep gezet, omdat hij terugkwam op een afspraak. Die dat hij en de andere groepsleden bij het derde album meer geld zouden verdienen.
Campbell herinnerde Ronnie James aan die afspraak, tot zover komen het verhaal van de gitarist en de zanger overeen. Echter volgens Ronnie James kwam Campbell niet met nieuwe ideeën en waarom zou hij dan meer gaan verdienen? Exit de Noord-Ier.
Zojuist ontdekte ik Campbells kant van het verhaal in een interview, gehouden in 2019 tijdens een jaarlijks festival in Wales genaamd Planet Rockstock. Luister zelf vanaf 4'50". Niet verrassend werpt de gitarist een heel ander licht op de zaak.

Ik was er niet bij toen Campbell zijn ontslag kreeg, begin 1986, ben gewoon een fan die daar meer van wil weten. Vind het interessant wat hij vertelt, zeker met de details die ik niet kende. Kan me voorstellen dat deze, als Campbell ze correct weergeeft, zijn weggelaten door de zanger.

Zeker is dat aan beide zijden een mix van persoonlijke en financiële motieven de reden vormde dat Campbell werd ontslagen. Daarbij kan ik me NIET voorstellen dat Campbell zonder ook maar enig nieuw idee in de studio verscheen toen men aan de opnamen van Sacred Heart begon, zoals Dio's versie van het verhaal luidt.
Maar goed, dat is slechts de mening van deze fan en niet iets wat ik feitelijk kan controleren. Tenzij eventuele andere getuigen van zijn ontslag hun mond openen - Wendy Dio niet meegerekend, haar inbreng is té gekleurd als echtgenote van Ronnie en manager van de groep.

RonaldjK schreef:
Niet verrassend werpt de gitarist een heel ander licht op de zaak.

Ik denk dat Vivian Campbell wel aardig gelijk heeft in deze. Dio heeft in een 1992 Aardschok wel eens verteld wat de publishing van een Dio/Bain/Appice song inhield. 95% Dio, 0,5% Bain en 4,5% Appice. In andere interviews lees ik weer hoe de nummers veelal tot stand kwamen. De muzikanten gingen overdag aan de slag met riffjes bedenken, jammen en ideeën uitwerken. 's Avonds kwam Dio dan nog eens aan om daar teksten en zanglijnen bij te bedenken. TJa dan naai je je bandleden gewoon door ze zo weinig geld en credits te geven.

Ronnie woonde ook in een dik huis, terwijl bijv. Jimmy Bain zijn latere leven grotendeels zwervend rondbracht. Zou kunnen dat ie er zelf ook een potje van maakte, maar het verschil is toch wel erg groot. Zeker als je bedenkt dat Bain echt een songwriter was, in Wild Horses schreef hij ook veel. Hij was veel meer dan de bassist in Dio, het is altijd een heel creatief iemand geweest, schreef ook keyboard partijen voor veel nummers.

Het is allemaal wel te verklaren, Ronnie werd ook flink genaaid in Rainbow en ook in Sabbath in zekere mate volgens mij. Dus dat liet hij zich niet nog eens gebeuren. Zijn ego was gekrenkt, helaas begreep hij niet dat hij dan juist zijn eigen bandleden niet op dezelfde manier moest behandelen. "Wat jij niet wilt dat jou geschiedt doe dat ook een ander niet" was hem blijkbaar niet bekend.

avatar van RonaldjK
Ja, zo zie ik het ook. Wist inmiddels van de publishing rights, dat schijnt dé sleutel tot een fatsoenlijk muzikanteninkomen te zijn. In ieder geval in een bandsituatie als deze.

avatar van Edwynn
Toch spreekt Campbell tegenwoordig zonder wrok over Dio. Ik kan me voorstellen dat Dio een baasje was, maar ook dat het voor zo'n jonge gitarist waanzinnig moet zijn geweest om daarbij aan te mogen sluiten. Bij Def Leppard pakt hij vast meer, maar is hij ook veel minder te horen. (zeg maar gerust: helemaal niet). Het kan verkeren.

Hide In The Rainbow, dat voor de Iron Eagle film werd opgenomen, is volgens de overlevering het laatste nummer met 'de Vivster' dat verscheen. Zo te horen stamt het gewoon van deze opnamesessies. Van mij had het er ook wel bij op gemogen. Het is zo te zien aan latere versie(s) wel toegevoegd. Maar ja, die heb ik dan weer niet.

Edwynn schreef:

Toch spreekt Campbell tegenwoordig zonder wrok over Dio.

Ja, viel mij ook op in dat interview. Mooi om te horen hoe ontspannen hij terugblikt.

RonaldjK schreef:
Edwynn schreef:

Klopt, maar dit lukte hem pas na Dio's overlijden. Dus het zat wel diep.

avatar van Edwynn
Ik heb ook wel eens gelezen dat hij ook wel erg naar mevrouw Dio keek. In die zin kunnen er parallellen zijn tussen de twee bekendste Black Sabbath-zangers..

Edwynn schreef:

Oh dat is nieuw voor mij haha. Zat Iommi achter Sharon aan?

avatar van Edwynn
Ehm... dat laatste weet ik niet. Wel dat Wendy Dio de touwtjes in handen had.

avatar van Faalhaas
Wat bedoelde je dan met die parallellen?

avatar van Edwynn
Sharon zorgde ook voor onmin met bandleden van Ozzy.

avatar van Faalhaas
Ah zo, tja elke band had zo zijn eigen Yoko Ono

avatar van Von Helsing
Faalhaas schreef:

Oh dat is nieuw voor mij haha. Zat Iommi achter Sharon aan?

In die tijd reed Iommi een Ford.....